Film / seriál

Kterak chudý kastelán ke štěstí přišel

Kterak chudý kastelán ke štěstí přišel
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na skylink Live TV Sledovat

O tom, že hradní dámy zakleté do obrazů umějí pohnout s kdejakou opravou, už vás jistě přesvědčila Leontýnka ve filmu Ať žijí duchové.

Ovšem střecha, na které makají trpaslíci, není až takový zázrak. To Bílá paní z Komonice umí do chalupy ve vsi natáhnout i vodovod, což je ale pro předsedu národního výboru trochu problém. Straníci přeci museli plnit plány sami a ne si na to zvát buržoazní strašidla! Černobílá česká komedie s hereckou elitou šedesátých let (Vlastimil Brodský, Rudolf Hrušínský, Miloš Kopecký) vás zaručeně pobaví. Humor, s jakým se Zdeněk Podskalský pustil do budovatelských klišé, je jedinečný a odzbrojující.

„Ať žije nový most! Ať žije nový most!“
„Ale tady žádný není!“
„Nestěžuj si a plav!“

Scénář k filmu vznikl podle povídky Karla Michala, jemuž se do konce šedesátých let podařilo zfilmovat ještě novelu Čest a sláva (1968). Podoba obou filmů je zjevná, především stylem humoru – poměrně nevybíravě si utahují z komunistických garnitur, budování nových zítřků a zkreslování českých dějin. Bílá paní je situována na vesnici padesátých let dvacátého století a pověstný optimismus soudruhů družstevníků drze znevažuje. Předseda národního výboru je vykreslen jako úžasný rétor, který sází heslo za heslem, ale že nemají obyvatelé Komonice ani pořádný chodník, už ho nezajímá. O to větší je jeho šok, když zjistí, že výměnkářka Blažková si bez jeho svolení a hlavně přičinění zařídila vodovod sama.

Bílou paní, která se kdysi zavázala obyvatelům podhradí pomáhat a která způsobí ve vesnici pozdvižení, vyvolá zcela náhodou kastelán, a podívat se na ni přijedou dokonce i z ministerstva kultury. Komonice jsou najednou pupkem světa a vychytralé české hlavičky hned vymýšlejí, jak toho využít. Ke zklamání ministerských vyslanců se prokáže, že bílá paní není jen blud a taky že na její moc nestačí žádná vládní nařízení. Takže musejí pánové srazit paty, vykašlat se na ideologii a začít vzývat nadpřirozené síly. Korunu všemu nasadí předseda národního výboru, který chce bílou paní zaměstnat jako údernici…

Je jasné, že tento film se během normalizace nemohl promítat, ještě v roce 1970 ho mohli vidět poslední diváci, ale pak už putoval na dvacet let do trezoru (stejně jako snímek Čest a sláva). Možná vám z dnešního pohledu přijdou některé vtipy banální, zápletka příliš šílená a postavy jednoduše černobílé. Jenže dělat si nevybíravou srandu ze soudruhů budovatelů a padesátých let bylo trestné a některým tvůrcům i hercům začalo téct do bot. Třeba Irenu Kačírkovou zde můžeme vidět v poslední velké roli, zatímco Vlasta Chramostová sice mohla hrát do roku 1972, ale pak se po ní ve filmovém světě také slehla zem.

Bílá paní je tedy nejen povedenou satirickou komedií, ale také jedním z těch filmů, které výborně odrážejí uvolněnější atmosféru nadějeplných šedesátých let.

Bílá paní

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,6 % Hodnocení redakce
Foto CS Film

Režie Zdeněk Podskalský

Scénář Karel Michal

Obsazení Vlastimil Brodský, Rudolf Hrušínský, Miloš Kopecký, Irena Kačírková, Jiřina Bohdalová, Josef Bek, Čestmír Řanda

Délka 90 min.

Rok 1965

CS Film neděle 1. 4. Můj TV program Satelitní televize: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC