Film / seriál

Zápisky mladého doktora

Zápisky mladého doktora
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na skylink Live TV Sledovat

„Jste si jistý, že to zvládnete, doktore?“ – „Ne, ale nikdo jiný tu není, že? Žádný lékař v okruhu sta mil.“ Černý humor, britští tvůrci, ruské prostředí. Jakkoli šíleně může tento popis znít, již během prvního dílu seriálu Zápisky mladého doktora zjistíte, že zde se tvůrci trefili opravdu do černého.

V roce 1917, během revoluce v Rusku, přichází mladý doktor Vladimir Bomgard (Daniel Radcliffe) do ruské vesnice, aby se staral o místní pacienty. Bojuje nejen s jejich nedůvěrou, nevědomostí a pověrčivostí, ale i s vlastní nejistotou a obrovskou zátěží lékařské odpovědnosti.

Deník z této doby si čte jeho starší já (v podání Jona Hamma) – a samozřejmě jako člověk ve středních letech, který nasbíral spoustu životních zkušeností, lituje mnoha věcí, jež v mládí udělal. V seriálu to pak vypadá tak, že zatímco mladý Vladimir prožívá přítomnost, starší Vladimir mu je neustále po boku a komentuje jeho počínání jako pozorovatel. Logicky chce, aby to s mladým doktorem dobře dopadlo a nedělal zbytečné chyby v pracovním i osobním životě.

Scénář se volně inspiroval povídkou Morfium Michaila Bulgakova, jehož stěžejní dílo Mistr a Markétka určitě znáte. Překvapující je fakt, že jde o autentický text. Samotného Bulgakova totiž jako čerstvého absolventa medicíny poslali v roce 1916 do nemocnice kdesi v zapadlé vesnici. Byl šokován, že tam lidé žili jako ve středověku, jejich životy byly mnohdy velmi kruté, plné tvrdé práce a bolesti. Samotná povídka není zdaleka tak komická, jak by se vám při sledování Zápisků mohlo zdát, těch 35 stran ale stoprocentně stojí za přečtení.

V hlavní roli, respektive rolích, se představují Daniel Radcliffe a Jon Hamm. První jmenovaný je znám po celém světě jako představitel Harryho Pottera. Sám Radcliffe s touto nálepkou poměrně dlouho bojoval a zkoušel různé žánry – horor (Žena v černém), romantickou komedii (The F Word), ale i životopisný thriller, kde si střihl roli spisovatele Allena Ginsberga (Zbav se svých miláčků). Nakonec musíme říci, že Radcliffovi výborně sedí právě komedie, ve kterých nejvíce vyniknou jeho herecké kvality. Jona Hamma možná znáte ze seriálu Šílenci z Manhattanu, kde hraje kreativního ředitele v reklamce, na jednu stranu génia, na druhou alkoholika skrývajícího se pod falešnou identitou. Za roli byl šestkrát nominován na Zlatý glóbus, a dvě sošky dokonce získal.

Zápisky, jakkoliv komediální, nejsou pro slabší povahy. Kdo nemá rád krev, tomu by se u scén realistických amputací končetin mohl zvednout žaludek. Naturalistické ztvárnění každopádně má své opodstatnění a je důležitým prvkem originálního mixu. Mísí se tu drama s komedií, řežou se nohy bez umrtvení a zároveň nechybí milostná zápletka.

Daniel Radcliffe

Že se chce stát hercem věděl Daniel již od malička, jeho rodiče s tím ale příliš nesouhlasili. Díky jednomu náhodnému setkání s producenty Harryho Pottera však jeho nástup před filmové kamery moc neoddálili. Harry Potter ovšem není jeho jedinou výraznou rolí z dětských let, zazářil například i v adaptaci románu David Copperfield. A po ukončení natáčení čarodějnické ságy se začaly další nabídky na role jen hrnout.

Zajímavost

Radcliffe byl doslova nadšen z nabídky hrát v seriálu podle předlohy Bulgakova – sám dokonce už dříve začal psát svou vlastní adaptaci Zápisků. Inspiroval ho k tomu výlet do Bulgakovova rodiště v Kyjevě, který si jako jeho velký fanoušek nadělil k 21. narozeninám.

Koukněte i na

Scrubs: Doktůrci

Mladý lékař John Dorian nastoupí do fakultní nemocnice Sacred Heart, kde začíná svou kariéru lékaře. Potýká se s náročnými pacienty, rivalitou mezi kolegy a taky se zlomyslným údržbářem. Seriál se začal natáčet v roce 2001, ale jeho svižné tempo a fóry rozhodně nezestárly.

Zápisky mladého doktora

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Viasat History, Profimedia.cz

Režie Alex Hardcastle, Robert McKillop

Scénář Mark Chappell, Alan Connor, Shaun Pye

Obsazení Jon Hamm, Daniel Radcliffe, Adam Godley, Rosie Cavaliero…

Délka 8× 25 min.

Viasat History HD neděle 10. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC