Film / seriál

Nasadit sluchátka a letíme vybrat sejf!

Baby Driver – britský thriller
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Pohodlně se usaďte, vyšponujte hlasitost repráků televize na plné pecky a nechte se dvě hodiny unášet touhle originální akční jízdou v rytmu strhující hudby.

Hudba je skutečně pro tento originální film zásadní, určuje jeho tempo, střih i náladu. Stejně zásadní vliv hraje v životě hlavního hrdiny. Tím je sympatický, málomluvný mladík, jenž si nechává říkat Baby. Trochu pošuk, který nevyndává sluchátka svého iPodu z uší, jinak ale řidič s talentem od Pánaboha. To doceňuje Doc (Kevin Spacey), místní mafiánský bos a chladnokrevný perfekcionista plánující překvapivá přepadení bank. Má důležitou zásadu – na každou akci používá nové lidi. Jedinou stálicí je Baby. Tenhle ďábelský řidič totiž dokáže s autem věci, o kterých se jiným ani nesní. To, co jeho parťáci vynesou z banky, Baby doveze do bezpečí, bez ohledu na to, kolik policejních aut má v zádech, co zrovna řídí, jestli jede pozpátku, po dvou kolech, na červenou, úzkými uličkami nebo v protisměru po dálnici. Jakmile chytí rytmus té správné muziky, která se hodí k probíhající akci, nic ho nezastaví.

Vždyť je to hodný kluk

Baby je přitom docela hodný kluk. Se svou vášní pro hudbu a nevinným vzhledem se mezi všehoschopné grázly nehodí. Důvod, proč se účastní loupeží, přestřelek a divokých honiček, je jednoduchý – dluží Docovi pěkný balík peněz. Nezbývá mu, než si tenhle dluh „odpracovat“. Ještě poslední akce, poslední splátka a bude moci začít řádný život se svou láskou, servírkou Deborah. Jenže zločin se na sny a přání svých aktérů neohlíží, a tak se vše řádně zamotá. Dosud jiskřivý příběh potemní, bláznivé honičky se změní v zoufalý boj o holý život, který nezná pravidla fair play. Šance, že by z téhle šlamastyky mohl Baby vyjít se ctí, se limitně blíží nule.

Je to retard.
Handicapovaní jsou pomalí. Byl pomalý?
Ne.
Tak není handicapovaný.

V rytmu hudby

Přímočarý děj filmu prolíná hudba doslova v každém okamžiku. Zní tu rock‘n‘roll, reggae, blues, ska, rap, ploužáky i rytmické úderky. Přestože některé scény připomínají hudební klip, nečekejte muzikál ani taneční čísla à la Fred Astaire. Tady nikdo nezpívá, ani netančí. Není na to čas. Tady se řídí a střílí. Jde totiž o prachy a o život. Pokud se ale film nedá označit za muzikál, nelze mu přiřknout ani status krimi thrilleru. Jako by zde bylo od všeho trochu. Režisér Edgar Wright zkrátka vytvořil nezvyklý, zato však nakažlivě zábavný mix akce, romance, ujetých dialogů, krimi, komedie a muzikálu, který vzdáleně připomíná Pulp Fiction vylepšený o chytlavý hudební podkres. Ostatně touto inspirací se tvůrci ani netají, jak dokládá poděkování Quentinu Tarantinovi v závěrečných titulcích. 

Zdá se, že kariérní trajektorie anglického režiséra a scenáristy Edgara Wrighta míří setrvale vzhůru. Po natočení takových hitů, jako byly Soumrak mrtvých, Jednotka příliš rychlého nasazení nebo Scott Pilgrim proti zbytku světa, je film Baby Driver jeho první počin, který natočil v USA. Nápad na něj nosil Edgar v hlavě mnoho let. A natáčení si patřičně „užil“. Rozhodl se točit pěkně postaru, bez digitálních efektů, a tak i ty nejzběsilejší honičky a karamboly odmakali kaskadéři. Největším z nich byl možná samotný Edgar, který se nechával připoutat k autu s kamerou, aby mohl udělovat režijní pokyny v plné rychlosti. Jakou hudbu u toho poslouchal, není známo.

Kevin Spacey

Doma má dva Oscary za filmy Obvyklí podezřelí (1995) a Americká krása (1999). V prvním, propracované ponuré detektivce, si zahrál navenek druhořadého zlodějíčka, v druhém, komedii o střední americké třídě, chlapíka, který chytil osvobozující druhou mízu. Zahrál si také hlavního padoucha v ceněném krimi thrilleru Sedm. Úspěchy slavil i v hlavní roli seriálu Domek z karet, ale zde jeho kariéru přerušila aféra MeeToo.

Baby Driver

Film / seriál
Hodnocení FDB 73 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Edgar Wright

Scénář Edgar Wright

Obsazení Ansel Elgort, Kevin Spacey, Lily James, Jon Bernthal, Eiza Gonzalez, Jon Hamm, Jamie Foxx

Délka 115 min.

Rok 2017

AMC sobota 12. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC