Film / seriál

Mateřství

Mateřství – australský sci-fi seriál
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Otázka, jaké dopady budou mít klimatické změny na naši civilizaci, zneklidňuje čím dál tím více lidí. Australští tvůrci výpravného sci-fi seriálu Mateřství nabízejí znepokojivě realistickou odpověď. O to mrazivější, že děj je umístěn do bezprostřední budoucnosti, kterou zakusíme ještě my sami.

Hlavní hrdinkou seriálu je nadaná neuropsychložka Eadie Bouley (Joanne Froggatt, kterou známe z role Anny Batesové v seriálu Panství Downton). Žije s dcerkou a manželem v Sydney. Město chátrá, ale je stále ještě ostrůvkem civilizace a pořádku oproti chaosu a zmaru, které zavládly ve vnitrozemí kontinentu. Cenou za relativní bezpečí je kontrola pohybu a porodnosti. Nejde o diktaturu, ale opatření, která jsou nezbytná pro přežití alespoň části společnosti. Austrálii sužují agresivní kyselé dešťě a 170kilometrové větrné smrště. Obří požáry vyhánějí farmáře z půdy, mohutné přílivové vlny devastují pobřeží. Vláda kontroluje už jen některá území, na jejichž hranicích se tísní tisíce zoufalých uprchlíků. Vlny veder a sucha vedou k nedostatku vody a potravin. Výpadky elektřiny jsou na denním pořádku.

Aby toho nebylo málo, vlivem oteplení se šíří dravé ploštice roznášející parazitickou Chagasovu chorobu. Tato nemoc není nějaký výmysl tvůrců seriálu, ale sužuje obyvatelstvo tropických oblastí již dnes. Mechanismus přenosu parazitického prvoka jakoby vypadl ze scénáře nějakého hororu. Ploštice z řádu zákeřnicovitých vylézají o půlnoci z úkrytů, aby sály krev z tváře spících lidí. Proto se jim v angličtině říká “kissing bug”. Jakmile se spící člověk ožene a ploštici zabije, poškrábe se a tím vnese do svého krevního řečiště exkrementy brouka. V nich žije parazitický prvok, který zakrátko napadne játra, střeva, slezinu, plíce, srdce a mozek postiženého člověka. Vše začíná infekcí očí, napuchlými víčky. Proti nemoci neexistuje vakcína a neléčená mívá fatální následky. Právě Eadiin manžel je vedoucím vědeckého týmu, který se snaží najít metodu, jak se s nemocí vypořádat. Jde o závod s časem.

Přes všechny tyto okolnosti, Eadie touží po dítěti. Dosavadní pokusy donosit dítě selhaly. Navzdory úřadům, zhoršující se situaci a obavám manžela se rozhodne riskovat vlastní život, aby přivedla do umírajícího světa život nový.

Mateřství

Film / seriál
Foto AXN
AXN pondělí 23. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC