Film / seriál

Alenka opět v říši divů

Alenka a Kloboučník
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

I když byl v Alence v říši divů Kloboučník jen jednou z vedlejších postav, strhl na sebe velkou část pozornosti. Není divu, když ho hrál Johnny Depp. Pokračování s dodatkem Za zrcadlem se proto točí hlavně kolem něj.

Příběhy dívenky Alenky se celé spisovateli Lewisi Carrollovi vešly do dvou útlých svazků, poskytly však prostor pro imaginaci několika generacím čtenářů a také filmařů. Nejnovější hollywoodskou adaptaci natočil v roce 2010 Tim Burton, v jejím pokračování převzal otěže James Bobin, který se na tento post kvalifikoval snímky o plyšových Mupetech. Scenáristka Linda Woolverton se pak od Carrollovy předlohy odpoutala a postavy využila ve vlastním příběhu.

A tak se z Alenky stala ostřílená lodní kapitánka. Když v roce 1875 zakotví v Londýně, narazí na starého kamaráda, houseňáka Absolema, za kterým se protáhne kouzelným zrcadlem do Říše divů. Tam ji sice čekají staří známí jako Bílý králík nebo kocour Šklíba, ale také nemilé zprávy: Kloboučník ztratil svou „svoucnost“, a tak Bílá královna Mirana vyšle Alenku zapůjčit si Chronosféru – kovovou kouli uvnitř Velkých hodin, jež stanovují čas.

Dává to smysl? Svým způsobem. Postava, již ztvárnil Johnny Depp, vychází z anglického rčení „být bláznivý jako kloboučník“. V něm se prý odráží fakt, že kloboučníci při práci používali toxické sloučeniny, které se podepisovaly na jejich duševním zdraví. Autor předlohy, Carroll, zase experimentoval s LSD… Alenka za zrcadlem naštěstí funguje i bez psychotropních látek. Film je především pastvou pro oči: fantaskní postavy, většinou jen vzdáleně připomínající lidské, se v originálních kostýmech promenují na pozadí detailně propracovaných interiérů nejrůznějších výtvarných stylů. Herecká akce a reálné dekorace se bezešvě spojují s digitálními triky.

Fantazii se meze nekladou a příběh ani logika nehrají velkou roli: Alenka zkrátka cestuje v čase a snaží se zachránit Kloboučníkovu rodinu před útokem Žvahlava, přičemž se setkává s dalšími starými známými. Povědomé jsou i jejich tváře, respektive (v původním znění) hlasy: Anne Hathaway a Helena Bonham Carter coby královny, Michael Sheen jako Bílý králík, Matt Lucas v dvojroli Tydlidýna a Tydliduma. Mie Wasikowské postava neohrožené Alenky opět sedne jako ušitá na míru. A Depp? Jeho tvář pomyslně hraje všemi barvami, i když je skrytá pod vrstvou bílého pudru. Za zrcadlem vás čekají setkání s přáteli, které člověk vidí rád – až k zbláznění rád.

Verdikt

Pokračování Alenky v říši divů je stejně barevné a švihlé jako první díl. Kromě režiséra Tima Burtona zůstaly všechny ingredience i postavy na svých místech.

Nejbláznivější role Johnyho Deppa

Alter ego Tima Burtona

Spolupráce s režisérem prvního dílu Alenky začala mnohem dříve filmem Střihoruký Edward (1990). V něm tehdejší miláček dospívajících dívek oslnil i náročnější diváky, když do role monstra s čepelemi místo rukou a kamennou tváří dokázal promítnout širokou paletu emocí. Burtonovi Depp zahraje cokoliv: potrhlého režiséra (Ed Wood, 1994), newyorského konstábla (Ospalá díra, 1999), geniálního cukrovarníka (Karlík a továrna na čokoládu, 2005), vraždícího holiče (Sweeney Todd, 2007).

Westernový antihrdina

Některé westerny si žádají nestandardní herecké představitele. Nezávislý filmař Jim Jarmusch obsadil v roce 1995 Deppa do melancholického krváku z Divokého západu Mrtvý muž. Hercova postava v něm bez hnutí brvou projde cestu od vyjukaného účetního k jakémusi andělu smrti. Po indiánsku pomalovanou tvář má Depp i ve westernu Osamělý jezdec (2013), kde hraje rudokožce Tonta. Na co ale nosí na hlavě toho ptáka?

Věčně opilý novinář

Co je to gonzo žurnalistika? Chrlení reportáží psaných v první osobě bez nároku na pravdivost, zato s důrazem na autenticitu. Autobiografickou postavu z knih proslulého „gonzo“ novináře Huntera S. Thompsona ztvárnil Depp ve filmech Strach a hnus v Las Vegas (1998) a Rumový deník (2011). V obou případech měl na práci hlavně konzumovat bezmezné množství alkoholu, nosit košile s obludnými vzory, vypadat za všech okolností neodolatelně a narážet na krásné blondýny nebo zmutovaný hmyz.

Pirát jako rocková hvězda

Než se v roce 2003 objevili první Piráti z Karibiku, nikdo v Hollywoodu nevěřil, že by bukanýrská tematika na plátně mohla tak vydělávat: propadák Ostrov hrdlořezů (1995) byl dostatečným varováním. Pak se ale Johnny Depp inspiroval blazeovaně přiopilým výzorem kytaristy Rolling Stones Keithea Richardse a coby kapitán Jack Sparrow se stal hlavní tváří filmové série, která zatím vynesla přes tři a půl miliardy dolarů. S každým dalším dílem byl Sparrow švihlejší a psychedeličtější postavou, přičemž ve dvou dílech si vzal k ruce i Richardse.

Čestná uznání

Chodí bláznivé role za Deppem, nebo si je vybírá on sám? Těžko říct; hrál ale i drogového barona (Kokain, 2001), oslepeného zkorumpovaného agenta CIA (Tenkrát v Mexiku, 2003), zhýralého šlechtice (Libertin, 2004), „amerického Babinského“ Johna Dillingera (Veřejní nepřátelé, 2009), namluvil animovaného chameleona (Rango, 2011) a loutkového ženicha v záhrobí (Mrtvá nevěsta, 2005) – a to není zdaleka všechno.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Alenka v říši divů: Za zrcadlem

Film / seriál
Hodnocení FDB 79 %
Foto HBO

Režie James Bobin

Scénář Linda Woolverton, Lewis Carroll (kniha)

Obsazení Johnny Depp, Anne Hathaway, Matt Lucas, Helena Bonham Carter, Rhys Ifans, Sacha Baron Cohen, Mia Wasikowska

Délka 108 min.

HBO neděle 15. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC