Film / seriál

Ďábelská brigáda

Ďábelská brigáda
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Válečných filmů o hrdinech už bylo dost a dost. Co se tak jednou podívat na film o pořádných chlapech, kteří se s ničím ani v nejmenším nepárali?

Druhá světová válka patří k nejbrutálnějším a nejkrvavějším konfliktům minulého století. Bojovali v ní řadoví vojáci i speciální jednotky profesionálů. Podobné bylo tzv. ďábelské komando – elitní kanadsko-americká jednotka, jíž se protivníci báli jako čert kříže, jemně řečeno. Nebyli to žádní uhlazení hoši, ale nelítostní zabijáci, kteří si však své nasazení do boje museli nejdříve vyvzdorovat. Výborné americké drama vám představí trochu jiné „hanebné parchanty“, bez kterých se však neobejde žádná armáda.

Známá šablona

David L. Wolper koupil práva na Ďáblovu brigádu v roce 1965, dlouho před natáčením dalšího slavného filmu Tucet špinavců (1967). Přesto se srovnávání těchto filmů nelze vyhnout. Jednotlivé obrazy jsou v obou případech rozděleny do čtyř fází: (1) skupina ne-dobrých armádních zločinců je „rekrutována“ na sebevražednou práci; (2) silný velící důstojník je pak během drsného výcviku formuje ku obrazu svému a během toho se všichni důkladněji seznamují a učí se spolupracovat; (3) potom přichází ukázka jejich schopností v akci; (4) a nakonec samotná drsná mise, ve které přijde o kejhák slušné množství lidí, nejlépe i velící důstojník.

– Jaké je vaše jméno, vojáku?
– Číslo dvě, pane!

Soupeřící spojenci

I když mohou oba tyto filmy působit jako dvojčata, jsou mezi nimi zásadní rozdíly a ten hlavní v tom, že Tucet špinavců doplňuje dějovou šablonu o trochu humoru (ne vždy úplně na místě), kdežto Ďábelská brigáda, přiznaně inspirovaná skutečnými událostmi, se snaží držet faktů. Další rozdíl, který výrazně ovlivňuje atmosféru a celkové vyznění filmu, je napětí mezi kanadskou a americkou částí týmu. Vojáci jsou samozřejmě hrdí na své rodné země, vzájemné popichování na sebe nenechá dlouho čekat a právě rivalita a soutěživost je ženou k lepším a lepším výsledkům. Události tak mohou plynule gradovat a jednání postav není samoúčelné.

Testosteron, kam se podíváš

Jenže Hanebný pancharti jsou prostě jen jedni a jejich filmoví předchůdci nemají onen Tarantinovský švih, lehkost a humor. S čím si však nezadají, je herecké obsazení a charisma drsných pánů s ostře řezanými rysy. Co naplat, mužům jednoduše uniformy sluší.

Ďábelská brigáda potěší hlavně milovníky válečných dramat. Dnešní akční nářez od toho nečekejte, ale klasickou filmařinu ano. Místy se nemluví vůbec, někdy jsou vojenské fráze jaksi příliš vojenské, ale i tak má tento drsný svět své zvláštní kouzlo.

Ďábelská brigáda

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,2 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz, Film+

Režie Andrew V. McLaglen

Scénář William Roberts

Obsazení William Holden, Cliff Robertson, Vince Edwards, Michael Rennie, Andrew Prine, Dana Andrews, Claude Akins

Délka 127 min.

Rok 1968

Film+ pondělí 3. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC