Film / seriál

Spielbergův výlet do klukovských let

Fabelmanovi – americké životopisné drama
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na skylink Live TV Sledovat

Legendární režisér natočil svůj nejosobnější snímek. Ve skvěle odvyprávěných, zahraných a natočených Fabelmanových líčí chvíle, během nichž propadl filmu.

Každý obor má své velikány, jedním z těch filmových je sedmasedmdesátiletý režisér Steven Spielberg. Natočil nesmrtelné snímky E.T. - Mimozemšťan, Schindlerův seznam, Jurský park, sérii s Indianou Jonesem a desítky dalších. Ač tentokrát neměl žádné želízko mezi nominovanými, patřil na letošních Oscarech mezi ty, které kamera zabírala nejčastěji. Když předával cenu za režii, řekl: „Ty nejlepší z filmů dokáží víc než jen pobavit. Dokáží nás přimět otevřít si navzájem srdce, ukázat nám sama sebe a dokážou osvětlit, čím jsme prošli a kam směřujeme.“ Jako by mluvil o těch svých! Ten zatím poslední, Fabelmanovi, je toho důkazem.

Fatální srážka

Příběh, v němž sleduje dětství a dospívání Sammyho Fabelmana, jenž navzdory všem nepřízním osudu postupně stále více proplétá svůj život s filmem, je z části Spielbergovým autobiografickým snímkem – do mladého Sammyho otiskl vlastní zkušenosti a vzpomínky na mládí.

Třeba zrod velkého filmaře, když ho rodiče vzali poprvé do kina. Měl to být film o cirkusu, jenže součástí byla i obří srážka vlaku s autem, která chlapce elektrizovala. „To byla ta nejděsivější věc, co jsem v životě zažil,“ prohlásil sice Spielberg pro CBS News, ale zároveň mu v tu chvíli film učaroval. Při nejbližší příležitosti si přál dostat modely vlaků, s nimiž srážku inicioval a točil v domácích podmínkách. Když se nad rozbitými vláčky rodiče podivovali, vysvětloval: „Mami, já ale potřebuju, aby bouraly…“

Neprávem vinil tátu

Od zábavných chvil, které mu natáčení prvních filmů přinášelo, přechází Spielberg i k tíživějším zážitkům, šikaně ve škole či nevěře jeho matky se strýcem. S prvním se dokázal vtipně vypořádat, se zradou matky, na kterou narazil při stříhání materiálu z rodinného výletu, bojoval o poznání hůř. Mimochodem, rozchod rodičů připisuje ve filmu matce, ve skutečnosti ho víc vyčítal otci. „Můj táta to vzal tehdy na sebe. To jsem nevěděl, vzal jsem ho prostě za slovo, když řekl, že je to jeho nápad, že se rozejdou. S tím jsem žil a vinil za to otce dlouhé roky…“

Ať už se však Spielberg věnuje čemukoli, vypráví s pečetí, kterou zmínil na Oscarech. A je to zážitek, dvě a půl hodiny vyplněné filmovým mistrovstvím. Však také, když film předloni představil na filmovém festivalu v Torontu, odvezl si Cenu diváků. Pak dostal dva Zlaté glóby a vysloužil si sedm nominací na Oscara.

Fabelmanovi

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,3 % Hodnocení redakce
Foto CANAL+ Action

Režie Steven Spielberg

Obsazení Michelle Williams, Seth Rogen, Paul Dano, Gabriel LaBelle, Julia Butters, Jan Hoag, Paige Locke

Délka 151 min.

Rok 2022

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC