Film / seriál

Láskou proti všem!

Lady Macbeth – britské drama
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Role žen, které se vzepřou dobovým konvencím i mravnímu řádu, bývají většinou tragické. Obzvláště, když jejich vzpouru provázejí zločiny, nad nimiž se tají dech.

Tak tedy, vítejte na anglickém venkově v roce 1865. Krásná Katherine (Florence Pugh) je právě provdána, či spíše prodána spolu s kouskem půdy rodině majitelů uhelných dolů. Manželství s odtažitým mužem, který dává přednost práci a podivným erotickým praktikám, zůstává nenaplněno. Mladá žena tak zůstává uvězněna v rozlehlém panském sídle, jemuž vládne přísný řád, svazující konvence a krutý tchán, který navíc Katherine pohrdá. Není divu, že při první příležitosti, kdy manžel s tchánem opustí sídlo, Katherine propadne vášnivému vztahu s pohledným podomkem Sebastianem. Nevěra nezůstane dlouho utajena. Nicméně Katherine je odhodlána bránit svou lásku i za cenu těch nejodpornějších zločinů.

Zločin, který nemá dno

Film je adaptací slavné povídky Lady Macbeth Mcenského újezdu z pera ruského spisovatele Nikolaje Leskova. Zároveň jde o celovečerní debut režiséra Williama Oldroyda. Je třeba zdůraznit, že nejde o doslovný přenos literární předlohy na filmové plátno. Oldroyd si totiž vypůjčil pouze první polovinu díla, ale zcela změnil vyznění příběhu, a především povahu hlavní hrdinky. Zatímco v originále je Kateřina mravně rozvrácenou postavou, která spoutá svou duši se záletným podomkem Sergejem a bojuje o něj až do tragického a ponižujícího konce, Oldroydova Katherine je z jiného těsta a připomíná spíše Shakespearovu Lady Macbeth. Šokující vyústění příběhu je tak překvapivé nejen pro Leskovovy čtenáře, ale pro všechny, kdo nemají dost představivosti a odvahy ke zločinům a zradám, před kterými by oněměl i otrlý kriminálník.

Nemám se za co stydět.

Originalita a síla ukrytá v minulosti

O svém filmu Oldroyd říká: „S ruskou literaturou jsem měl už zkušenosti předtím, proto jsem se ve scénáři cítil jako doma. Devatenácté století se vyznačovalo opravdu silnými hrdinkami a já jsem chtěl dělat něco historického a originálního. Takže to do sebe zapadlo.“ Natočit film byla pro dosud pouze divadelního režiséra pořádná výzva. Své ano řekl až po setkání se scenáristkou Alice Birch, která mu Leskovovu knihu záludně podstrčila ke kafi hned při prvním setkání! Ovšem začátek natáčení rozhodně žádný med nebyl. „První dny na place byly děsivé. Na divadelní zkoušce jste to jen vy a herci, a ne 30 lidí, kteří čekají, jestli vůbec tušíte, co děláte,“ vzpomíná Oldroyd. Nicméně dnes je jasné, že věděl dobře, co dělá a oněch 30 lidí bylo v dobrých rukou. To dokazuje celkem 54 nominací a 23 vítězství filmu na různých světových festivalech jako San Sebastian IFF nebo Bafta Awards, včetně ocenění za nejlepší herecký výkon pro Florence Pugh a za nejlepší režii pro Oldroyda. 

Cesta ke slávě

Pro představitelku Katherine Florence Pugh to byla přelomová role. „Lady Macbeth je pro mě skvělou příležitostí dokázat, že můj úspěch v The Falling nebyl nutně náhoda,“ řekla před natáčením s narážkou na svůj debutový snímek, mysteriózní drama Ztrácení. Nakonec se svým výkonem postarala nejen o důkaz svého talentu, ale řada nominací a cen ji také posunuly do vyšších pater filmového světa. 

Florence Pugh 

Anglická herečka u filmu debutovala v roce 2014 postavou Abbie Mortimer v dramatu Ztrácení. Zlom v její kariéře ale nastal až v roce 2016, a to právě díky Lady Macbeth. O tři roky později si zahrála jednu ze čtveřice hlavních hrdinek romantických Malých žen a loni zářila po boku Scarlett Johansson v Marvelovce Black Widow. Letos ji navíc uvidíme v hlavní roli thrilleru To nic, drahá, s tuzemskou kinopremiérou se počítá na 22. září.

Lady Macbeth

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,5 % Hodnocení redakce
Foto Joj Cinema

Režie William Oldroyd

Scénář Alice Birch

Obsazení Christopher Fairbank, Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Bill Fellows, Ian Conningham, Paul Hilton, Naomi Ackie

Délka 89 min.

Rok 2016

JOJ Cinema HD úterý 10. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC