Film / seriál

Návrat opravdové rodinné komedie

Návrat opravdové rodinné komedie
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Film Pojedeme k moři vypráví příběh jedenáctiletého Tomáše, který se touží stát slavným filmovým režisérem. Když dostane k narozeninám foťák s dobrou kamerou, začne spolu se svým nejlepším kamarádem Harisem natáčet film o sobě, o své rodině a svých kamarádech.

Netuší přitom, jaká na něho čekají odhalení. Jedná se o strhující příběh kluka, který pomocí skryté kamery zjistí, že o své rodině zdaleka neví vše. A že i jeho nejlepší kamarád nebo dívka, do které je zamilovaný, mají svá tajemství. V přímém přenosu tak pozorujeme, jak Tomáš díky svému filmu dospívá.

Skvělý herec i režisér

Herecké režijní pokusy dnes už nejsou ničím výjimečným. Ne každému se ale první film povede natolik jako Jiřímu Mádlovi. Ten přitom usednout do režisérského křesla nejprve vůbec neplánoval. Na začátku byl scénář, který Jiří Mádl napsal po přečtení knihy Podivný případ se psem od Marka Haddona. Stejně jako ve zmiňované knize se pokusil zachytit svět optikou dítěte. A to velmi úspěšně. Vznikl tak dojemný příběh, který je sondou do života úplně normálního malého kluka. Jiří Mádl původně chtěl, aby jeho scénář režíroval některý ze zkušených režisérů. V momentě, kdy si ale uvědomil, že dává do scénáře víc a víc režijních poznámek, rozhodl se, že se režie ujme sám. Představu o tom, jak by měl film vypadat, měl evidentně velmi přesnou. Vznikl tak film nepodbízivý a přesto líbivý, který zůstal naprosto věrný svému původnímu záměru.

Jiří Mádl: Film vypráví o dospělým tématu, ale o tomto dospělým tématu vypráví pohledem dětí.

Ojedinělá technika

Jiří Mádl spolu s kameramankou Editou Kainrathovou natáčeli film technikou, která nemá v české kinematografii obdoby. Kamera je točená jakoby „z ruky“ včetně nedokonalostí při ostření, což působí velmi autentickým dojmem. A tak je celý snímek natočený doslova pohledem jedenáctiletého chlapce.

Film stojí na dětských hercích

Tvůrci kladli velký důraz na výběr dětských rolí. Hledání trvalo víc než půl roku, ale stálo to za to. Štábu se totiž podařilo sehnat dva kluky, kteří jsou nenucení, přirození a na první pohled parťáci. Petr Šimčák a Jan Maršál, kteří hrají filmového Tomáše a Harise, museli přesvědčit Jiřího Mádla, že to spolu zvládnou a nakonec se z nich stali opravdoví kamarádi. Především díky nim je snímek napínavý, milý, vtipný i dojímavý, a hlavně dokáže nadchnout jak děti, tak dospělé. Je přesně takový, jak si pamatujeme rodinné komedie z dětství.

Jiří Mádl

Je český herec, režisér a scenárista. Proslavil se především hlavními rolemi ve filmech Snowboarďáci a Gympl. V roce 2008 získal jako nejmladší herec v historii Křišťálový glóbus za hlavní mužskou roli na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Českému publiku tak dokázal, že má herecky i na náročnější role. V roce 2014 debutoval jako režisér a scenárista filmem Pojedeme k moři. V roce 2019 pak uvedl do kin svůj druhý snímek Na střeše, ve kterém opět režíroval vlastní scénář.

Pojedeme k moři

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,3 % Hodnocení redakce
Foto Bioillusion, Freepik, Profimedia.cz

Režie Jiří Mádl

Scénář Jiří Mádl

Obsazení Petr Šimčák, Jan Maršál, Ondřej Vetchý, Lucie Trmíková, Jaroslava Pokorná, Anastázie Chocholatá, Miroslav Táborský

Délka 91 min.

Rok 2014

Film+ pátek 10. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC