Film / seriál

Městečko Fortitude

Městečko Fortitude
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na skylink Live TV Sledovat

Nový britský seriál je mysteriózní detektivkou v mrazivém stylu nordického noir.

Fortitude je zamrzlý zapadákov na dalekém arktickém severu, kde když vám lední medvědi dají dobrou noc, už se ráno neprobudíte. Tak jako mrtvola v první scéně. Fortitude má jen dvě základní pravidla: musíte mít střechu nad hlavou a musíte se o sebe umět postarat. Tím pádem má každý práci, nikdo není chudý a zločin neexistuje. Všichni jsou pořád šťastní, tvrdí jedna z postav, ale nemá tak úplně pravdu. První vražda v historii městečka – prozatím hozená na hladového ledního medvěda, drasticky zkazí statistiky a zamíchá osudy místních obyvatel. Přesně ve stylu severských detektivek.
 

V kůži a kožichu hrdinů

Nový britský seriál Fortitude se natáčel na Islandu. Díky tomu se odehrává v kulisách ledových exteriérů, které mají fantasticky překrásnou, ale i drtivě osamělou atmosféru. Není těžké rychle se vcítit do kůže (i teplých zimních bund a kožichů) jeho hrdinů. Člověk z toho tady trochu šílí. Už jenom z názvu města Reydarfjördur, které si zahrálo titulní Fortitude, se točí hlava. Idylka nevyhnutelně taje do nenávratna, s prolitou krví vyplouvají na povrch dlouho skrývaná tajemství a nejsou to jenom lidé, kdo se tady chová divně. Ze zvířat se stávají kanibalové a něco pravěkého právě prolomilo ledy.
 
Hrdinové jsou, stejně jako obyvatelé Fortitude, mezinárodní a navíc ještě hvězdní. Nechybí Stanley Tucci (Caesar Flickerman z Hunger Games), Michael Gambon (Brumbál z Harryho Pottera) nebo Sofie Gråbøl. Role guvernérky Fortitude je pro Sofii Gråbøl velkým návratem na televizní obrazovku po úspěchu dánsko-norsko-švédského seriálu Zločin. „Fortitude není jenom jako Zločin. Pododobá se taky Mužům, kteří nenávidí ženy. Má v sobě hodně z žánru nordického noiru a zároveň si udržuje svůj vlastní tón…“ říká v rozhovoru pro časopis Empire. „Fortitude je místo, kde neuvidíte zataženou oblohu – dokud se nesetmí.“ 
 

Na hraně Země

Ne všichni se ve Fortitude vyznají tak dobře. Stanley Tucci hraje londýnského detektiva, který sem přijel vyšetřovat záhadnou smrt. „Jsem outsider,“ vysvětluje. „Nikdo mě nemá rád – stejně jako ve skutečnosti.“ Americký herec se poprvé objevuje před kamerou v zahraniční produkci. Proč si vybral zrovna Fortitude? „Nevím, jestli bych dokázal přirovnat Fortitude k něčemu jinému. Je to divné. Netušíte, co se bude dít dál.“ 
 
Neméně lákavým aspektem seriálu je i fakt, že Fortitude vzniklo na základě skutečného místa v Norsku, které prakticky stojí na hraně Země. Z hrstky lidí, co tady žije, patří většina mezi vědce a zbytek jsou ti, co nechtějí být součástí širší společnosti. Je to místo jako žádné jiné, protože lidé tady nemůžou legálně zemřít. To zase vychází ze skutečného stavu věcí v opravdových městečkách na Arktidě, odkud vážně nemocní lidé musí odjet. Umírat ve Fortitude je jednoduše zakázáno. Ale řekněte to hladovým ledovým medvědům. Nebo ještě horším dravcům: lidem s úzkostlivě střeženým tajemstvím. 

Městečko Fortitude

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 %
Foto FilmBox

Režie Sam Miller, Hettie MacDonald, Nick Hurran, Richard Laxton

Délka 50 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC