Pro děti

Heidi: Holka z hor

Heidi
Skylink Live TV

Sledujte na Minimax na skylink Live TV Sledovat

Cupitá po horských loukách a zažívá malá dobrodružství v dech beroucích kulisách švýcarských Alp. Kdo by řekl, že je Heidi už 135 let?

Duchovní matkou Heidi je švýcarská autorka Johanna Spyri, která ve dvou knihách zpracovala svoje vlastní vzpomínky na dětství u prarodičů v horách kantonu Graubünden. Adelheid, jak zní hrdinčino plné jméno, přišla ve věku pěti let o rodiče. Její teta ji předá do opatrování dědečkovi morousovi, který žije osaměle v horách nad vesnicí. 
Vedle dojemného příběhu si čtenáře získal právě popis úchvatné krajiny, ve které se příběh odehrává. V roce 1880, kdy Spyri publikovala první příběh, se jí jistě ani nezdálo, že se kniha stane jedním z nejznámějších děl švýcarské literatury a dětské tvorby vůbec. 
Román Heidi, děvčátko z hor patří s padesáti miliony výtisků mezi nejprodávanější knihy všech dob. V pomyslném žebříčku tak figuruje jen těsně pod bestsellery o čarodějnickém učni Harrym Potterovi.

Heidi superstar

Příběh Heidi byl také adaptován pro kino a televizi, a to více než dvacetkrát. První celovečerní film o Heidi byl natočen v roce 1937 s devítiletou Shirley Temple v hlavní roli a mezi klasické adaptace patří i animovaný muzikál Heidina píseň z roku 1982. Celosvětový úspěch zaznamenal také japonský seriál z poloviny sedmdesátých let ve stylu anime. Zajímavé je, že v předloze je děvčátko popisováno jako černovlasé, zatímco v pozdějších zpracováních má blonďaté vlasy. Jako tmavovláska se Heidi vrací v nejnovější, počítačově animované adaptaci příběhu, kterou můžete sledovat na kanále Minimax.
A jak se má Heidi ve skutečném světě? Vesnička Maienfeld poblíž hranic s Rakouskem, ve které vyrůstala, je dnes středobodem turistické oblasti s názvem Heidiland. Jedna ze sousedních vesnic se dokonce přejmenovala na Heididorf, nad čímž se japonští a korejští turisté rozplývají, zatímco Švýcaři kroutí hlavou. Sláva malé Adelheid se už doslova hvězd dotýká: někde miliony kilometrů nad našimi hlavami totiž letí vesmírem asteroid, který nese jméno Heidi.

Heidi

Pro děti
Foto Minimax
Minimax sobota 16. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC