Film / seriál

Přežiješ—vládneš

Přežiješ—vládneš
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Tentokrát se na obrazovkách začne objevovat nekomplikovaný, a přitom velmi zajímavý seriál z politického prostředí. Jaké to je stát se nejmocnějším mužem světa tak trochu proti své vůli? Uvidíte v Prezidentovi v pořadí.

Dnes můžeme rozdělit seriálovou produkci na dvě hlavní linie – na děsivé zombiády a na fantasy ságy nebo sci-fi. Jako kdyby většina diváků zapomínala na reálný svět, v němž žijeme. Když už se tak stane, tak realitu akceptují jen skrze policejní stanice a mikroskopy laboratoří, kde se odhalují vrazi všeho druhu. Poctivá dramata, navíc z politického prostředí, jsou spíše okrajovou záležitostí.

A tak je dobře, že se na obrazovkách objeví seriál s trochu nepravděpodobným začátkem, ale ten jen uvede do pohybu události. Když je totiž Tom Kirkman určen jakýmsi „náhradním“ prezidentem pro případ nouze, kdyby byl ten zvolený třeba zavražděn, ani v nejmenším neuvažuje o tom, že by se doopravdy mohl stát hlavou Spojených států amerických. Ovšem chyba lávky. Při atentátu zahyne nejen prezident, ale také další přední představitelé americké politiky, a tak se Tom stěhuje s rodinou do Bílého domu a ze dne na den se stává prezidentem USA. Vysněná pozice? Ani náhodou!

Jsme ve válce. A Tom Kirkman nás z toho nedostane

Politika byla a vždycky bude vysoká hra plná obcházení pravidel a nejrůznějších zákulisních machinací. To není zrovna ideální svět pro politika tipu Toma, který se snaží být poctivý a hledat vždy ta nejlepší řešení, navíc ve funkci, o kterou nikdy nestál. Zní to teď možná dost kýčovitě, ale musíte si v roli Toma Kirkmana představit Kiefera Sutherlanda.

Velmi rychle se ocitnete v těch nejvyšších patrech politiky, ale kromě toho, že je potřeba sestavit vládu, upokojit občany a vybalancovat změny v rodině, musí Tom také odhalit pachatele atentátu, který mu tak dramaticky změnil život. A tady přichází na scénu FBI a jedna neodbytná agentka. Kde je pravda? Kdo za vším stojí? A je Tom opravdu takový správňák, za něhož ho všichni pokládají? V jednadvaceti epizodách odhalujete pravdu den za dnem, a tak si nelze nevzpomenout na legendární seriál 24 hodin, v němž mimo jiné Sutherland také exceloval. Prezident v pořadí je ale jiný level. Rafinované politické intrikaření pomáhá stupňovat napětí a nikdy si nejste jistí, komu lze a komu nelze věřit.

Díky nekomplikované zápletce a nevelkému počtu postav se v ději rychle orientujete a dokážete si užít spoustu zdánlivých drobností. Můžete sledovat proměny jednotlivých postav, zasazení do reálného časového rámce vás zase ještě víc vtahuje do děje a nebýt pár klišé, pak by byl seriál téměř dokonalý. V jednoduchosti je prostě krása.

A když zmiňujeme kosmetické vady, tak jde o pověstnou hyperkorektnost – dnes je to prostě tak, že v každém filmu nebo seriálu si musí zahrát pokud možno co nejvíce ras a menšin. Tady máme Pákistánce coby britského premiéra a ruského prezidenta, který je ztělesněním ctnosti. Ale možná to je jen snaha trochu vyvážit prohnilý politický svět.

Kiefer Sutherland

Kiefer patří k hollywoodským stálicím. Začal se prosazovat už v 80. letech, coby ještě náctiletý mladík. Cestu na filmové plátno mu však nevyšlapal jeho slavný otec. Kiefer se už v sedmnácti uměl prosadit sám. Mezi hvězdy ho vystřelil western Mladé pušky nebo hororové drama Hráči se smrtí (1990), nejvíce je ale známý rolí Jacka Bauera ze seriálu 24 hodin. Dnes si může z nabídek vybírat a v Hollywoodu patří mezi herce s největší škálou postav, od teenagerů přes upíry a akční hrdiny až po správňáky.

Zajímavost

Sutherland už původně nechtěl po několikaletém účinkování v seriálu 24 hodin do žádného podobného projektu nastoupit, ale po přečtení scénáře k pilotnímu dílu Prezidenta v pořadí změnil názor.

Koukněte na

Jistě, pane ministře (1980–1984)

Pokud si chcete od vážných politických témat odpočinout, není nic lepšího než břitká britská satira. Legendární sitcom o politickém loserovi, který však nikdy nepochyboval o své genialitě a vlivu, i když skončí na bezvýznamném ministerstvu, je skoro povinností pro každého fanouška seriálů.

Domek z karet (2013–2018)

Naopak ty nejohavnější intriky a politické praktiky na vás čekají ve výborném seriálu, jemuž kraluje Kevin Spacey. I když Frank Underwood působí jako důvěryhodný muž, má jediný životní cíl, zničit všechny, kdo ho podrazili, včetně prezidenta Spojených států amerických.

Prezident v pořadí

Film / seriál
Hodnocení FDB 85 % Hodnocení redakce
Foto AXN, Profimedia.cz

Režie Fred Toye, Chris Grismer, Paul A. Edwards, Mike Listo, Michael Katleman, Richard J. Lewis, Paul McGuigan, Sergio Mimica-Gezzan, Brad Turner, Norberto Barba, Kenneth Fink, Sharat Raju, Stephen Surjik, Tara Nicole Weyr

Scénář Paul Redford, Barbie Kligman…

Obsazení Kiefer Sutherland, Natascha McElhone, Adan Canto, Italia Ricci, LaMonica Garrett, Kal Penn, Maggie Q

Délka 21 × 41–43 min.

Rok 2016

AXN úterý 29. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC