Film / seriál

NOS4A2

NOS4A2
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

NOS4A2 zní jako nějaký tajemný kód. Pod šifrou, která se čte Nosferatu, se schovává nejnovější seriálová pecka. Hororové televizní drama z dílny AMC bude podle všeho něco, co by si milovníci hororu, napětí a seriálů neměli nechat ujít. Ať už kvůli námětu nebo celkové atmosféře, která mrazí tak, jak to máme rádi.

Seriál sleduje příběh Victorie „Vic“ McQueen, mladé umělkyně, která u sebe odhalí nadpřirozenou schopnost. Dokáže vysledovat Charlieho Manxe, živého mrtvého, který se živí dušemi dětí. Co mu z nebohých obětí zbyde si ukládá v Christmaslandu, zvrácené vesnici, která existuje v jeho představách. Každý den tu jsou Vánoce a být nešťastný tu znamená porušení zákona. Vic postupně zjišťuje, že jen ona díky své superschopnosti může šíleného Manxe porazit a zachránit jeho oběti. Musí si ale dát pozor, aby při tom nepřišla o rozum a sama se nestala jeho obětí.

Když jablko nepadá daleko od stromu

NOS4A2 je seriálovým zpracováním stejnojmenné knihy z roku 2013, která se rychle stala bestsellerem. Jejím autorem je Joe Hill, což není nikdo jiný, než syn slavného krále hororu a brilantního spisovatele Stephena Kinga. Tak jako otec se Joe Hill umí k žánru hororu postavit jak se patří, což potvrzují nadšené kritiky odborníků i vřelé přijetí čtenáři. Ostatně Joe Hill je autorem dalších sedmi úspěšných knih, románů či sbírek, a také řady komiksů i kratších povídek.

Když jde o život dětem, svírá se srdce nejen rodičům

Byla jen otázka času, než se příběhu jak dělaného pro filmové zpracování někdo ujme. Nakonec svou šanci zpracovat seriálový scénář dostal Jami O'Brien, původní profesí producent, který už se ale v minulosti scenáristicky podílel na seriálu Anatomie lži (2009). A příběh z knihy převedl na televizní obrazovky v podstatě jedna ku jedné, což mu umožnil velkorysý prostor deseti dílů. Fakt, že se režie ujalo hned šest různých lidí, dává naději, že půjde o svěží dílo, jestli se tedy u žánru hororu hodí použít tento výraz.

Slibné herecké obsazení

Role sympatické superženy Vic se se vší ctí zhostila mladičká Ashleigh Cummings, hlavního padoucha Manxe si zahrál o poznání zkušenější Zachary Quinto. Diváci ho znají především z řady filmů Star Trek či ze snímku Snowden. Dvojici doplňuje Ebon Moss-Bachrach, seriálový herec známý třeba z oblíbeného Zákona a pořádku, jenž si střihnul vedlejší roli ve filmu Úsměv Mony Lisy. Důležitý podíl na celkové atmosféře a vyznění seriálu má i hudba z pera zkušené autorské dvojice Saunder Jurriaans a Danny Bensi, kteří mají společně za sebou desítky filmových i TV projektů a je znát, že ví, jak na to.

NOS4A2 má slušně zaděláno na úspěch. Ve světě, kde stále převažují mužští superhrdinové a zachránci světa nad těmi ženskými, je každá nová superžena vítána. Velmi vděčný je také motiv zachraňování nevinných dětí. Zkrátka, když jde o život dětem, svírá se srdce nejen rodičům. Plusové body NOS4A2 přidává také způsob, jakým tvůrci staví a postupně stupňují napětí. Nejde o prvoplánové děšení, ani levné strašení. Naopak, milovníci hororu dostanou dávku sofistikovaného strachu a poctivého mrazení v zátylku.

Zachary Quinto

Americký filmový a seriálový herec a producent. Jeho první role byla v roce 1994 v seriálu Dotek Anděla. Následně účinkoval v několika dalších seriálech jako například Čarodějky, Kriminálka Las Vegas nebo Odpočívej v pokoji. V roce 2004 dostal příležitost od televize FOX zahrát si počítačového experta Adama Kaufmana v populárním seriálu 24 hodin. Objevil se také v sérii filmů slavného Star Treku.

Zajímavosti

Od roku 2015, kdy stanice AMC oznámila, že pracuje na seriálovém zpracování knižního bestselleru NOS4A2, trvalo celé 3 roky, než výsledek spatřil světlo světa.

Režie prvních dvou dílů seriálu se ujme Kari Skoglandová, jež v minulosti pracovala například na seriálech Příběh služebnice, The Punisher nebo Živí mrtví.

Koukněte i na

Živí mrtví

Příběh skupinky lidí, kteří přežili virovou epidemii, jež změnila většinu lidstva v agresivní zombie. Pod vedením Ricka cestují americkou Georgií a snaží se najít nový bezpečný domov. Čím je situace zoufalejší, tím je jejich vůle přežít silnější.

American Horror Story

Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát!

NOS4A2

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Kari Skogland, Tim Southam, Jeremy Webb, Stefan Schwartz, John Shiban…

Scénář Jami O'Brien

Obsazení Ebon Moss-Bachrach, Zachary Quinto, Ashleigh Cummings, Darby Camp, Rarmian Newton, Dalton Harrod, Jamie Neumann, Owen Burke…

Délka 10 × 60 min.

AMC čtvrtek 6. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC