Film / seriál

Pamatuju si úplně všechno

Pamatuju si úplně všechno
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

To jediné léto, kdy se svět obrátí vzhůru nohama… Oceňované vztahové drama Dej mi své jméno vypráví o milostné iniciaci sedmnáctiletého mladíka s o něco starším mužem v malebné italské vile během 80. let.

Byla to láska na první pohled. Producent Peter Spears dostal román debutujícího spisovatele egyptského původu Andrého Acimana do rukou ještě před jeho oficiálním vydáním v podobě obtahů z tiskárny. Okamžitě se do knihy Dej mi své jméno zamiloval. Lyrický a otevřený popis milostného vzplanutí mezi dospívajícím Eliem a studentem jeho otce ho zasáhl jednak svými literárními kvalitami, jednak tím, že je sám gay. Na projektu se posléze sešli filmaři téže orientace – Spearsův producentský kolega Howard Rosenman, autor scénáře James Ivory a režisér Luca Guadagnino.

Klasik Ivory, podepsaný se svým partnerem, producentem Ismailem Merchantem, pod slavnými filmovými dramaty jako Pokoj s vyhlídkou, Rodinné sídlo či Soumrak dne, měl Dej mi své jméno režírovat spolu s Guadagninem, který do projektu původně nastoupil hlavně jako poradce přes lokace. Nakonec se snímek pro Guadagnina v pozici režiséra stal završením jeho „trilogie touhy“, rozehrané filmy Mé jméno je láska (2009) a Oslněni sluncem (2015).

Tahle láska je zkrátka napořád

Dej mi své jméno se odehrává v létě 1983 ve vile v severoitalské Lombardii a v jejím okolí. V krásném starém domě bydlí Elio se svými rodiči. Eliův otec, profesor archeologie, pozve do vily na prázdninový pobyt čtyřiadvacetiletého Olivera, aby mu pomáhal s akademickou prací. Mladík z přítomnosti nového podnájemníka zpočátku žádnou radost nemá – tím spíš, že mu musí postoupit svůj pokoj. Jako introvert se věnuje hlavně čtení, hraní na klavír a své přítelkyni Marzie. Přesto ho Oliver záhadně přitahuje… Během dlouhých společných procházek po okolí to mezi oběma muži začne silně jiskřit – a je jen otázkou času, kdy Elio s Oliverem i přes své dosavadní heterosexuální směřování podlehnou dosud nepoznané touze.

Přestože Guadagnino uvažoval obsadit hlavní role gayi, jak by se i nabízelo, nakonec vybral heterosexuály – a to bez castingu, jen na základě svého režisérského „čichu“. O Timothéeovi Chalametovi (Elio) měl jasno od chvíle, kdy nabídku natočit Dej mi své jméno přijal, do Armieho Hammera se podle svých slov zamiloval hned, jak ho viděl ve filmu The Social Network. Oba herci si navzájem sedli natolik, že se z nich stali dobří přátelé.

Dej mi své jméno stojí na dokonalé evokaci vnitřních hnutí obou postav i na pečlivém zachycení atmosféry 80. let. Thajský kameraman Sayombhu Mukdeeprom (i díky jeho magickým vizuálům získal film Strýček Búnmí Zlatou palmu v Cannes) balí nehybnou prázdninovou náladu, spalující paprsky letního slunce i přítmí vily do dlouhých, pečlivě choreografovaných záběrů. Důležitou roli má ve filmu i soundtrack, který kurátoroval sám Guadagnino. Tři písně dodal písničkář Sufjan Stevens; za jednu z nich, Mystery of Love, byl nominován na Oscara.

Timothée Chalamet

Mladý herec původem z Manhattanu se původně chtěl stát profesionálním fotbalistou, ale během studií na umělecké střední škole změnil cíl. Upozornil na sebe v seriálu Ve jménu vlasti a malou rolí syna ve sci-fi Interstellar. Po průlomovém výkonu v Dej mi své jméno zazářil v dalším vztahovém dramatu Beautiful Boy.

Zajímavosti

Film byl nominován na čtyři Oscary. Svou nominaci za scénář proměnil klasik James Ivory, který se tak v devětaosmdesáti letech stal vůbec nejstarším držitelem Oscara.

Oba herci v hlavních rolích, Timothée Chalamet a Armie Hammer, měli ve smlouvách klauzule zakazující nahotu před kamerou. Absence explicitních scén citlivě vyprávěnému filmu nejspíš prospěla.

Koukněte i na

Single Man

Profesor Falconer po smrti svého dlouholetého partnera touží zemřít. Zachrání ho okouzlení pohledným studentem? Režijní debut módního návrháře Toma Forda s Colinem Firthem v hlavní roli.

Milk

Životopisný film podle osudů politika a skutečného aktivisty za práva gayů Harveyho Milka se odehrává v San Franciscu 70. let. Sean Penn získal za ztvárnění titulní role Oscara.

Dej mi své jméno

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Luca Guadagnino

Scénář James Ivory

Obsazení Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel, Victoire Du Bois, Elena Bucci

Délka 130 min.

Rok 2017

HBO pondělí 15. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC