Film / seriál

Velký film o velkém filmaři

Dokumentární film Miloš Forman: Co tě nezabije...
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Miloslav Šmídmajer v roce 2009 do své dokumentární filmografie přidal další kousek, 224 minut trvající Miloš Forman: Co tě nezabije… Prochází v něm život slavného režiséra od dětství ve válečné Čáslavi po předávání Oscarů a vše doplňuje rozhovory s hereckými hvězdami, generačními kolegy Československé nové vlny a rodinnými příslušníky.

Česká tvůrčí generace, která vykvetla v druhé polovině padesátých let a na začátku let šedesátých, stále patří mezi to nejlepší, co kdy český film, divadlo, hudba a výtvarné umění vyplodily. Ve filmu se naší úctě už po desetiletí těší kromě Menzela, Jakubiska a Chytilové hlavně Miloš Forman. Ještě v Československu režíroval světovou kritikou vysoce ceněné Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko a semaforskou Dobře placenou procházku, po emigraci pak oscarové filmy Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus.

Doma není nikdo prorokem… Skoro

Forman sice kariéru nastartoval v Československu, byl také dvakrát nominován na Oscara, ale celosvětově se proslavil až svými hollywoodskými filmy. Přesto nikdy nezapomněl na svůj původ a k Čechům a češství se vždy hrdě hlásil. Americké herecké osobnosti i dnes rády vzpomínají na jeho velmi znatelný český přízvuk a typicky suché anekdoty. Když v roce 2009 proběhla premiéra tohoto biografického filmu, Forman trval na pražské premiéře a hostům z celého světa nechal servírovat párky s hořčicí a pivo. Lokalizace uměleckého zážitku pro něj byla vždy důležitá. Jak sám řekl: „Byla by ode mne hloupost chtít dělat československé filmy v Americe. Stejná hloupost, jako dělat americké filmy u nás, jak se o to někteří mladí režiséři snaží.“  

Napočtvrté

Co tě nezabije… samozřejmě není prvním dokumentem o Formanovi. Již o něm točil Jaromil Jireš, Věra Chytilová, a dokonce i sám Šmídmajer. Ten se ale ke stejné látce po letech vrátil, aby se ohlédl za Formanovým životem hezky vcelku a podtrhl a sečetl vše, co k němu patřilo. Čtyři padesátiminutové bloky tak zabíhají do nejintimnějších detailů Formanova života. Jeho vzplanutí a krátké manželství s Janou Brejchovou, další manželství a dvojčata se semaforskou herečkou Věrou Křesadlovou i posledních 20 (tehdy 10) let s Martinou Zbořilovou.

Formanův osobní příběh se dá ostatně číst (nebo točit) mnoha způsoby, jako rozvleklý románek, tvůrčí cestu génia, nebo tragický příběh emigranta. A všechny jeho varianty jsou prodchnuty obyčejností, se kterou Forman tak rád filmoval. 

Začátek a konec

Forman natočil svůj poslední zahraniční film v roce 2006 (Goyovy přízraky) a od té doby se odmlčel. Zemřel předloni ve věku 86 let a kariéra velkého mistra se tím definitivně uzavřela. Ač film vynechává poslední Formanovu dekádu, rozhodně poslouží jako dobrý úvod pro fanoušky, kteří se v jeho díle nevyznají, i jako nostalgická připomínka jeho díla a jeho specifického smyslu pro humor.

Miloslav Šmídmajer

Miloslav Šmídmajer je český režisér a producent, kterého si diváci pamatují díky řadě dokumentů či filmům jako Probudím se včera a Peklo s princeznou. V současnosti je v kinech jeho zatím poslední film, Případ mrtvého nebožtíka.

Miloš Forman: Co tě nezabije...

Film / seriál
Hodnocení FDB 84,7 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Miloslav Šmídmajer

Scénář Miloslav Šmídmajer

Obsazení Miloš Forman, Petr Forman, F. Murray Abraham, Jean-Claude Carrière, Michael Douglas, Louise Fletcher, Matěj Forman, Natalie Portman…

Délka 224 min.

Rok 2009

AMC středa 25. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC