Film / seriál

Nová kariéra? I po čtyřicítce!

Nová kariéra? I po čtyřicítce!
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

K policii se může přihlásit každý, kdo dosáhne plnoletosti, horní hranice ale není vždy určena. John Nolan (Nathan Fillion) je rozvedený čtyřicátník, který se rozhodne splnit si klukovský sen stát se policistou v L.A., a nastupuje ke sboru jako nejstarší nováček vůbec.

Seriál Zelenáč nás láká nejen na sympaťáka Nathana Filliona v hlavní roli, ale i na zajímavý nápad. Existuje celá řada seriálů z policejního prostředí, které se zaměřují na kriminální případy, dechberoucí akci a sériové vraždy, jen zřídkakde se tak divák setká s vyobrazením rutinní realistické práce „obyčejných pěšáků“. Z nástupu nejstaršího začátečníka navíc vyplývá řada rizik, kterým se vystavuje on i jeho noví kolegové.

Některé věci jsou mimo naši kontrolu. Vše, co můžeme udělat, je těšit se z malých vítězství

John Nolan je pětačtyřicetiletý podnikatel, kterému se rozpadlo manželství a tak trochu neví, co se životem. Když ale náhodou napomůže policii zabránit bankovní loupeži ve svém rodném městečku, okamžitě si sbalí kufry a vypraví se do Los Angeles naplnit své nové poslání. Není proto překvapením, že z jeho nástupu nejsou jeho nadřízení dvakrát nadšení, a zejména seržant Wade Grey nemíní nadšenému zelenáči nic prominout. Společně s Johnem nastupují také dva mladí nováčci, Jackson West a Lucy Chen, kteří, ač z rozdílných pohnutek, jsou stejně odhodlaní stát se dobrými policisty. Dokáže s nimi John držet krok a nestane se jen přítěží, která by mohla ohrozit na životě kolegy, civilisty i jeho samotného?

Práce policisty je nepředvídatelná a každý rutinní výjezd se může proměnit z poklidné návštěvy v nebezpečný konflikt. Dramatické chvíle jsou ale často proloženy dlouhými hodinami vleklých pochůzek, pokutových lístků a navigování zbloudilých turistů. Je proto třeba obrnit se trpělivostí, ale zároveň mít rychlé reakce. A právě onen kontrast seriál umně vykresluje divákům.

Děj není jen o akčním pronásledování a dramatických výstupech, neočekávejte proto strhující akční jízdu od první minuty až do konce. Těšit se ale můžete na nečekané zvraty a překvapivá rozuzlení situací, ve kterých se hlavní hrdina ocitne. Je to jeden z velkých kladů Zelenáče, protože jej činí uvěřitelným. Stejně jako ve skutečném životě se policista John Nolan stává součástí složitých lidských příběhů, které často nebývají černobílé. On k nim však dokáže přistupovat citlivě i se sobě vlastním humorem, který je sympaticky přítomný v každé epizodě.

Uvěřitelnost je u podobných sérií pro diváka klíčová, protože se dokáže lépe vžít do postav a představit si jejich jednání ve skutečném světě, a v tomto případě se tvůrcům podařilo trefit přímo do černého. Postavy fungují dobře jako jednotlivci i jako tým a vztahové linky mezi nimi celkový dojem nijak neruší. Některým divákům se může zdát trochu naivistické vyobrazení neúplatných a poctivých příslušníků, nejde však o téma, které by se seriál snažil nějak agresivně protlačit.

Natočeny jsou zatím dvě série Zelenáče po dvaceti epizodách a v dnešní záplavě kriminálek patří rozhodně k těm zajímavějším. Na novinky o třetí sérii je zatím příliš brzy, ale vzhledem k tomu, že si své fanoušky již našel, můžeme očekávat pokračování.

Nathan Fillion

Je velký fanoušek sci-fi a samozvaný „geek“ a rád se uchází o role v podobně laděných projektech. K jeho nejvýznamnějším rolím patří kapitán Malcolm Reynolds v kultovním seriálu Firefly a návazném filmu Serenity, či kapitán Hammer z internetové minisérie Dr. Horrible's Sing-Along Blog. Objevil se také v řadě vedlejších rolí v seriálech jako Buffy, přemožitelka upírů nebo Zoufalé manželky.

Zajímavosti

Americké policejní okrsky mají různě nastavenou věkovou hranici pro příjem nových uchazečů a losangeleské LAPD patří mezi výjimky, která přijímá i uchazeče starší 37 let. Údajně je tak Zelenáč inspirován skutečným příběhem.

V seriálu se objeví i několik hereckých kolegů Nathana Filliona, kteří se s ním podíleli na kultovním sci-fi Firefly.

Koukněte i na

Policejní bažanti

Kanadské kriminální drama, které sleduje životy pěti policejních nováčků v Torontu. Zaměřuje se spíše na klasické policejní zásahy než na dlouhé kriminální vyšetřování.

Castle na zabití

Richard Castle je autorem detektivek, který využije svých konexí pro to, aby mohl inspiraci pro novou knihu sbírat přímo u zdroje. Stává se tak poradcem newyorské policie, což se zrovna dvakrát nelíbí policistce Beckettové, která je s ním nucena spolupracovat.

Zelenáč

Film / seriál
Hodnocení FDB 90 % Hodnocení redakce
Foto AXN

Režie Michael Goi, Greg Beeman, Timothy Busfield…

Scénář Alexi Hawley, Vincent Angell…

Obsazení Nathan Fillion, Alyssa Diaz, Richard T. Jones, Titus Makin, Melissa O'Neil, Afton Williamson, Eric Winter

Délka 20 × 40–43 min.

Rok 2018

AXN pátek 24. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC