Film / seriál

Kód smrti: Úvod do Seagalogie

Kód smrti
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na skylink Live TV Sledovat

Steven Seagal není jen hrdina akčních filmů, ale také úspěšný podnikatel, zástupce šerifa, několikrát nařčený ze sexuálního obtěžování, ochránce zvířat a kamarád Putina.

Herce akčních filmů si představujeme spíše jako prostoduché svalovce, kteří když nejsou na place, od rána do večera buší do boxovacího pytle. Steven Seagal toto klišé rozhodně nenaplňuje, už jen výběrem filmů, ve kterých účinkuje. Ve své knize Seagalogie si kritik s pseudonymem Vern všímá, jak hlubokou autorskou stopu zanechává charismatický herec ve svých filmech, které často i produkuje nebo režíruje.
Seagalova cesta na stříbrné plátno přitom byla docela trnitá a začala v kuchyni. Mladý Steve potřeboval brigádu, a tak zalhal o svém věku, aby byl přijat jako umývač nádobí v asijské restauraci. Jeden z kuchařů se věnoval japonské odnoži karate, zvané šótokan, a všiml si, jak hbitě se mladík pohybuje mezi hrnci. Uvedl jej do světa bojových umění, v němž se Seagal zaměřil na aikido. Ve dvaceti se vším praštil a odletěl se zdokonalovat do Japonska.
V zemi vycházejícího slunce nakonec zůstal deset let, našel si tam manželku a stal se prvním člověkem ze Západu, který si v Japonsku otevřel vlastní dódžó, tedy školu bojových umění. Zatímco jeho žena převzala vedení školy v Ósace, Seagal odjel založit další školu do Los Angeles. V roce 1988 se poprvé postavil před kameru, prý jako výpomoc jednomu ze svých bývalých žáků. Na hlavouny studia Warner Brothers ovšem zapůsobil natolik, že jej ve filmu Nico – víc než zákon nakonec obsadili do hlavní role. 
Film zaznamenal velký úspěch a Seagal natočil šňůru akčňáků, která vyvrcholila blockbusterem Přepadení v Pacifiku (1992) a udělala z něj hvězdu světového formátu. 
V této době začal i jeho přerod z elitního vojáka či bývalého agenta v ochranáře se samopalem v ruce, jakým byl v thrillerech Tajný agent Jack T. nebo Aljaška v plamenech, který v roce 1994 sám režíroval.  
Ochraně přírody se věnuje i v soukromí, za což byl dokonce vyznamenán organizací PETA. Zná se s Dalajlámou, velmi blízký vztah však má i s judistou Vladimirem Putinem, kterého označuje za svého bratra a „jednoho z největších světových vůdců současnosti.“ Velkou kritiku vyvolalo Seagalovo srpnové vystoupení v Sevastopolu, kde spolu s bikery Putinovi blízkého motorkářského klubu Vlci noci slavil obsazení Krymu.
Steven Seagal je však také poměrně úspěšný hudebník, který se svojí kapelou Thunderbox hrál například i se Stevie Wonderem, a podnikatel v energických nápojích a kosmetice pro muže. Ve svém druhém domově v Louisianě slouží jako zastupující šerif, byť zlé jazyky tvrdí, že jeho funkce je spíše jen ceremoniální. Jeho pověst pošramotilo také několikeré nařčení ze sexuálního obtěžování kolegyň na place i dalších spolupracovnic. 
Nechte si ujít filmy s jednou z nejvýraznějších a nejrozporuplnější postav Hollywoodu, které v průběhu podzimu vysílají stanice FilmBox.

Kód smrti

Film / seriál
Hodnocení FDB 63.7 %
Foto Profimedia.cz

Režie Jeff King

Obsazení Steven Seagal, Holly Elissa, Chris Thomas King, Michael Filipowich, Isaac Hayes, Mark Collie, Karyn Michelle Baltzer

Délka 96 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC