Film / seriál

Mstitel ze záhrobí

Romantický horor Vrána
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

O některých vztazích se říká, že jde o lásku až za hrob. Může taková láska ze záhrobí znovu obživnout?

V adaptaci slavného komiksu Jamese O‘Barra doslova vstane z mrtvých jeden ze snoubenců. Dříve se věřilo, že duše do země mrtvých odnáší vrána, ale nikdo netušil, že vrána může duši přinést i zpět. Rockový muzikant Eric Draven (Brandon Lee) se tak vrací mezi živé, aby pomstil svou rovněž mrtvou snoubenku. Mystický snímek je plný lásky i hněvu, jelikož utrpení, které mučí Erica, je opravdu děsivé a sžíravé. Vrána patří k legendárním filmům také proto, že šlo v 90. letech o první vlaštovku mezi komiksovými adaptacemi.   

Smrtící legenda

Vrána je film, který proslavila smrt nejen tematicky, ale také tragická nehoda hlavní herecké hvězdy Brandona Lee, který byl při natáčení postřelen a na následky zranění zemřel. Jeho postava se tak vrací zpět ze záhrobí nejen v příběhu, ale také při samotném natáčení, když musely být dotočeny některé scény za pomoci speciálních efektů, jelikož Lee už nebyl mezi živými.

Dětství končí ve chvíli, kdy pochopíme, že zemřeme

Příběh samotný začíná vzkříšením z mrtvých. V předvečer svatby je zavražděna rocková hvězda jménem Eric Draven (Brandon Lee) i se snoubenkou. Jeho duši pak do dalšího světa vyprovází vrána; jenže když je duše stále nešťastná kvůli událostem ze světa živých, stane se, že ji vrána „doprovodí“ zpět. A tak se o rok později, na Halloween, Eric znovu objeví na Zemi a slibuje pomstu všem, kteří se podíleli na vraždě jeho samotného i jeho snoubenky.

To je vše k příběhu. Za pomoci flashbacků se dozvíte více o oněch vraždách i vrazích samotných. Je to jednoduchý příběh, který výjimečným dělá způsob vyprávění. Eric se totiž pohybuje po městě, které působí velmi děsivě. Prochází nočními ulicemi, jež neustále kropí déšť, všechny stíny jsou hrozivě dlouhé, domy nepřirozeně pokřivené a Eric sám má masku pohublého, bledého, mrtvolného mstitele. To vše jsou již dávno odzkoušené a dobře fungující atributy komiksů i filmu noire. Atmosféra jak z gotických hororových románů je typická třeba i pro Batmana, ale ve Vráně je vše silnější. Svůj podíl na tom jistě má i rychlý střih. Snímek často připomíná spíše hudební klip, ostatně klipovitost je také jedním z charakterizačních prvků komiksu, čemuž odpovídá i hudební podkres (The Cure, Stone Temple Pilots, Pantera, Nine Inch Nails…)

Vrána je tak snímek výsostně umělecký, v němž jde především o atmosféru, o zachycení emocí hlavního hrdiny a jeho tragičnost jen podtrhuje smutná událost, která jej doprovází. Ironií osudu je, že Brandon Lee se mohl stát opravdovou hollywoodskou legendou, jen už nedostal příležitost.

Vrána

Film / seriál
Hodnocení FDB 82,5 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Alex Proyas

Scénář David J. Schow, John Shirley

Obsazení Brandon Lee, Michael Wincott, Rochelle Davis, Ernie Hudson, David Patrick Kelly, Angel David, Bai Ling

Délka 101 min.

Rok 1994

Film+ pondělí 10. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC