Film / seriál

Muži, co zírají na kozy

Muži, co zírají na kozy
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na skylink Live TV Sledovat

Všichni v sobě máme takového mužíčka – takový tenký, ale zřetelný hlásek, který nás drží při zemi a denně nás ujišťuje, že je všechno v pořádku. Všechno je oukej. Máš práci, máš dům, máš hezkou ženu. Možná nemáš bůhvíjaké vyhlídky, ale je to spokojený život, ne?

Reportér Bob Wilton má toho mužíčka rád. Jeho hlásek je hlasem rozumu a rozum bychom měli používat. Jenže věci se člověku někdy rozpadnou přímo pod rukama. Tak co jednou zkusit radikálně jiný přístup? Třeba zamávat všem a odletět do Kuvajtu?

Bob hledá velký příběh, naprostou novinářskou bombu, hledá dobrodružství, jímž by své, nyní již bývalé, ženě dokázal, jaký je frajer. A zřejmě hledá trochu taky sám sebe. Místo toho najde šarmantního, ačkoli poněkud potrhlého agenta speciální jednotky Lyna Cassadyho, který mu poodhalí jedno velké a vpravdě neuvěřitelné tajemství americké armády…

Svého času existoval plán, s jehož pomocí chtěla armáda vytvořit jednotku supernebezpečných supervojáků, kteří by bojovali výhradně svými superpsychokinetickými schopnostmi. Kupříkladu by byli schopni zabíjet pohledem. A to je jen začátek! Výcvik, vedený svérázným mužem, jemuž žádná halucinogenní droga není cizí, probíhal hodně netradičním způsobem a vlastně vykazoval jisté úspěchy – dokud nezískala navrch temná strana. Co se děje teď? Nikdo neví. Ale Lyn Cassady to zjistí. Sám vládne mnoha psychokinetickými schopnostmi. Dokáže třeba silou mysli rozptýlit mrak.

Přijde vám to všechno trochu moc? Ačkoli to není úplně skutečný příběh, překvapivě velká část děje z reálných událostí vychází, jak vás ostatně tvůrci mile upozorní hned na začátku filmu. Budete se divit, ale i to zírání na kozy si americká armáda po válce ve Vietnamu vyzkoušela. Výsledky nebyly zveřejněny. Režisér si s tím poradil po svém.

Snímek s prazvláštním názvem, hodně podivnou zápletkou a naprosto hvězdným hereckým obsazením se vymyká všem běžným diváckým očekáváním. Ano, většina děje se odehrává v irácké poušti, na amerických vojenských základnách nebo ve výcvikových táborech, ale válečný film to není. První půlhodinu si dost možná nebudete jisti, co si o tom všem vůbec myslet, nebo vám to líné tempo a napůl trapné vtípky vysloveně polezou na nervy. Pokud se však naladíte na tu správnou vlnu, můžete si tuto podívanou hodně užít. Napomáhá tomu především George Clooney v roli Cassadyho, který chvílemi působí, že by to klidně mohl celé nějak uhrát sám. Ale i Kevin Spacey v nečekaně hitlerovské poloze pobaví – především v poslední, vyhrocené scéně, s pistolí v puse – víc neprozradíme.

Muži, co zírají na kozy je docela hezky promyšlená parodie, která si jemně střílí z Hvězdných válek, amerických válečných filmů, z hnutí New Age a všeho možného. Problém je možná v tom, že až příliš jemně – obzvlášť ze začátku si nejste jisti, jestli to náhodou nemyslí vážně. Pak se vše ovšem rozjede a přijde několik skvělých momentů. A Clooneyho v této neuvěřitelné roli prostě chcete vidět.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Muži, co zírají na kozy

Film / seriál
Hodnocení FDB 62,9 %
Foto FilmBox

Režie Grant Heslov

Scénář Peter Straughan

Obsazení George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey, Stephen Lang, Robert Patrick, Waleed Zuaiter

Délka 94 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC