Film / seriál

Moje letní story

Moje letní story
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Když jsem byl malý já, všechno bylo jiné… Vzpomínky na dětství mohou být nuda, ale ne vždycky.

Humorista Jean Shepherd je výborný vypravěč, podle jehož knih vznikly hned dvě skvělé komedie. A protože nás čeká parné léto, ponoříme se do Jeanových letních vzpomínek. Jsou čtyřicátá léta a svérázná rodinka Parkerů stále žije v Indianě. Malý Ralphie se připravuje na velkou bitvu s tyranem místních dětí, jeho otec vede válku přes plot a matka zarovná místní kostel skleničkami. Ale ruku na srdce, kdo z nás neměl šílené dětství… Rodinná komedie volně navazuje na Vánoční příběh.

Moje letní story je dalším z mnoha děl Boba Clarka, jehož filmy zná téměř každý Američan. Clarkovy snímky jako by byly esencí Ameriky, patří k ní jako přeplácané domy o Vánocích nebo Santa Claus. Přitom však nejde o přeslazenosti plné nudných klišé. Vtip je totiž v tom, že Clark si umí ze všeho trochu škodolibě utahovat, ale tak nějak mile, asi jako když si ze sebe utahují členové rodiny. Aspoň ve Vánočním příběhu tomu tak bylo. A ke stejnému stylu vyprávění se vrátil i v Mé letní story.

Hlavním hrdinou a tak trochu i vypravěčem je malý Ralph, kterého hraje Kieran Culkin (nahradil Petera Billingsleye z Vánočního příběhu). Je to trochu chytrolín, podivín a dobrodruh v jednom. Uznáte, že takový klučina nebývá ve škole nejoblíbenější, zvlášť když všechny kolem neustále otravuje svými vynálezy a nápady. Velmi rychle se proto dostane do hledáčku školního rváče Luga Ditka, jehož však překvapí, že před ním Ralph neutíká a rozhodne se s ním utkat. Aby taky ne, když má doma vzor bojovníka. Pan Parker (Charles Grodin) se doslova a do písmene snaží přehlučet sousedy, kteří obtěžují celou ulici. Jedině on se však vrhne do nelítostného boje, při němž neváhá použít třeba sirénu. Nakonec je otázka, kdo z nich dělá sousedům ze života větší peklo, každopádně tyto scény rozhodně patří k tomu nejvtipnějšímu z celého filmu. A nakonec je tady milující a věčně usměvavá maminka (Mary Steenburgen). Vždycky má navařeno, perfektně uklizeno, jenže její pozitivní náboj už překračuje jisté hranice a stává se spíš obsesí. Musíte uznat, že příběh o takové rodině, která je typicky americky semknutá, ale také pořádně vyšinutá, je zábavný už sám o sobě.

Bob Clark se tak snažil navázat na předchozí „vánoční filmový úspěch“ se vším všudy. V něčem se mu to podařilo, v něčem ne. Hlavní problém je obsazení. Kieran Culkin je roztomilý a talentovaný kluk, ale jednoduše to není Billingsley, jehož si diváci pamatují a který dokázal Ralphovi vtisknout nezaměnitelný charakter. Charles Grodin chvílemi možná zapomíná, že hraje otce od rodiny, a stává se zloduchem příliš opravdovým na to, v jakém hraje filmu. Výjimkou je jen Mary Steenburgen, která svou předchůdkyni nejen dohání, ale dokonce i převyšuje. Melinda Dillon je jinak sice dobrá herečka, ovšem zmatenou dobrosrdečnou matku zahrála ve srovnání s Mary Steenburgen dosti křečovitě.

Ať už Vánoční příběh znáte, nebo neznáte, na Letní story se určitě podívejte. Zvláště generace vyrůstající v devadesátých letech si užije odlehčené nostalgické vyprávění ve stylu seriálu Báječná léta.

Zajímavost

Bratry Ralpha a Randyho hrají skuteční bratři ze slavné herecké rodiny, Kieran Culkin a Christian Culkin. 

Moje letní story

Film / seriál
Hodnocení FDB 74 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Bob Clark

Scénář Bob Clark

Obsazení Charles Grodin, Kieran Culkin, Mary Steenburgen, Christian Culkin, Al Mancini, Troy Evans, Roy Brocksmith

Délka 85 min.

Rok 1994

Film+ pondělí 18. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC