Film / seriál

Je třeba zabít Hitlera

Válečný film Valkýra

Osvědčeným způsobem, i když zároveň velmi nejistým a riskantním, jak se zbavit nějaké mocné osobnosti, je atentát.

Asi nejvíce atentátů bylo naplánováno ke zneškodnění Adolfa Hitlera. Jedna z takovýchto operací dostala název Valkýra. Stejnojmenný film vypráví příběh plukovníka Clause von Stauffenberga (Tom Cruise) a vychází z reálných událostí, když se v roce 1944 rozhodli spojenci vytvořit komando, které mělo Hitlera zlikvidovat. Napínavý snímek zachycuje nejen plánování akce, ale také vylodění v Normandii a postup spojenců dále na východ. Film je nabitý akcí a kromě Toma Cruise se můžete těšit například také na Kennetha Branagha či Billa Nighyho.

Všechno, nebo nic

Valkýra představuje historický thriller, v němž se klasický akční hrdina Tom Cruise mění v obyčejného vojenského plukovníka. I když, obyčejný je jen co se týče vzhledu, tentokrát to prostě není uhrančivý svalnatý krasavec, ale válkou zohyzděný voják, který sleduje vyšší cíle. Claus von Stauffenberg byl opravdu součástí spiknutí, které vyvrcholilo atentátem na Hitlera 20. července 1944. Bylo už jasné, že Německo válku nevyhraje, přesto vůdce nepolevoval ve svých fanatických vizích a umírali stále další a další lidé. Proto se zrodil plán jak se Hitlera zbavit a dokázat světu, že ne všichni Němci souhlasili s válkou a zasvětili Hitlerovi své životy. 

Službou své vlasti jsem zradil své svědomí.

Každá velezrada má jeden velký háček, když to nevyjde, stoprocentně za to zaplatíte, ve válce navíc cenu nejvyšší. Všichni víme, že atentát nevyšel, vedl k 700 zatčením a 200 popravám, včetně von Stauffenberga. Na čem tedy režisér Bryan Singer (Obvyklí podezřelí) založil svůj film, když i Cruise se vymyká svým obvyklým rolím? Jednoduše pracoval s fakty. Do filmu samozřejmě nevměstnáte vše a občas si něco přibarvíte, ale i tak je nesmírně napínavé sledovat krok za krokem přípravy, atentát i dění po něm. Stále vás navíc bude napadat otázka: Co kdyby to vyšlo? 

Valkýra není asi nejznámějším válečným filmem o druhé světové válce, ale drží si určitý standard, který z ní dělá opravdu dobrý film. Jistě, občas zazní nějaká ta „zásadní“ věta, to abychom nezapomněli, že i v Hollywoodu znají morální hodnoty, naštěstí se to ve filmu frázemi příliš nehemží. Cruise navíc dokazuje, že není jen herec z akčňáků (i když mu to v nich jde na výbornou). A Kenneth Branagh jako generálmajor, který propašuje bombu k Hitlerovi, je jako vždy také skvělý. Podobně je na tom i Tom Wilkinson jako generál, který vše umně hraje na obě strany.

Film Valkýra se zkrátka zdařil, i když to, oč v něm běží, nikoli.

Valkýra

Film / seriál
Hodnocení FDB 80 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Bryan Singer

Scénář Christopher McQuarrie, Nathan Alexander

Obsazení Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Carice van Houten, Thomas Kretschmann, Terence Stamp, Eddie Izzard, Kevin McNally, Christian Berkel, Jamie Parker, David Bamber, Tom Hollander, David Schofield, Kenneth Cranham, Halina Reijn, Werner Dähn, Harvey Friedman, Matthias Schweighöfer, Waldemar Kobus, Florian Panzner, Ian McNeice, Danny Webb, Chris Larkin, Matthew Burton, Philipp von Schulthess, Wotan Wilke Möhring, Christian Oliver, Bernard Hill, Julian Morris, Karl Alexander Seidel, Justus Kammerer, Annika Becker, Katharine Mehrling, Andy Gätjen, Achim Buch, Manfred-Anton Algrang, Matthias Freihof, Gerthard Haase-Hindenberg, Matthias Ziesing, Tom Wlaschiha, Anna Holmes, Michael Fritz Schumacher, Jason Barry, Max Urlacher, Karsten Antonio Mielke, Vincent Kastner, Tyrell van Boog, Carsten Voigt, Marie Becker, Mike Dunn, Nicolas Walier, Niklas Bardeli

Délka 121 min.

Rok 2008

Cinemax neděle 13. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC