Film / seriál

Hannibal – Je libo čerstvé masíčko?

Hannibal – Je libo čerstvé masíčko?
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Opulentní závěr opulentního seriálu, to je třetí řada Hannibala, který patří k tomu nejlepšímu, co se v posledních letech na obrazovkách objevilo. Ale pozor, tohle je lahůdka jen pro silné žaludky!

Ve třetí sérii míří geniální a vždy dokonale upravený labužník do Palerma, ovšem není sám. Doprovod mu dělá doktorka Bedelia Du Maurier (Gillian Anderson). Už od počátku není jejich vztah úplně jasný, jsou lékařkou a pacientem, rukojmím a únoscem, nebo se mezi nimi odehrává něco víc? Toto neustálé napětí a jiskření okořenilo již tak dost nadupaný děj, a byť jen v náznaku, vztah k osobě opačného pohlaví Hannibala (Mads Mikkelsen) aspoň malinko polidšťuje.

Celý děj otevírá scéna, v níž sledujeme hemžení pacientů v téměř až staccatovém rytmu ve chvíli, kdy Hannibal konečně zabije italského kulturního historika doktora Fella (Jeremy Crutchley), a v podstatě tak převezme jeho život. Hannibalovo „vypuštění“ do evropské divočiny se odráží v celkovém ladění seriálu, který již není tolik spojen s lehce stylizovanou realitou FBI, tedy luxusními kancelářemi a laboratořemi. Vincenzo Natali nechává promlouvat v plné vizuální síle gotickou architekturu Palerma, jež evokuje jakési osobní Hannibalovo peklo, kterému tento ďábel přestrojený za elegána hodlá vládnout. I třetí série se opírá o stejné vizuální a akustické triky, které byly vždy neoddělitelnou součástí Hannibalova stylu, ať už jako seriálové postavy, nebo filmového fenoménu. A tak nechybí scény jako vystřižené z pořadů o vaření. Je libo recept na lidská jatýrka? Hannibal vás jejich přípravu naučí. Pomalé a detailní záběry budou útočit na vaše smysly, ale hlavně vás bude fascinovat šéfkuchařova pečlivost. A také brutalita.

Hannibal se tedy příliš nezměnil – až na jeden detail, jeho vztah k Willovi (Hugh Dancy) se jakoby změkčil, je v mnohém bolestný, až melancholický, a to jsou pocity, které bychom u něho neočekávali. Jinak je vše při starém: pompéznost, okázalost a zvrácená genialita jsou stále hlavními atributy tohoto „filozofujícího vraha“. Italský inspektor Rinaldo Pazzi (Fortunato Cerlino) mu dokonce dává přezdívku Monstrum z Florencie, což byl sériový vrah, který za sebou nechával těla stylizovaná tak, aby napodobovala slavné italské středověké obrazy. Tato estetika, přesné replikování stylu velkých středověkých umělců, pomáhá vytvořit jedinečný obraz Hannibala. Fascinace uměleckými vražednými stylizacemi však není nějakou novinkou, pro hlavního scenáristu Bryana Fullera je to naopak už určitá forma uměleckého podpisu.

Třetí série se dá také rozdělit na dvě části, přičemž každé z nich dominuje jiná postava – nebo spíš zloduch. Jednak je to Mason Verger (Joe Ander­son), který má na Hannibala pifku ještě z předchozí řady (v té ho však hrál Michael Pitt). Verger je nechutně bohatý a myslí si, že peníze a moc z něj dělají nesmrtelného boha, uvidíte ale sami, zda oprávněně. Druhým je potom samozřejmě Will Graham (Hugh Dancy). Toto dějové „rozkrojení“ se odráží i na vizuálu: zatímco první polovina dílů je hodně stavěná na efektech a propracované estetice, druhá se soustředí spíše na děj a akci. Hannibal, který již není jedinou páteřní postavou seriálu, se v italském Palermu dostává na vrchol. Třetí série je pak v mnohém působivější i ambicióznější než předešlá. Takže nezbývá než vám popřát dobrou chuť.


Zajímavosti

Místo Madse Mikkelsena málem hrál hlavní roli David Tennant. Ten scenáristu Bryana Fullera svým výkonem natolik nadchl, že i když Tennant roli nakonec odmítl, scenárista mu chtěl napsat alespoň vedlejší, v níž by hrál šíleného sériového vraha.

Mads Mikkelsen je v pořadí čtvrtým hercem, který dostal šanci ztvárnit dnes již legendární postavu Hannibala Lectera. Před ním kanibala hráli Brian Cox, Anthony Hopkins a Gaspard Ulliel.

Hannibal / 3. řada

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,8 % Hodnocení redakce
Foto AXN

Režie Vincenzo Natali, Marc Jobst…

Scénář Bryan Fuller, Thomas Harris…

Obsazení Mads Mikkelsen, Hugh Dancy, Caroline Dhavernas, Gillian Anderson, Laurence Fishburne…

Délka 13 × 43 min.

Rok 2013

AXN pondělí 18. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC