Film / seriál

Ve víru zločinu

Kriminální thriller Země policajtů
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Co v životě znamená víc – láska, mravní vzory, nebo dodržování zákonů? Kterou z těchto proměnných byste postavili na první místo?

Rozhodnout se bude muset také Freddy Heflin (Sylvester Stallone ve své životní roli) ve filmu Země policajtů, který se touží vyšvihnout z maloměstského šerifa na newyorského policistu. Když to vypadá, že se mu začíná jeho sen plnit, začnou se mu do cesty stavět nejrůznější překážky. Nejdříve odhalí vraždu kamuflovanou jako sebevraždu a vzápětí přijde na to, že u policie místo zákonů vládne korupce. Freddy musí přehodnotit vše, čemu dosud v životě věřil, a rozhodnout se, jestli si i za cenu bolestivých šrámů zachová čistý štít, nebo se přidá na „temnou stranu“.

Když se podívám na tohle město, nelíbí se mi to, co vidím

Kdybyste si mohli přečíst Zemi policajtů jen jako scénář, možná byste velmi rychle propadli pocitu, že čtete román. Režisér a scenárista James Mangold totiž vytvořil tak bohatý a barvitý příběh, že by si románovou podobu zasloužil možná víc než tu filmovou. Všechny postavy ve filmu mají svůj vlastní příběh, jejich jednání je nějak motivováno a žádná z nich není jen černobílá, jenže ve filmu nebyl zřejmě dostatečný prostor všechno do detailu dokreslit, a tak vám občas některá místa nepřijdou úplně logická. Zkrátka ne všemu přijdete na kloub.

Policajti bez skrupulí

Přesto je Země policajtů dobrý biják. Je tady vše ‒ napětí, zápletky, zvraty a v neposlední řadě také dobré dialogy, možná spíš monology. Někteří z herců měli možnost střihnout si zde opravdu dobré scény, třeba Robert De Niro, u něhož si nejste po celou dobu jistí, na které straně zákona vlastně stojí. Ovšem vašemu zraku by neměl uniknout především výkon Sylvestera Stallona, který si zahrál napůl neslyšícího šerifa, jenž nikdy nebude „skutečným policajtem“, jak mu strýc Ray posměšně neustále připomíná. Jistě, totální outsider nakonec všechno vyřeší, to je už lehce profláknutá zápletka, ale Mangoldovi to se Stallonem prostě funguje. Konečně se nebudete dívat na siláka Stallona, ale na chlapíka, který měl v životě pořád jen smůlu a když to vypadá, že se na něj konečně usměje štěstí, zase to nevyjde. 

Dobré také je, že na vás nečeká klasická podívaná o chrabrých chlapících v uniformách, ale nejrůznějších týpcích, kteří jsou všechno jen ne svatí. I když nebyl by to americký film, kdyby se do tohoto drsného mužského prostředí nějak nezamotala žena a nebyla tu i milostná dějová linka. Nad tím však lze přimhouřit oko. Škoda je opravdu hlavně Mangoldovy velkorysé fantazie a ambic na velký spletitý příběh. Země policajtů je proto slušný thriller, ale o čem nakonec vlastně je? O morálním konfliktu? O nevěře? O policejní korupci? O zmařeném životě jednoho obyčejného chlápka? Odpovědět si budete muset sami.

Země policajtů

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie James Mangold

Scénář James Mangold

Obsazení Sylvester Stallone, Harvey Keitel, Ray Liotta, Robert De Niro, Peter Berg, Janeane Garofalo, Robert Patrick

Délka 105 min.

Rok 1997

Film+ pondělí 20. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC