Film / seriál

Válečné drama, jaké jste dosud neviděli

1917 – válečné drama
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Nesmyslnost a hrůzy války už dlouho nenašly tak originální a působivé zpracování jako ve filmu oscarového režiséra Sama Mendese.

Filmů s tematikou první světové války není mnoho, snad proto, že není tak akční a „fotogenická“ jako druhá světová. Obzvláště to platí o západní frontě, kde se vedla urputná, vyčerpávající zákopová válka. Situace se však mění. Po skvělém snímku Petera Jacksona Nikdy nezestárnou, přichází se svým pohledem na toto období i hvězdný režisér Sam Mendes (Americká krása, Skyfall, Spectre). A jak už je u něj zvykem, jde na věc jinak než jeho předchůdci. Ale popořádku.

Životy v sázce

Vlastní příběh je velmi prostý – svobodníci Schofield a Blake obdrží rozkaz doručit naléhavou depeši veliteli 2. devonshirského pluku dříve, než zaútočí na ustupující Němce. Ve skutečnosti je ústup jen předstíraný, jeho účelem je vlákat britské jednotky do předem připravené pasti. Spojení s devonshirským plukem bylo přerušeno, do útoku zbývá několik málo hodin, a tak nezbývá než vyslat pěší posly s varováním. Na oba mladíky čeká sebevražedná mise, při které budou muset projít územím, v němž smrt číhá doslova za každým zátarasem, v každém kráteru či zákopu. V sázce je ale život 1600 britských vojáků, kteří nevědomky pochodují vstříc krvavému masakru. Asi se shodneme, že námět nepatří k těm nejoriginálnějším. V čem tedy spočívá kouzlo filmu, který se stal celosvětovým hitem, vysloužil si obdiv kritiky a navrch získal tři Oscary, dva Zlaté glóby, sedm cen BAFTA a řadu dalších cen?

Tahle válka skončí jedině tak, že všichni do jednoho zemřou

Kamera v hlavní roli

Celý vtip spočívá v metodě, kterou je hrůzyplná odysea nasnímána. Film totiž vypadá, jakoby byl natočen na jeden nepřerušovaný záběr (samozřejmě, že ve skutečnosti tady střihy jsou, ale šikovně ukryté). Tuto působivou techniku, kterou si Mendes vyzkoušel už v úvodní scéně bondovky Spectre, přivedl kameraman Roger Deakins k dokonalosti. Prakticky to znamená, že s oběma hrdiny prožíváme celou strastiplnou pouť z jejich perspektivy a takřka v reálném čase. Jsme dokonale přítomni v jejich „tady a teď“. Režisér se nezdržuje psychologií postav, jen zaznamenává jejich zoufalou snahu splnit úkol a zároveň přežít. Funguje to náramně – tak intenzivní pocit zmaru, všudypřítomného válečného chaosu a zbytečnosti utrpení se dosud nepodařilo vyvolat snad žádnému válečnému filmu. 

Hold filmařské dokonalosti

Ačkoliv se ve filmu vyskytnou dvě vysoké vojenské šarže, na samém počátku Colin Firth a na konci Benedict Cumberbatch, k obvyklému generálskému řečnění naštěstí nedojde. Jsou to jen dvě lidské závorky, v nichž se odehrává nepatetický příběh nesoucí srozumitelné protiválečné poselství. Jediným rušivým momentem při sledování filmu tak zůstává otázka, která se opakovaně vtírá: jak to ti chlapi dokázali? Ti v zákopech, i ti za kamerou…

Příběh Alfreda Mendese

Sama Mendese inspirovalo k natočení filmu 1917 vyprávění jeho vlastního dědečka, který narukoval k armádě v 16 letech. Jeho drobná a útlá postava ho předurčila k roli spojky. Romantické představy a vlastenecké nadšení vzaly rychle za své. Pocity a zážitky ze zákopů první světové války, které před mnoha lety vykřičel starý a téměř hluchý pán na svého vnuka, ožily v díle, ke kterému se budou diváci ještě dlouho vracet.

Sam Mendes

Tento britský režisér prorazil hned svým prvním celovečerním filmem Americká krása, který posbíral pět Oscarů, včetně ceny za režii. Kromě mafiánského dramatu Road to Perdition se podepsal pod veleúspěšné bondovky Skyfall a Spectre. Film 1917 sám označil za antidotum předchozích bondovek. Nyní pracuje na novém projektu Empire of Light, který by měl mít premiéru v roce 2022.

1917

Film / seriál
Hodnocení FDB 74,5 % Hodnocení redakce
Foto JOJ Cinema

Režie Sam Mendes

Scénář Sam Mendes, Krysty Wilson-Cairns

Obsazení George MacKay, Dean-Charles Chapman, Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Mark Strong, Andrew Scott, Richard Madden…

Délka 119 min.

Rok 2019

JOJ Cinema HD neděle 17. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC