Film / seriál

Sherlock: Vrátil se! Žije! A vyšetřuje!

Sherlock
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Od „smrti“ nejoblíbenějšího detektiva uplynula dlouhá doba a od jeho návratu na české obrazovky ještě delší. Čekání je u konce, ale Sherlock končit nebude.

Připravte se na šok. Sherlock žije… Pravdou je, že to už dávno víme. Od té doby, co skončila druhá série neobyčejně moderních televizních dobrodružství klasického (nejslavnějšího) detektiva, místo toho většina dumala nad tím: Jak. Tedy jak se Sherlockovi podařilo přežít/zosnovat vlastní smrt, případně proč to utajil i před svým nejlepším přítelem dr. Watsonem? Na tyto otázky odpovídá trojice epizod třetí série. Jenže na to, co v ní uvidíme, se jejím tvůrcům Marku Gatissovi a Stevenu Moffatovi odpovědět nijak zvlášť nechtělo. „Sherlocka Holmese! Doctora Watsona! Ty uvidíte!“ říká Gatiss v rozhovoru pro Empire. Naštěstí existují kouzla internetu. 

Čekání na Sherlocka

Sherlock se v plné síle vrátil na britské televizní obrazovky už na začátku loňského roku. Na další pokračování se od té doby čeká. Britská verze se více podobá mini sérii než americká seriálová variace Jak prosté. Takže každá nová řada vyrukuje s trojicí devadesátiminutových epizod a ani ne za měsíc vysílání je po všem. Většinou na rok. Mezi první a druhou sérií se ale rozevřela dvouletá pauza kvůli kariérám hlavních hvězd a jejich závazkům jinde. Benedict „Sherlock“ Cumberbatch od začátku seriálu stihl se Spielbergem natočit Válečného koně, zahrát si divadelního Frankensteina, stal se zloduchem Khanem v trháku Star Trek: Do temnoty nebo zazářil v britských dramatech Jeden musí z kola ven a Kód Enigmy. A namluvil draka Šmaka ve dvou dílech Hobita. Martin „Watson“ Freeman se na několik let stal titulním Hobitem a ještě stihl hlavní roli v seriálu Fargo. Na Sherlocka (a Watsona) se ale naštěstí také dostalo.  

Méně než 10 let

„Doyle ho shodil z vodopádu! Tam ho nechal 10 let a teprve až pak se Sherlock vrátil. My jsme to tak nechali… dvě a půl minuty, než jsme dali najevo, že se vrátí,“ brání se Gatiss. Autor Sherlockových literárních dobrodružství sir Arthur Conan Doyle, unavený neustávající poptávkou, skutečně svého nejslavnějšího hrdinu zabil a následnému náporu fanoušků vydržel odolávat celou dekádu. Navzdory tomu, že ho dokonce napadli na ulici. Gatiss a Moffat se sice nemuseli bát vyjít na veřejnost, ale online už to bylo horší. „Nejdříve nám to nedošlo. Prostě jsme si mysleli, že to bude skvělý otevřený konec. Teprve až se blížilo vysílání, napadlo mě, že některé lidi to asi zničí,“ tvrdí Moffat. 
„Dívali jsme se společně doma u Martina. A i když jsme to viděli už posté, na posledních 20 minut se mi rozbušilo srdce. Najednou si uvědomíte, že to všichni sledují ve stejnou chvíli. A pak nám všem začaly bzučet telefony,“ vysvětluje Gatiss. „Všechny zprávy stejné,“ dodává Moffat. „Co to dopr…“

Budoucnost je jistá

„Visel nad námi úspěch druhé série a ten tlak nám prospěl,“ myslí si Benedict Cumberbatch. „Musíme dát lidem, co chtějí, odpovědět na otázky, které mají, přijít s něčím novým a vydat se zase jiným směrem.“ Zatímco Sherlock řádil v utajení, Watson se odstěhoval z Baker Street a rozhodl se oženit. V Londýně se zahnízdila undergroundová teroristická organizace a vrah číhá všude, dokonce i na svatbě. Sherlock se navíc střetne tváří v tvář s protivníkem, na kterého jeho síly úplně nestačí. Je to Moriarty? Není to Moriarty? Ach ty nekonečné otazníky! Mimochodem, jestli chcete vidět, co Sherlock dělal, když byl „mrtvý“, vyhledejte si na YouTube speciální mini epizodu Many Happy Returns. 
Sherlockova budoucnost je jistá. Jisté je i to, že třetí série neskončí ničím, co by divákům na další dva roky zamotalo hlavy. Gatiss to slíbil. Teď už víme, že do budoucna počítá nejméně s dalšími dvěma sériemi – to je dalších šest devadesátiminutových epizod. První trio má mít světovou premiéru příští rok. Ale ještě předtím se diváci (alespoň angličtí) dočkají vánočního speciálu. A co dál? Jediný, kdo zná odpověď na tuto otázku, je čas. Gatiss potvrzuje, že záleží na tom, kolik ho Cumberbatch a Freeman budou mít. „Bylo by krásné, kdyby diváci mohli s hrdiny zestárnout.“

Sherlock

Film / seriál
Hodnocení FDB 88.4 %
Foto AXN

Režie Paul McGuigan, Euros Lyn, Toby Haynes

Obsazení Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Loo Brealey, Rupert Graves, Zoë Telford, Vinette Robinson

Délka 90 min.

AXN pátek 12. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC