Film / seriál

Merlin: Nejlepší fantasy seriály

Merlin
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Nejen nejznámější, ale i nejzáhadnější, nejkrvavější, nejdivnější nebo nejkultovnější… Takové jsou nejfantastičtější fantasy seriály.

Merlin

Nejpřístupnější: Příběhy a dobrodružství slavného mága, když byl ještě kluk, se postupně dočkaly pěti sérií se svébytnou britskou atmosférou. Hlavní hrdina to nemá jednoduché, protože magie je v celém království přísně zakázaná. V moderním převyprávění legendy pro celou rodinu nechybí ani mladý (ještě ne král) Artuš nebo Morgana. V páté závěrečné sérii už se ale 
Artuš chopí žezla a Merlin se stává jeho pravou rukou. Po třech letech klidu a míru se zdá, že nic nestojí v cestě tomu, aby Kamelot zažil zlaté časy prosperity a slávy. Jenže je tady ještě čarodějka Morgana, její plán na svrhnutí Artuše a vize ikonického hradu v troskách. Na scénu se dokonce vrací i Merlinova konkurence. Bitva o Kamelot začíná a nic už nebude jako dřív.

Hra o trůny

Nejznámější: Třenice a tahanice o trůn v Sedmi královstvích i za jejich hranicemi jsou dobře známé. Hře o trůny podlehly miliony fanoušků, přestože zatím není jisté, jak skončí. Autor knižní předlohy George R. R. Martin totiž ještě musí dopsat dva poslední díly. Možná se dočkáme letos? Seriálu určitě, pátá řada bude v dubnu. Šestá pak za rok.   

Tajemství pravdy

Nejambicióznější: Po velkém úspěchu Pána prstenů se režisér Sam Raimi rozhodl zfilmovat knižní sérii Meč pravdy. Její autor Terry Goodkind ho přesvědčil, že televizní obrazovka se bude hodit víc než stříbrné plátno. Příběh mladého dřevorubce, který se stane Vyvoleným v boji se Zlem, se dočkal dvou řad. Na všech čtrnáct knížek se tedy nedostalo.  

Camelot 

Nejpodceňovanější: Zatímco seriály Vikingové a Tudorovci i dva filmy o královně Alžbětě se setkaly s úspěchem, když se jejich autor Michael Hirst pokusil ambiciózně převyprávět legendu o králi Artušovi, projekt po deseti dílech skončil. Viditelně dospělejší seriál než Merlin si bral za vzor The Wire – Špínu Baltimore. A vynikal ve svlékání Evy Green.

Spartakus: Krev a písek

Nejkrvavější: Draci, princezny, ani magické artefakty někdy nejsou potřeba, když má člověk starého dobrého vůdce gladiátorů a brutálně stylizované digitální efekty jako z filmu 300: Bitva u Thermopyl. Seriál Spartakus sice (tak trochu) vychází z historie, ale jinak je fantasticky krvavý a vůči dějinám zábavně nevěrohodný. Kubrick by se divil.  

Robin Hood

Nejzáhadnější: Anglická pověst o zbojníkovi, který bohatým bral a chudým dával, se v 80. letech dočkala mystické verze. Robin z Locksley bojuje s vrchností a miluje pannu Marianu jako ochránce Sherwoodu vybraný duchem hvozdu s jelení hlavou. Dokonce „přežije“ i vlastní smrt – a na nějakou dobu i přeobsazení hlavní role synem Seana Conneryho.  

Nikdykde

Nejkultovnější: Po setkání se záhadnou zraněnou dívkou se hlavní hrdina dostává do tajuplného podzemního světa, o kterém neměl ani tušení. Seriál z 90. let vznikl v produkci televize BBC a jeho autorem je Neil Gaiman. Stejnojmenná knížka se následně po letech psaní komiksu Sandman stala jeho románovou prvotinou. 

Merlin

Film / seriál
Hodnocení FDB 82.6 %
Foto AXN

Režie Jeremy Webb, Dave Moore, Ed Fraiman, James Hawes, Metin Hüseyin, Stuart Orme, Alice Troughton

Obsazení John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Anthony Head, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath

Délka 45 min.

AXN úterý 24. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC