Film / seriál

Mauritánec: Deník z Guantánama

Mauritánec: Deník z Guantánama – britský thriller
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Teroristické útoky z 11. září 2001 změnily jednou provždy nejen Ameriku a neodvolatelně i osudy tisíců lidí po celém světě.

Právní dramata se těší u diváků velké oblibě, obzvláště když vycházejí ze skutečných událostí. Takový je i film Mauritánec: Deník z Guantánama natočený dle pamětí Mohamedoua Oulda Slahiho, který strávil v pekle guantánamského vězení nekonečných 14 let.

Britský režisér Kevin Macdonald sedí tak trochu na dvou židlích, uznávaný dokumentarista si čas od času k radosti diváků odskočí k hranému filmu. Jeho doménou jsou politické thrillery a napínáky všeho druhu. Vzpomeňme například na jeho oceňovanou prvotinu Poslední skotský král pojednávající o bestiálních praktikách vyšinutého vládce Ugandy Idiho Amina nebo detektivní thriller s Russellem Crowem a Benem Affleckem v hlavních rolích Na odstřel.

Unesli mě z mého domova a přivedli sem s pytlem na hlavě…

Rekonstrukce příběhu Mohamedoua Oulda Slahiho působí jako další logický dílek v pečlivě budované stavbě režisérovy filmografie. Nepostrádá žádný z prvků typických pro jeho filmy – pořádnou dávku napětí i emocí, hvězdné obsazení, dokumentaristicky pečlivou práci s fakty a angažované, humanistické poselství. 

Život Mohamedoua Oulda Slahiho, kterého ve filmu ztvárnil skvělý Tahar Rahim, se obrátil vzhůru nohama v roce 2001, kdy byl nečekaně deportován do věznice Guantánamo. Tento inženýr žijící v Německu se po útocích na newyorská dvojčata dostal do hledáčku CIA proto, že byl některými členy al-Káidy označen za hlavního verbíře sebevražedných atentátníků. Neprospělo mu ani jeho dřívější angažmá v Afghánistánu či přijatý hovor z Bin Ládinova mobilního telefonu. Ačkoliv stupňující se tvrdé výslechy a mučení vedly k vynucenému přiznání, Slahi nebyl ani po sedmi letech věznění z ničeho obviněn. 

A právě v této patové situaci vstupuje na scénu aktivistická právnička Nancy Hollanderová (Jodie Foster). Postupně rozkrývá nelidské praktiky, kterým byli vězni na Guantánamu vystavováni (waterboarding patřil k nejněžnějším), i to, že jejich původ vede do nejvyšších pater americké politiky – k Donaldu Rumsfeldovi a G. W. Bushovi. Jedinou šancí, jak na věc upozornit, bylo dostat případ k soudu. Protivníkem Hollanderové je však nejen veřejné mínění, ale i vojenský prokurátor Stuart Couch (Benedict Cumberbatch), který má silný osobní motiv dostat Slahiho na elektrické křeslo. Právní bitva, kterou oba rozpoutají, nerozhodne jen o životě, či smrti Mohamedoua Oulda Slahiho, ale také o tom, zda si USA podrží charakter právního státu. 

Jodie Foster

Narodila se 19. listopadu 1962 jako nejmladší ze čtyř sourozenců, ale vyrůstala jen s matkou, protože otec od rodiny odešel ještě před jejím narozením. O sedm let později už stála před kamerou v sitcomu Mayberry R.F.D. V roce 1974 jí dal důvěru režisér Martin Scorsese ve snímku Alice už tu nebydlí, a byl tak spokojen, že jí následně svěřil důležitou roli prostitutky ve svém slavném dramatu Taxikář. Ta Foster vynesla nominaci na Oscara, sošky ale získala až za filmy Znásilnění (1988) a Mlčení jehňátek (1991).

Mauritánec: Deník z Guantánama

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,4 % Hodnocení redakce
Foto JOJ Cinema

Režie Kevin Macdonald

Scénář Michael Bronner, Rory Haines…

Obsazení Shailene Woodley, Zachary Levi, Benedict Cumberbatch, Jodie Foster, Corey Johnson, Tahar Rahim, Langley Kirkwood

Délka 129 min.

Rok 2021

JOJ Cinema HD úterý 25. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC