Film / seriál

Cesta ke štěstí? Přijít o všechno!

Bez věcí nad věcí – německá komedie
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Když se dva kamarádi vsadí, že začnou od nuly, nazí a bez ničeho, s tím, že následujících 100 dní mohou dostat jen jednu věc denně, to se pak dějí věci!

Takových filmových chameleonů, jakým je Florian David Fitz, neběhá po světě moc. Úspěšný film si dokázal sám vymyslet, napsat, zrežírovat, a ještě si zahrát jednu z hlavních rolí. Kdo další tohle dokáže? Třeba u nás? Jiří Mádl film napíše, natočí, ale v těch svých nehraje. Petr Jákl sice ve svých filmech hraje, ale hlavní role to nejsou. A tak se tohle povedlo snad jen Janu Budařovi, který po letech příprav dotáhl předloni do kin svého Prince Mamánka. Zařadil se tak po bok velikánům, jako je Woody Allen nebo Clint Eastwood, kteří mají ve svých filmografiích snímků, které napsali, natočili a zahráli si v nich hlavní role, celou řadu.

Podruhé spolu

Ale zpět k mnichovskému rodákovi Florianovi Davidu Fitzovi. Poprvé si zmíněnou trojkombinaci vyzkoušel před 12 lety u romantické komedie Ježíš mě miluje, kde scénář podložil knihou Davida Safiera. O čtyři roky později už psal sám za sebe, a to Nejkrásnější den, o posledním dobrodružství dvou na smrt nemocných chlapíků. Do úspěšného filmu Fitz obsadil nejen sám sebe, ale i hereckého kolegu Matthiase Schweighöfera. A protože si herci rozuměli, vrhli se o dva roky později do dalšího filmu – Bez věcí nad věcí.

Vypadáš jako steak...
Spal jsem na topení!
Toni a Paul

Nazí boháči

Zahráli si Toniho a Paula, kamarády, které spojuje nejen to, že se předhánějí, kdo je větší borec, ale také aplikace, kterou Paul vyvinul pro mobilní telefony – jakási umělá inteligence, která pod rouškou přátelství dokáže shromažďovat data o svých uživatelích a posléze jim prodat jakoukoliv věc. Díky ní se z obou mužů stávají boháči – o aplikaci projeví zájem vizionářský boháč David Zuckerman (který jako by z oka vypadl majiteli Facebooku Marku Zuckerbergovi) a nabídne jim za ni miliony. Jenže následná bujará oslava změní oběma mužům život víc, než úspěšně prodaná aplikace. O peníze se vsadí: ráno začnou bez jediné věci, nazí, úplně bez ničeho. Každý den si mohou přát jednu věc, která se jim z dosavadního života vrátí. Mobil, auto, oblíbený kávovar... Nene, prvními vítězi jsou kabát a spacák, se kterými lze proti zimě bojovat přece jen nejlíp!

Parťák z Oppenheimera

Florian David Fitz chce skvěle rozehranou komedií pobavit, ale také diváky donutit k zamyšlení, zda věcí, které vlastníme, není zbytečně moc. Opravdu všechno, co máme, potřebujeme? A nejsou v životě důležitější věci, než jen… věci? „Teď bych vám měl říct, že jsem vlastnil tolik věcí, které mě úplně vyčerpaly,“ žertoval v rozhovoru s Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Ale vlastně už tenhle problém nemám, uvědomil jsem si, že každá věc, kterou vlastníme, vyžaduje pozornost. Ano, byl to skvělý pocit, koupit si byt, vědět, že je můj. Snil jsem i o chatě… Ale možná je lepší nechat si ji jako sen, a občas i nějakou jen pronajmout,“ dodal Fitz.

„Floriana znám už nějakou dobu a ten problém s chatou má od chvíle, co jsme se potkali. Vždycky přijde s krásnými fotkami a říká: No nevypadá to skvěle? Ale pořád nevím, zda si to mám koupit,“ reagoval se smíchem Fitzův herecký parťák Matthias Schweighöfer, kterého jsme viděli v Kursku nebo Oppenheimerovi.

Matthias Schweighöfer (* 11. března 1981)

Narodil se ve Východním Německu a vzhledem k tomu, že jeho rodiče byli divadelní herci, měl životní dráhu do jisté míry předurčenou, a tak už v šestnácti hrál v televizním snímku Raus aus der Haut. Postupně se vypracoval mezi nejžádanější německé herce, kteří hrají i v zahraničních produkcích. Schweighöfera jsme tak viděli ve Valkýře, Rudém baronovi, Kursku nebo Chůvákovi, kterého dokonce spolurežíroval a podílel se na scénáři. A loni se blýskl v oscarovém Oppenheimerovi, kde si zahrál německého fyzika Wernera Heisenberga.

Bez věcí nad věcí

Film / seriál
Hodnocení FDB 60,6 % Hodnocení redakce
Foto Bioscop, Profimedia.cz

Režie Florian David Fitz

Obsazení Florian David Fitz, Matthias Schweighöfer, Miriam Stein, Hannelore Elsner, Wolfgang Stumph, Katharina Thalbach, Maria Furtwängler

Délka 91 min.

Rok 2018

JOJ Cinema HD neděle 14. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC