Film / seriál

Mraky představ

Dramatický film Atlas mraků
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Režisérský a zároveň scenáristický trojlístek Tom Tykwer, Lana Wachowski a Lilly Wachowski se do nemožného pustil a stvořil zcela nový a fascinující filmový svět. Atlas mraků se zaslouženě stal filmovou událostí roku 2012. Mluvilo a psalo se o něm poměrně dlouho a a zaznívalo, že je to skvělé, barvité, plné fantazie, prostě mistrovské dílo. Ale o čem je tento snímek, co je jeho podstatou, je opravdu tak fascinující?

Snový svět

Mohli bychom říct, že jde o koláž příběhů odehrávajících se mezi lety 1849 a 2346. Stejně tak bychom mohli říct, že se jedná o herecký koncert předních hollywoodských hvězd, které se v různých modifikacích svých postav objevují v jednotlivých příbězích. Hrají různé postavy různých ras, pohlaví nebo věku. Občas dokonce nehrají ani lidi. Nebo bychom mohli tvrdit, že se jedná o příběhové pásmo, kdy každý následující příběh vychází z toho předchozího. Vy máte pak dvě možnosti, jak je vnímat, můžete k nim přistupovat jednotlivě, nebo jako k roztříštěnému celku. Nebo můžeme říct, že je to film o touze, především o touze žít si podle svého. Tohle vše Atlas mraků je. Ale stačí to k jeho charakteristice? Nestačí.

Od narození po smrt jsme vázáni na ostatní. Minulost a přítomnost. A každým zločinem i každou laskavostí tvoříme svou budoucnost

Už David Mitchell si ve svém románu pohrává se čtenáři rafinovaněji než kočka s myší. A co teprve když všechny ty světy ožijí vizuálně na plátnech kin či na obrazovkách. Pak vám půjde hlava kolem ještě výrazněji. A přesně to je podstata Atlasu mraků. Je to film o světě tak nezměrném, tak imaginativním, že jej nikdy nebudeme umět zcela pochopit, natož pak obsáhnout. Je to film o hře, o radosti z vyprávění. Je to film, který má rozvířit vaši fantazii a který vás přinutí dívat se na něj znovu a znovu.

Je to film, díky kterému se mraky nad vaší hlavou najednou stanou pirátskou lodí nebo slonem nebo vlčí tlamou. Probudí ve vás nenasytné dítě, které hltá každé dobrodružství, ať se děje v minulosti, teď či v budoucnosti. Je to film o nás lidech. Kulisy se sice mění, ale my zůstáváme stále stejní. A jak takového kouzla tvůrci dosáhli? Hlavní zásluhu na tom kupodivu nemá jako jindy scénář, ale čistě technická disciplína, a to střih. I naprostý lajk si na tomto někdy opomíjeném filmovém kumštu zgustne. A samozřejmě je Atlas mraků mimo jiné plný hollywoodských hvězd v čele s vynikajícím Tomem Hanksem, krásnou Halle Berry, jako vždy neodolatelným Hughem Grantem či excelentní Susan Sarandon. O Atlasu mraků prostě nelze psát, někdy ani mluvit, tento snímek se musí především vidět a prožít, abyste mu porozuměli.

Neobvyklá předloha vyžaduje také neobvyklé filmové zpracování. Proto jako kdyby si Atlas mraků už ze své podstaty říkal o to, aby ho na plátna kin převedli sourozenci Wachowští, což se také stalo a výsledek dopadl víc než dobře. Nezanedbatelný podíl na celkovém výborném vizuálu má také skvělé herecké obsazení.

Lana a Lilly Wachowski

Lana a Lilly Wachowski patří k uznávanému tvůrčímu tandemu už dlouhá léta. Obě se narodily jako muži a v dospělosti podstoupily změnu pohlaví. Vždy je fascinoval svět fantazie a komiksů, proto se pouští do projektů, které bývají náročné i technicky. Tvůrčí celosvětově známé hvězdy z nich udělala dnes sci-fi kultovka Matrix (1999). Podobný úspěch slavily s akčním snímkem V jako Vendeta (2005). Jejich zatím posledním filmem je sci-fi Jupiter vychází (2015).

Zajímavost

Většina herců si zahrála minimálně pět postav. Výjimkou nebyly role, v nichž herci hráli postavu opačného pohlaví. 

Koukněte i na

Přelet nad kukaččím hnízdem

Tohle je jedna z nejlepších filmových adaptací knižního románu, která po právu patří do zlatého hollywoodského fondu. Děsivý příběh z psychiatrické léčebny se vám vryje do paměti také díky Jacku Nicholsonovi v hlavní roli.

Mechanický pomeranč

Antiutopický román Anthonyho Burgesse na filmovém plátně vzbudil snad větší ohlas než knižní vydání. Z režiséra Stanleyho Kubricka udělal filmovou ikonu navzdory tomu, že byl film v mnoha zemích zakázán.

Atlas mraků

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,5 % Hodnocení redakce
Foto JOJ Cinema

Režie Tom Tykwer, Lilly Wachowski, Lana Wachowski

Scénář Tom Tykwer, Lana Wachowski…

Obsazení Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Doo-na Bae, Ben Whishaw

Délka 172 min.

Rok 2012

JOJ Cinema HD úterý 16. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC