Film / seriál

Policejní anatomie

Policejní anatomie
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Seriály z policejního prostředí jsou zvláště v Americe populární už od dob, kdy se každý večer začala na gauči před „magickou bedýnkou“ scházet celá rodina.

Původní mustr býval jednoduchý, buď byl hlavním hrdinou seriálu nějaký drsný detektiv, nebo naopak legrační nešika. Všichni však řešili zapeklité případy a jejich práce byla tím hlavním. Osobní život jako kdyby neexistoval. Vzpomeňte na záhadnou paní Columbovou, kterou nikdo nikdy neviděl… Tohle však není případ dnešních dob a ani seriálu Rookie Blue, který se na obrazovky chystá s pátou sérií.

Když se v roce 2010 začal vysílat seriál o mladých policistech, kteří nastoupí poprvé do praxe, v mnohém byl srovnáván s trochu slavnějšími Chirurgy (Grey‘s Anatomy). Hlavní hrdinka Andy McNally (Missy Peregrym) měla být novou Meredith Grey, také v modré uniformě, občas také od krve, ale místo skalpelu u sebe měla nosit zbraň. I jí těsně před nástupem do nového zaměstnání zasáhne do života jedna událost. I ona se nakonec zaplete se svým nadřízeným a také ona patří k hvězdám svého ročníku, i když to tak z počátku nevypadá. Paralel mezi oběma seriály bychom mohli najít ještě víc, ale pozor, není na tom nic špatného. Spíše platí opak, protože Chirurgové patří k nejúspěšnějším seriálům posledních let, každé přirovnání k nim je vlastně lichotivé.

Další z ranku inteligentních seriálů s promyšleným scénářem, který nechce mít rozměry filmového díla

Také Rookie Blue se řadí k velmi dobře hodnoceným seriálům, byť jsou někteří diváci občas zklamaní, že se až moc řeší osobní vztahy. Ale copak policisté nežijí? Podle jiných seriálů, pravda, příliš ne. Znáte určitě zajetý model úspěšného detektiva, který buď žije sám, protože kvůli práci nemá na vztahy čas, nebo je rozvedený, protože kvůli práci neměl na rodinu čas… Tak proč si nezačít s někým z oboru, ten by mohl mít pochopení a scénář se hned oživí dalšími dějovými linkami. Navíc, když je dobře napsaný, pak to prostě musí fungovat.

A ono to funguje, důkazem budiž pátá série tohoto seriálu, ve které se můžete těšit na své oblíbené hrdiny, ale také na pár nových postav, jež s pracovními i osobními vztahy opět řádně zamíchají.

Jediným, co bychom mohli seriálu vytknout, je přílišná dokonalost herců. Pravda, inspektor Columbo nebyl zrovna lamač dívčích srdcí, ale u něho šlo hlavně o dopadení vrahů, kdežto dnešní policejní hrdinové se zásadně vyznačují dokonalým make-upem i účesem, dámy postavou modelky a páni ostře řezanými rysy. Kdo ví, možná má dnes policie na své strážníky a detektivy jiné požadavky (také v Chirurzích bylo asi jednou z podmínek, že kdo chce šéfovat, musí mít portfolio plné fotek od modelingové agentury), ale občasné kruhy pod očima po probdělých nocích by diváky potěšily a jejich oblíbené postavy by se pro ně staly ještě uvěřitelnějšími.

Tak či tak se těšíme na další zločineckou sezónu. Důraz je tu kladen na postavy a jejich osobní život, jenž se zároveň vždy nějak odráží v policejní práci a řešených případech.

Zajímavost

Ačkoli to není nikde uvedeno, uniformy, hodnostní odznaky i názvy ulic, to vše odkazuje na kanadské Toronto.

Koukněte i na

Policejní odznak

Nepříliš připomínaný seriál, který se odehrává na jednom okrsku v L. A., kde mají hlavní slovo kriminálníci, nikoli policisté. Nový kapitán Aceveda chce poměr sil změnit, ale čistě zákonnými prostředky to nepůjde. Skvělý drsný seroš.

Mamon

Kriminálky se v posledních letech daří také u nás. K těm nejlepším seriálům patří Mamon z produkce HBO Europe, který se točí kolem podivných státních zakázek a novináře v podání Matěje Hádka, jemuž se podaří dostat k pravé české mafii.

Rookie Blue / 5. série

Film / seriál
Hodnocení FDB 88,8 % Hodnocení redakce
Foto AXN

Režie David Wellington, John Fawcett, T. W. Peacocke, Paul Fox, Steve DiMarco, Charles Binamé, Steve Dimarco

Scénář Tassie Cameron, Sherry White…

Obsazení Enuka Okuma, Travis Milne, Missy Peregrym, Melanie Nicholls-King, Noam Jenkins, Charlotte Sullivan, Gregory Smith

Délka 11 × 42 min.

AXN pátek 18. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC