Film / seriál

Jupiter vychází dobýt své žezlo

Plakát filmu Jupiter vychází
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Chtěla jen teleskop – a ocitla se ve středobodu galaktické války, v níž jde o osud celé Země. Dívka Jupiter ve velkofilmu sourozenců Wachowských Jupiter vychází musí zvednout oči od podlah, které drhne, a upnout je ke hvězdám, aby naplnila svůj předpovězený osud.

Wachowští jsou posedlí tématem lidí vyvolených k velkému úkolu. Třeba ke spáse lidstva, jako v jejich trilogii Matrix. Nepravděpodobnou hrdinkou jejich nejnovějšího filmu je v ruském Petrohradě narozená dívka, pojmenovaná podle oblíbené planety své matky Jupiter. O mnoho let později žije Jupiter v Chicagu, městě, kde se sourozenci Wachowští, ostatně rovněž slovanského (polského) původu narodili.

Dívka uklízí domácnosti bohatých lidí z okolí a sama sní svůj americký sen. Po matce zdědila lásku ke hvězdné obloze, a tak si chce našetřit na teleskop. Aby sehnala dostatek financí, rozhodne se prodat svá vajíčka. Ale během operace se ukáže, že nemocniční personál jsou maskovaní mimozemšťané. Naši galaxii totiž ovládá několik klanů mimozemských ras, které obyvatele planet využívají k čerpání séra mládí, ve vesmíru velmi žádaného zboží.

Hlavně pastva pro oči

Jupiter vychází se s příběhem příliš nepáře: máme tu prostě krásnou mladou dívku, která pucuje záchody, aniž by věděla, že je v galaktické tradici dědičkou vlády nad Zemí. To se dozví až od ztepilého zachránce, jenž ji vyrve ze spárů smrti. Jupiteřin genotyp je totiž totožný s tím, který měla vládkyně jednoho z rodů ovládajících galaxii.

Ve filmu Jupiter vychází jsou hlavní efektní digitální triky a pohledná těla hlavních hrdinů – tvář Mily Kunis (herečka ukrajinského původu, když jsme u těch slovanských kořenů) v roli Jupiter, muskulatura Channinga Tatuma coby jejího ochránce a grimasy Eddieho Redmaynea (Oscar za Teorii všeho). Scéna s pokusem o vraždu při odběru vajíček je velmi originální, kosmické vizuály jsou působivé, motiv vzestupu z pozice uklízečky do role vládkyně planety je divácky atraktivní. Pro fanoušky Duny, Star Wars a dalších vesmírných oper představuje film Jupiter vychází ideální podívanou.

Verdikt

Záměrně kýčovitá a barvotisková vesmírná romance potěší špičkovými triky a krásnými tvářemi hlavních herců Mily Kunis a Channinga Tatuma. Scénář lehce pokulhává, ale hlavně, že se je na co dívat.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Jupiter vychází

Film / seriál
Hodnocení FDB 65 %
Foto HBO

Režie Andy Wachowski, Lana Wachowski

Scénář Andy Wachowski, Lana Wachowski

Obsazení Channing Tatum, Mila Kunis, Sean Bean, Eddie Redmayne, Douglas Booth, Tuppence Middleton, Nikki Amuka-Bird

Délka 125 min.

HBO středa 16. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC