Film / seriál

Vojna a mír

Mathieu Kassovitz jako Napoleon Bonaparte
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na skylink Live TV Sledovat

Nataša v zimní zahradě potají políbí Borise. A je to v pořádku, je to přece jen dětská láska. Čas bezstarostného dovádění však pomalu končí – Napoleon překročil ruské hranice a neohroženě míří k Moskvě.

K  armádě se připojí Boris i Natašin milovaný bratr Nikolaj. A mnoho dalších krásných mladých mužů a chlapců. Ovšem třeba Pierre Bezuchov zatím zůstává ve městě. Nedávno se stal jediným dědicem nesmírného bohatství i aristokratického titulu a nejedna místní matka by mu mile ráda podstrčila svou dcerku. Je jen otázkou času, než se tento nepraktický, směšný snílek chtě nechtě zaplete do jejich rafinovaných intrik.

A konečně tady máme šarmantního Andreje Bolkonského s jeho poněkud upjatou, velmi pobožnou sestrou a pěkně excentrickým otcem. Taky mají peněz víc, než potřebují, a taky vlastně nevědí, co si počít se životem.

Až tváří v tvář smrtelnému nebezpečí na bojovém poli, vydán napospas zuřivosti Napoleonových vojáků si Andrej uvědomí, na čem mu skutečně záleží – jen jestli se mu povede přežít. A jestli ještě doma najde všechny své nejmilejší…

Nakonec se osudy těchto a několika dalších postav nečekaným způsobem propletou. Ostatně Tolstého předloha se přece nezařadila mezi největší a suverénně nejznámější díla světové klasiky jen tak náhodou. A filmaři si vždycky byli velmi dobře vědomi toho, že vedle filozofických myšlenek a dlouhých popisů historických událostí má příběh nesmírný potenciál. Tak intenzivní romantické drama byste jinde těžko hledali.

Režisér Tom Harper tohoto potenciálu využil vskutku obdivuhodně. Tolstoj by ho za tuto adaptaci nejspíš vyzval na souboj a někde v březovém hájku bez výčitky propíchl, ale Tolstoj je po smrti. Zato jeho příběh žije. Harper se zbavil všeho příliš těžkého, příliš zaprášeného a divákovi předestírá velkolepou podívanou – hezká řádka skvělých hereckých výkonů, přenádherná hudba a naprosto úchvatná výprava.

Co se týče obsazení, vyniká zde zejména Paul Dano v roli Pierra Bezuchova. Pokud o něm budete pochybovat v první části, v šesté už půjde klobouk dolů – je neuvěřitelný. Lily James, tady jako něžnou, kouzelnou Natašu, si možná pamatujete z Panství Downton, a na tento seriál si asi vzpomenete víckrát, atmosféra je totiž v něčem hodně podobná. Z vedlejších rolí je třeba zmínit Briana Coxe. Generál Kutuzov v jeho podání je prostě zážitek.

Harperova Vojna a mír je veskrze britská. Na těch několika málo místech, kde se snaží být ruská, vyznívá poněkud směšně. Ale ve výsledku to nevadí. Možná je takhle současnému divákovi naopak bližší. Bližší mu bude také peprnost některých scén, jakou by si Tolstoj nikdy nedovolil. Je těžké shrnout takový opus do jednoho článku, proto ho nezbývá než doporučit. Citlivější povahy by si měly rozhodně připravit kapesníčky – je dost možné, že to probrečíte od prvního do posledního dílu. Šílená romantika. V míru i ve válce.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Vojna a mír

Film / seriál
Foto FilmBox

Režie Tom Harper

Scénář Andrew Davies podle knihy L. N. Tolstého

Obsazení Paul Dano, James Norton, Lily James, Adrian Edmondson, Aisling Loftus, Greta Scacchi, Jack Lowden

Délka 60 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC