Pro děti

T-Rex Express: Ze života plazů

T-Rex Express
Skylink Live TV

Sledujte na Minimax na skylink Live TV Sledovat

Více než 135 milionů let vládli Zemi, a stejně z nich do dnešních dnů zbyla jen hromádka kostí. V knihách a na obrazovkách však dinosauři žijí dál, zejména v tvorbě pro děti.

Dávno vymřelí plazi jsou stále všudypřítomní, ve filmech a seriálech i jako hračky pro děti. Lidský rod, jehož předkům vymření dinosaurů teprve uvolnilo cestu k osídlení celého světa a vývoji do nejrozmanitějších druhů, veleještěři nepřestávají fascinovat.
 
Začalo to ve viktoriánské Anglii, když bylo roku 1854 v Křišťálovém paláci uprostřed Londýna vystaveno několik dnes už legračně působících modelů obřích plazů. Tehdy uplynula jen asi tři desetiletí od poznání, že obrovské kosti a zuby nalézané po staletí nepatřily drakům, ale dávno vyhynulým tvorům. 
 
Koncem devatenáctého století se sbírkami dinosauřích koster chlubilo každé větší přírodovědecké muzeum a Ameriku zasáhla hotová paleontologická horečka. V padesátých letech si pozornost i za hranicemi Československa získal Zdeněk Burian, který provázel svými ilustracemi romány Josefa Augusty. 
 
O novodobou popularizaci pravěkých ještěrů se však nejvíce zasloužil Spielbergův Jurský park, který poznamenal dětství celé generace.
 
Od té doby se dinosauři objevují stále v dalších filmech a seriálech zejména pro nejmladší diváky. Čím ale obří ještěři děti tak uchvacují? Možná tím, že jsou takovou lepší pohádkou: v lese za městem už je dávno nepotkáte a nikdo neví, jak doopravdy vypadali. Dětské představivosti se tedy nekladou příliš úzké meze. 
 
Zároveň ale dinosauři skutečně existovali, jejich pozůstatky si lze prohlédnout v muzeu nebo se vypravit do dinoparku, v České republice například do Prahy, Plzně nebo Vyškova.
 
Tak či onak dětem nezapomeňte pustit dinosaury v televizi – vedle zábavy se i něco naučí o minulosti naší planety.

T-Rex Express

Pro děti
Hodnocení FDB 90 %
Foto Minimax
Minimax pondělí 25. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC