Film / seriál

Přelet nad holubníkem

Dobří holubi se vracejí – československé drama
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na skylink Live TV Sledovat

Působivý film režiséra Dušana Kleina z prostředí ještě předlistopadové protialkoholní léčebny. Vedle Rudolfa Hrušínského, Milana Kňažka, Miroslava Macháčka a Pavla Zedníčka si zde svou poslední filmovou roli zahrál i Vladimír Menšík.

Spisovatel, scenárista a lékař Ladislav Pecháček a režisér Dušan Klein dnes platí za již osvědčenou autorskou dvojici, především zásluhou filmové série „Jak básníci...“. Na sklonku osmdesátých let se však pustili do vážnějšího tématu, než jsou študácké a mladické životní peripetie. Společně vytvořili jedinečný film zachycující léčbu, ale i život v protialkoholní léčebně v Československu.

Každý máme svou závislost

Ve filmu se sešla opravdu pestrá společnost, a to jak mezi postavami, tak mezi herci. Ústřední postavou a vlastně i jakýmsi vypravěčem je vzdělanec a topič Lexa (Milan Kňažko), který se v léčebně sejde s neúspěšným malířem Amentem (Miroslav Macháček), profesorem dějepisu Zlámalem (Zdeněk Řehoř), slovenským farářem Dorendou (Marián Labuda), číšníkem Čtvrtečkou (Jiří Hálek), hercem Šmokem (Luděk Kopřiva) a ministerským úředníkem Honzíčkem (Vladimír Menšík). Především tito pacienti tvoří svéráznou partu alkoholiků zápolících nejen s démonem ve sklenici, ale také se svými životními zkušenostmi. Každý z nich je prostě originál, ale jedno mají společné, nesnášejí despotického vrchního ošetřovatele Masáka (Rudolf Hrušínský) a jeho léčebné metody, které spíš než výdobytky moderní experimentální léčby připomínají šikanu. Jediný z „chovanců“, který je ochotný se mu postavit, je Lexa.

U Dobrých holubů se srovnání s Formanovým Přeletem nad kukaččím hnízdem přímo nabízí. Jisté paralely tam samozřejmě jsou, ale Klein s Pecháčkem jsou jednak mnohem jemnější a také vtipnější. I v léčebně alkoholiků je místo pro vtipy a byť je svět rozdělen na ty v bílých pláštích a teplákovkách, rozhodně není černobílý. Je také docela překvapující, že ještě před rokem 1989 se ve filmu mohlo objevit poměrně dost politicky nekorektních narážek a ironie. I z tohoto pohledu jsou Dobří holubi výjimeční. 

Každopádně tím nejzásadnějším, co tento film dělá ikonickým, jsou herecké výkony. Zvláště tandem Rudolfa Hrušínského jako nesnesitelného ošetřovatele a Milana Kňažka je nedostižný. A nemusíte se bát, tohle není film, který z vás chce udělat zapřisáhlé abstinenty. Je to bytostně lidský pohled na osudy těch, kteří se prostě ve svých životech ztratili a teď hledají cestu zpět. 

Zajímavost

Komparz hráli skuteční pacienti protialkoholní léčebny. 

Dobří holubi se vracejí

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,4 % Hodnocení redakce
Foto CS Film

Režie Dušan Klein

Obsazení Milan Kňažko, Alicja Jachiewicz, Vladimír Menšík, Rudolf Hrušínský, Jiří Hálek, Marián Labuda, Zdeněk Řehoř

Délka 109 min.

Rok 1987

CS Film neděle 7. 8. Můj TV program Satelitní televize: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC