Film / seriál

Z Amélie je kadeřnice, které dá láska zabrat!

 Krásné lži – francouzská romantická komedie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Náramně se v šerých lednových dnech může hodit komedie, která zahřeje duši na několik dní dopředu. Krásné lži takovou moc mají!

Své oblíbené romantické komedie má kde kdo. Patří mezi ně legendární snímky jako Pretty Woman s Julií Roberts a Richardem Gerem, vánoční leporelo Láska nebeská nebo od stejných tvůrců dojemný Lásky čas, Osobní strážce, v němž Kevin Costner dbal o bezpečnost a posléze i srdce zpěvačky Whitney Houston… Byla by to dlouhá jmenovačka.

Ale proč řady těch nejoblíbenějších romancí nerozšířit? Kandidát by tu byl, představuje ho „zapomenutý“, ovšem dobrou náladou, humorem a romantikou nakažlivý snímek režiséra Pierra Salvadoriho z roku 2010 s kráskou a legendární Amélií z Montmartru Audrey Tautou v hlavní roli.

Vyznání jako rozbuška

Tahle romantická, sympaticky trhlá komedie má originální start, ať už jde o úvodní vtípek v kadeřnictví, při němž padne léta hájená ofina jedné ze zákaznic, či o zažehnutí neokoukané zápletky. Jejím strůjcem je Jean, údržbář z kadeřnictví, který ztratil hlavu pro svoji šéfovou Emilie. Ta si podnik nedávno otevřela s kamarádkou a ve víru starostí je láska to poslední, o čem by přemýšlela. Jean ji sleduje takřka na každém kroku, ale odvahu k vyznání nemá. A tak sedne ke stolu a po řadě pokusů ho anonymně vtiskne na papír.

Vlastně měl tvůj otec pravdu. Říkával mi: Emilie je k pomilování, šlechetná, ale dej si na ni pozor – je schopná ti zlomit nohu, abys tančila, jak píská.
matka Emilie

Vtipné, že o pár dní později ho Emilie čte přímo před ním v kanceláři – vyloudí jí sice drobný úsměv na tváři, pak ale rychle skončí v koši. Jenže právě takové vyznání by mohlo vlít novou krev do žil její životem zklamané matce – list opíše a pošle jí ho. Roztočí tím koloběh zábavných i dojemných situací, po nichž se matka s dcerou náhle stávají soupeřkami v boji o stejného muže…

Přetvářka za přetvářkou

„Přišlo mi hrozně zajímavé otevřít celý film milostným dopisem, něčím hodně literárním a svým způsobem trochu zastaralým. Vlastně jsem si myslel, že psaní s novými technologiemi zmizí, a dnes je naopak všudypřítomné v podobě SMS a e-mailů,“ zamýšlí se režisér Pierre Salvadori. A naznačuje, co bylo na scénáři jeho filmu, který psal společně s Benoîtem Graffinem, nejtěžší. „Bylo to balancování mezi neuvěřitelnými a ještě věrohodnými situacemi. Když nás napadlo propojit příběh řadou přetvářek a nedorozumění, trvalo někdy několik týdnů, než jsme dokázali určité situace navzájem propojit. Byla to dlouhá práce a někdy jsme si už říkali, jestli nemáme začít zase úplně od začátku…,“ líčí režisér.

A propracovanost příběhu zmiňuje i jeho hlavní herecká hvězda Audrey Tautou. „Je to skvělá komedie, která se odehrává mezi těmi, kteří vědí, těmi, kteří si myslí, že vědí, a těmi, kteří se snaží utajit to, co si ostatní myslí, že vědí. Díky oběma scenáristům je to velká filmová hádanka, která ale zůstává od začátku do konce věrohodná,“ říká sympatická herečka.

Se svojí postavou neurotické kadeřnice byla Tautou jedna ruka. „Nemůžete totiž hrát postavu, pokud nemáte rádi její nedostatky. Takže mně se Emiliino sobectví, zbabělost i nedostatek sebevědomí líbily. A milovala jsem některé scény, třeba tu, když Emilie zjistí, že Jean není jen běžný údržbář, ale že je polyglot a mimořádně vzdělaný člověk. Bylo legrační zahrát to, jak se Emilie snaží zachovat si tvář, zatímco uvnitř je zničená a naprosto zakomplexovaná!“

Audrey Tautou (* 9. srpna 1976)

Obrovské tmavé oči a černé vlasy – to je kombinace, kterou francouzská herečka uhranula diváky po celém světě. Studovala literaturu, později se k ní přidalo herectví. Napoprvé dostala jednu větu v televizním filmu Coeur de cible, ovšem přátelství s jeho castingovou režisérkou jí zajistilo další malé televizní role. V roce 2000 dostala prestižního Césara pro hereckou naději, a to za romantickou komedii Venuše, salon krásy. O dva roky později ji svět poznal jako Amélii z Montmartru, slávu ještě rozšířila válečným příběhem Příliš dlouhé zásnuby (2004) a životopisným snímkem Coco Chanel (2009).

Krásné lži

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,1 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Režie Pierre Salvadori

Obsazení Audrey Tautou, Nathalie Baye, Sami Bouajila, Stéphanie Lagarde, Judith Chemla, Cécile Boland, Didier Brice

Délka 105 min.

Rok 2010

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC