Film / seriál

Mrtví probouzejí živé

Rozkvět – australský mysteriózní seriál
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Co kdybyste dostali na sklonku života šanci stát se znovu mladými? Aspoň na chvíli. A jak byste s takovou situací naložili?

Ambice australských seriálových tvůrců zjevně rostou. Po znepokojivém sci-fi seriálu Mateřství, o kterém jsme psali v minulém čísle, vypravili do světa další pozoruhodný projekt  — šestidílný mysteriózní seriál Rozkvět, který dokazuje, že protinožci dokážou konkurovat i velkým americkým produkcím s překvapivou lehkostí. 

Mrtví vytrhují živé z jejich umírání

V prologu seriálu jsme svědky ničivé povodně, která zpustoší městečko Mullan, zapadlé kdesi ve vnitrozemí Austrálie. Pět obyvatel přijde o život. Ještě rok poté jsou stopy po nedávné katastrofě viditelné nejen na poničených domech, ale především na náladě, která v Mullanu vládne. Obyvatelé se stále nedokázali vyrovnat se ztrátou svých blízkých. Ani mrtví neřekli poslední slovo. V místech, kde přišli o život, rozkvétají podivné rostliny se zářivě jantarovými plody. Jejich požití vrací starým lidem mládí. Zní to naivně a příliš pohádkově? Nenechte se mýlit, tvůrci seriálu použili tento fantastický motiv jen jako východisko pro gotické drama, které zkoumá, jaká je skutečná cena lidského života.

Všichni doufáme, že náš čas zde je neomezený. Ale není

Bezohlednost mládí je bez hranic

Účinek plodů rostliny objeví nejprve Ray, vědec, který se láskyplně stará o svou stárnoucí manželku Gwen, bývalou filmovou hvězdu, jež trpí pokročilým stádiem Alzheimerovy nemoci. Vysvobození milované ženy z vězení demence pomocí zázračné rostliny má pro něj nečekané a kruté důsledky. Gwen není jediná, kdo zakusí opojení ze znovunabyté síly, krásy a smyslnosti. Kandidátů na věčné mládí je více – notorický zločinec a vrah na útěku, umírající pilot, jenž celý život skrýval homosexuální orientaci před svou bigotní manželkou, Gwenin první partner Max a psychopatická vdova dožívající v pečovatelském domě pro přestárlé. Jejich plánům a touze žít a milovat nesmí stát nic v cestě. Berou si, co chtějí a neohlížejí se na nic a na nikoho. Jenže…

Nic netrvá věčně a nic není zadarmo

Problém je v tom, že proměna trvá jen pár dní. Prvotní příslib nového života tak bere rychle za své. Radost vystřídá obava z návratu ke stáří a nemohoucnosti. Zoufalá snaha opatřit si další dávku mládí přivádí hrdiny do mezních situací a staví je před těžko řešitelná dilemata. Každý z nich bude muset zvážit, jakou cenu má jejich život a co jsou ochotni zaplatit za jeho další prodloužení. Zda dokážou přijmout fakt vlastní konečnosti, neprozradím, přesvědčte se sami.

Odkud se vzal námět seriálu?

Glen Dolman, autor seriálu, se nechal slyšet, že námět seriálu mu vnukla tragická událost z roku 2011, kdy se oblastmi Queenslandu prohnalo vnitrozemské tsunami, povodeň doprovázená vodní stěnou, která nedala obyvatelům v zaplavených oblastech šanci. Považoval to za zradu přírody, která odhalila iluzivnost přesvědčení, že máme osud ve svých rukou. Odtud už byl jen krok k seriálu.

Forma zdatně sekunduje příběhu

Zajímavý námět dostal po zásluze zajímavou formu. Za povšimnutí stojí práce kamery i zvuková složka seriálu. Záběry tísnivých interiérů, často poznamenaných rozkladem a zoufalstvím, se střídají s exteriéry plnými nespoutaného, svobodného pohybu a akce. Obě tyto polohy pak spínají vizuálně působivé momentky krajiny, zvířat a lidí podkreslené jemným melancholickým hudebním motivem. Jako bychom se v těchto chvílích ocitali mimo hlavní proud děje i času a měli možnost nahlédnout do privatissima některých postav i přírody, „za“ rámec scénáře. Hudba má v seriálu ještě jednu důležitou roli. Vnáší do jinak vážného tónu vyprávění lehký humor – desetiletý Isaac, který se odmítá smířit se smrtí své matky, jež zmizela při povodni, vášnivě rád poslouchá hymny – peruánskou, maďarskou, japonskou, jakoukoliv, jen když ho odstíní od mentorování dospělých. Záběry veledůležitých obličejů němě artikulujících životní pravdy za zvuků pompézních žesťů a činelů dejme tomu uruguayské hymny je zážitek par excellence.

Bryan Brown

Vědce Raye Reeda si v seriálu zahrála jedna z největších australských hereckých hvězd Bryan Brown. Ačkoliv začínal jako divadelní herec v National Theatre v Británii, pozornosti Hollywoodu neunikl. Za svou roli v seriálu Ptáci v trní obdržel Zlatý globus, později se objevil třeba po boku Sigourney Weaver v oscarovém dramatu Gorily v mlze. Jeho ženou je slavná herečka Rachel Ward.

Rozkvět 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto AXN

Režie John Curran, Mat King, Greg McLean…

Scénář Glen Dolman, Matt Cameron…

Obsazení Bryan Brown, Phoebe Tonkin, Ryan Corr, Nikki Shiels, Rod Mullinar, Anne Charleston…

Délka 6 × 60 min.

AXN pondělí 6. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC