Film / seriál

Romance s tóny barového klavíru a kapek deště

Deštivý den v New Yorku – americká komedie
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

New Yorku se žádné jiné místo na světě nevyrovná. Tolik úzkosti, nevraživosti a paranoie se nikde jinde nenajde.

Tento film si na své uvedení do distribuce počkal poněkud déle. V pořadí už 51. snímek Woodyho Allena totiž dostihly dozvuky jeho dřívější aféry, v níž režisér čelil obvinění ze zneužití své adoptivní dcery. Dílo bylo ve spojených státech staženo z distribuce, někteří z herců účinkujících ve filmu se dokonce od Allena symbolicky distancovali tím, že své honoráře věnovali na charitu. Nic z toho však neubírá snímku na jeho kvalitách.

Měl jste ženy pro potěšení, nebo pro rešerše?

Vlastní příběh je docela prostý. Mladičký studentský pár se rozhodne navštívit New York a užít si romantický víkend se vším, co k němu patří. Proč ne, Gatsby (Timothée Chalamet) právě vyhrál v pokeru nějaké peníze a naivní Ashleigh (Elle Fanning) potřebuje udělat do školního časopisu rozhovor se slavným americkým režisérem. Jenže původní plány na společnou večeři v hotelu a toulky po barech, v nichž lze ještě stále zaslechnout živé piano a skladby Irvinga Berlina rychle vezmou za své. Ashleigh takřka obratem pohltí kouzlo filmového světa. V rychlém sledu absolvuje sérii komických eskapád, které ji od Gatsbyho oddělí. Tu se snaží pomoci slavnému režisérovi (Liev Schreiber) vybřednout z jeho teatrálních depresí, tu zase utěšuje scenáristu (Jude Law) přistihnuvšího manželku při nevěře, jindy doprovází slavného herce Diega Lunu (Diego Luna:)) na večírek a k němu domů… Beznadějně romantický Gatsby se mezitím osaměle toulá uličkami New Yorku, kde vyrostl, potkává staré známé, nahlíží, ochutnává a glosuje New York a jeho obyvatele. Především se však snaží vyhnout své rodině a snobskému večírku, který pořádá jeho matka. Netřeba dodávat, že věci se nakonec uspořádají zcela jinak, než si naši hrdinové představovali.

Tenhle film je typicky allenovský. Obsahuje vše, nač jsme u něj zvyklí. Jiskřivé a vtipné dialogy, uvěřitelné, dojemné, sympatické i komické figurky a také přiměřenou porci nostalgie. Ironický náhled na vlastní branži tentokrát vyvažuje velká dávka laskavosti, kterou režisér věnoval svému rodnému městu a jeho obyvatelům, „těm zvláštním bytostem, které milují pošmourné nebe, rachot taxíků namísto ptačího zpěvu a smog místo rosy“. 

Timothée Chalamet

Tato nově vzcházející herecká hvězda (25) vyrůstala stejně jako hrdina filmu Deštivý den v New Yorku na Manhattanu. Pochází z umělecky založené rodiny, která má k divadlu a filmu blízko. Timothée absolvoval prestižní uměleckou Fiorello H. LaGuardia High School v New Yorku. Většina diváků jej prve zaznamenala v Nolanově velkolepém sci-fi Interstellar v roli syna Matthewa McConaugheyho. V roce 2017 byl nominován na Oscara za roli mladíka Elia v dramatu Dej mi své jméno.

Deštivý den v New Yorku

Film / seriál
Hodnocení FDB 63,7 % Hodnocení redakce
Foto JOJ Cinema

Režie Woody Allen

Scénář Woody Allen

Obsazení Timothée Chalamet, Elle Fanning, Liev Schreiber, Suzanne Smith, Olivia Boreham-Wing, Ben Warheit, Griffin Newman

Délka 95 min.

Rok 2019

JOJ Cinema HD úterý 16. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC