Film / seriál

Nejlepší kámoši z nouze

Můj nejlepší přítel – francouzská komedie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na skylink Live TV Sledovat

François vede báječný život. Má jen jeden problém – nikdo ho nemá rád. Přesto uzavře riskantní sázku. Pokud do deseti dnů nepřivede ukázat svého nejlepšího přítele, přijde o drahocennou vázu.

Zábavný námět na „lehkonohou“ komedii je jako stvořený pro Hollywood, možná dokonce pro Woodyho Allena. Ovšem chyba lávky, všechny předběhli Francouzové, tedy francouzský režisér a scenárista Patrice Leconte, který patří ke stálicím francouzského filmového nebe. Odlehčených komedií má na svém kontě víc, ale Můj nejlepší přítel patří k těm nejlepším.

Kde sehnat kámoše

François (Daniel Auteuil) je vlastně docela spokojený chlapík středního věku. Má svůj život, svou kariéru a víc nepotřebuje. Na oslavě narozenin prožije proto šok, když zjistí, že všichni, s nimiž se denně potkává, ho vlastně nesnášejí. Jak se zdá, tak si François plete přátele s kolegy, spolupracovníky či pouhými známými. Přijmout tohle nečekané zjištění není lehké, proto tvrdí, že jednoho nejlepšího přítele přeci jen má. A toho se chytí jeho kolegyně, která Françoise vyprovokuje k sázce. Pokud jí do deseti dnů onoho nejkámoše nepředstaví, pak jí musí darovat předraženou starožitnou vázu (mimochodem kvůli váze se François dost zadlužil). Který chlap by přiznal pravdu a raději prohrál? 

Pardon pánové, vy jste přátelé? Řekněte, jak jste to udělali?

Takže začne bláznivé hledání plné komických situací. Seznamek slibujících flirt i osudovou lásku jsou mraky, ale kde vzít nejlepšího přítele? Na základní škole? Ani tam François neuspěje. I dávný spolužák, na kterého sázel, ho vlastně nikdy neměl rád. Ale osud to umí zařídit a pomůže i Françoisovi. Do cesty mu přihraje užvaněného taxikáře Bruna (Dany Boon). Trochu všeználek, trochu excentrik, ale jak se ukáže, tak Françoisova jediná naděje na výhru v sázce. Proto si Bruna najme, aby ho naučil seznamovat se a mohl si konečně najít kámoše. Asi víte, kde a koho François najde, ale nebudeme zbytečně spoilovat.

Francouzská komedie je v nejlepším slova smyslu laskavá a zábavná. Auteuil patří k oblíbeným francouzským hercům a v tandemu s Boonem tvoří sehranou dvojici. Možná by si měli zahrát i detektivní parťáky, vážně si hrají do noty. Některé situace, v nichž se ocitají jsou trochu přehnané, ale v komedii jsou takové výstřelky povoleny. Pokud máte rádi filmy s vtipným scénářem a okoukaných hollywoodských star už máte plné zuby, jistě se vám tato zábavná (a co si budeme nalhávat i dojemná) komedie trefí do vkusu.  

Můj nejlepší přítel

Film / seriál
Hodnocení FDB 62 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Patrice Leconte

Scénář Patrice Leconte, Jérôme Tonnerre

Obsazení Julie Durand, Julie Gayet, Dany Boon, Daniel Auteuil, Marie Pillet, Élisabeth Bourgine, Henri Garcin

Délka 90 min.

Rok 2006

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC