Film / seriál

Nejlepší verze anglické legendy

Jana Eyrová – romantické drama
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Režisér poslední Bondovky Cary Joji Fukunaga natočil i nejlépe hodnocenou verzi literární klasiky s talentovanou Miou Wasikowskou v hlavní roli.

Filmových verzí Jany Eyrové vznikly za poslední století desítky, první spatřil světlo stříbrného plátna už v roce 1910. Není divu – příběh spisovatelky Charlotte Brontëové, který vydala v roce 1847 pod pseudonymem Currer Bell, patří mezi nejvýznamnější klasická díla světové literatury.

Těžké dětství

Samotná Charlotte Brontëová neměla úplně jednoduchý život a část z něj vtiskla i do příběhu Jany Eyrové. A tak ani její hrdinka nemá start do života vystlaný růžovými kvítky. Jako malé jí rodiče zemřeli na tyfus, proto se jí ujala jediná příbuzná, teta Reedová, sama matka tří dětí. Jana se jí nikdy a ničím nezavděčila, její děti ji šikanovaly. Když se dívka jednoho dne rozhodla bránit a tetina syna zfackovala, musela do internátní školy v Lowoodu. Ani tam se ale dívka nevyhnula přísnému režimu, šikanování a fyzickým trestům.

Zlé časy ale přečkala a sama se pak stala učitelkou. Jako vychovatelka se potom dostala do šlechtického sídla v Thornfieldu. Zamilovala se do jeho majitele, pana Rochestera, a když ji požádal o ruku, vypadalo to, že přijdou nejšťastnější chvíle jejího života. Jenže to by pán domu nesměl na svém sídle pod zámkem schovávat bláznivou ženu, kterou před patnácti lety pojal za manželku na Jamajce...

Jsi opravdu lidská bytost, Jano? Pan Rochester

Jana z jeho sídla uprchne a uchýlí se k rodině, která jí poskytne útočiště. Po strýci zdědí vysokou sumu peněz, a i když se jí dvoří mladík z její nové rodiny, její touha po milovaném Rochesterovi je silnější. Rozhodne se, že ho musí ještě alespoň jednou vidět…

Společnost a láska

Ze všech dosavadních zpracování výše popsaného příběhu je diváky i kritikou nejlépe hodnocená právě ta z roku 2011, natočená režisérem Carym Joji Fukunagou. Pro něho znamenala druhý film po debutu z roku 2009 Sin nombre, dramatu o mladém páru z Mexika, který se snaží uniknout svému osudu na střeše vlaku do vysněných Spojených států.

Dřívější verze Jany Eyrové ale Fukunagu nijak nezajímaly. „Vůbec jsem o nich nepřemýšlel. Jednu jsem v minulosti viděl, a to verzi Boba Stevensona (verze z roku 1943, pozn. red.). Ale fakt, že kromě toho vznikla spousta dalších verzí, mě neovlivnil. Jana Eyrová byla jedním z příběhů, které jsem znal jako dítě a vždycky se mi líbil. Kdybych měl říct, proč, tak asi proto, že mě prostě takové typy příběhů zajímají – i u mého prvního filmu Sin nombre to byla témata o společnosti a hledání lásky“, vysvětlil pro magazín Collider režisér.

Hvězdy X-Menů a Bonda

V Janě Eyrové dokázal spojit svůj moderní režisérský talent s atmosférou dobového příběhu a „povinnou četbu“ tak na plátně povýšit na mimořádný zážitek. V tom mu posloužil i výběr herců, Rochestera si zahrál Michael Fassbender, jinak známý coby Magneto v sérii X-Men nebo jako detektiv Harry Hole ve filmové verzi Jo Nesbøva Sněhuláka. Rochesterovu komornou si zahrála Judi Dench, legendární M ze série o agentovi 007 Jamesi Bondovi a jedna z nejuznávanějších britských hereček.

A do třetice šťastnou ruku měl Fukunaga v případě představitelky hlavní hrdinky Mie Wasikowské. Ač jeho první volbou byla herečka Ellen Page. Hvězda Juna či Počátku, ze které je dnes muž Elliot Page, roli přijala, posléze odmítla. Zrovna v té době sáhla Mia Wasikowska do knihovny právě po Janě Eyrové. Byla příběhem tak okouzlena, že požádala svoji agentku, aby rozhodila sítě, zda se nechystá nějaký scénář k adaptaci. Za pár dní jí agentka oznámila, že se s ní režisér chce setkat…

Mia Wasikowska (* 25. října 1989)

Herečka s polskými předky se narodila v australské metropoli Canberra. Odmala se věnovala baletu, ale v sedmnácti se rozhodla pro kariéru herečky. A hned za svoji debutovou roli ve filmu Poprask na předměstí byla nominována na australskou filmovou cenu. Více na sebe upozornila filmem Odpor o událostech v Bělorusku roku 1944, v němž si zahrála s Danielem Craigem a Lievem Schreiberem, slávu jí definitivně přinesla hlavní role v Alence v říši divů (2010) režiséra Tima Burtona. Před sedmi lety si zahrála i v jejím pokračování Alenka v říši divů: Za zrcadlem.

Jana Eyrová

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,7 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium

Režie Cary Joji Fukunaga

Obsazení Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Jamie Bell, Sally Hawkins, Holly Grainger, Tamzin Merchant, Imogen Poots

Délka 121 min.

Rok 2011

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC