Pro děti

Arthur – Je to jen rock‘n‘roll: Arthurův (ne)obyčejný život

Arthur: Je to jen rock‘n‘roll
Skylink Live TV

Sledujte na Minimax na skylink Live TV Sledovat

Arthura mají rády děti a zbožňují jej dospělí. Jaké je tajemství jednoho z nejoblíbenějších animovaných seriálů?

Arthur Read je docela průměrný osmiletý kluk, tedy až na to, že je vlastně hrabáč. Neboli mravenečníkovi podobný tvor, který obývá jižní polovinu afrického kontinentu. Arthur chodí do třetí třídy základní školy v městečku na severovýchodě Spojených států. Jeho rodiče jsou účetní a kuchař, navíc má dva mladší sourozence. 
Jeho kamarádi pochází z různých sociálních vrstev a mají barvité etnické pozadí, odpovídající americké realitě. Společně řeší problémy, které se vyskytují i ve skutečném světě: někdo trpí astmatem nebo alergií, jiného teta má rakovinu. Autor knižní předlohy seriálu, kreslíř Marc Brown, navíc uvolnil práva a podílel se na projektu jen s podmínkou, že Arthurovy příběhy budou ponoukat děti ke čtení knih. To jsou nejspíš důvody, proč je seriál tolik oblíbený nejen mezi malými diváky, ale i jejich rodiči. Od roku 1996 bylo natočeno 209 epizod, které se vysílaly v třiaosmdesáti zemích světa. Po Simpsonových je to nejdéle běžící americký kreslený seriál vůbec, přičemž srovnání se žlutými panáky Matta Groeninga je namístě i z jiného ohledu.
Podobně jako v Simpsonových se v Arthurovi objevuje mnoho narážek na aktuální dění a „dospěláckou“ popkulturu, stejně jako parodií jejích motivů a hvězd. Arthurovi tvůrci si dělali legraci mimo jiné z Indiana Jonese, Jamese Bonda, Hitchcocka nebo Monty Pythonů. Tyto odkazy menší děti asi nezaznamenají, pobaví ale dospělé. Značná část fanoušků seriálu je proto dávno plnoletých. 
Podobně jako v Simpsonových se v seriálu objevuje i celá řada celebrit, které svoje vlastní postavy také namluvily – namátkou cyklista Lance Armstrong, hvězdný architekt Frank Gehry, herec Matt Damon nebo chlapecká skupina Backstreet Boys. 
S posledně jmenovanou partou vznikl celý tematický díl, vlastně hodinový speciál, ve kterém si pětice zahrála sebe samu a nazpívala hned několik písní, mimo jiné svoji verzi úvodní znělky. Nenechte si ujít na stanici Minimax.

Arthur: Je to jen rock‘n‘roll

Pro děti
Foto Minimax
Minimax sobota 28. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC