Film / seriál

Kevin costner zabíjí pro rodinu

Kevin costner zabíjí pro rodinu
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Agent CIA Ethan Renner se kvůli práci odcizil manželce i dceři. Když se k nim chce na odpočinku vrátit, zjistí, že má jako na potvoru rakovinu. Svůdná nadřízená mu nabídne experimentální léčbu, Ethan za to ale musí splnit „poslední“ misi.

Je to prostě pech. Jako by nestačilo, že se zátah na padoucha jménem Albín v Bělehradě tragikomicky zvrtne, stárnoucí agent Renner si nejspíš po dvaatřiceti letech u CIA bude muset poprvé vzít nemocenskou. A vypadá to, že na delší dobu, než si myslel: za jeho pokašlávání nemůže chřipka, nýbrž rakovinové metastázy.

Ethanu Rennerovi ve snímku 3 dny na zabití nezbývají ony tři dny, o kterých se mnohoznačný název zmiňuje, ale „dokonce“ několik měsíců života. O tom, že spolu musejí „zabít“ tři dny, se zmíní jeho dcera Zooey, nijak nadšená z toho, že si na ni tatínek na stará kolena vzpomněl. Tatínek totiž už tolikrát sliboval, že pověsí práci na hřebík, že se mu nedá moc věřit. Tentokrát by už opravdu rád mluvil pravdu, ale výměnou za injekce, jež mu možná prodlouží život, si musí ještě trochu zazabíjet.

Komedií o elitních zabijácích, kteří musejí navenek předstírat spořádaný život, je celá řada; připomeňme třeba Pravdivé lži. Spoluautor scénáře ke snímku 3 dny na zabití, Luc Besson, který mezi režírováním svých filmů chrlí náměty pro akční jednohubky jako Taxi, Kurýr nebo Okrsek 13, se nijak nepokouší o originalitu, naopak si s gustem užívá všech klišé, která lze do povědomého dějového půdorysu nacpat. Akce? Nemůže chybět tajná mise ve východoevropském hotelu nebo autohonička v ulicích Paříže. Romantika? Čím víc se Ethana pokouší klofnout jeho sexy kolegyně Vivi, tím spíš on starosvětsky usiluje o přízeň své (pořád ještě) manželky. Tu dojme mimo jiné tím, že dceři Zooey dává rychlokurz tance, aby se neshodila před svým nápadníkem.

Originálně a ve velkém Besson hrne do děje motiv důležitosti rodiny. Kromě toho, že se Ethan pokouší spravit tu svoji, má na krku ještě rozvětvenou famílii černošských imigrantů z Afriky, kteří se mu usídlili v pařížském bytě, a rady ohledně dcery čerpá od židovského mafiána. Když kvůli romantické večeři pro Zooey vytáhne recept na omáčku na špagety od italského účetního, který ho má od milované maminky, je jasno: nezáleží na tom, odkud jste, co děláte a na které straně barikády stojíte, rodina by měla stát vždy na prvním místě.

3 dny na zabití značně připomínají jiný Bessonův hit, 96 hodin, jen v komediálnějším provedení. I tentokrát se agent ve výslužbě ocitá v Bessonově rodné Paříži, i tentokrát se snaží získat důvěru své dospívající dcery, a i tentokrát ji zachrání ze spárů nebezpečí velkoměsta. Liama Neesona z 96 hodin v tomto případě nahradil o chlup charismatičtější Kevin Costner, z jehož westernové minulosti si snímek v druhém plánu dělá legraci. Costner je uvěřitelný jako zkušený zabiják i milující a litující taťka, který si v pravou chvíli uvědomí chyby minulosti a konečně třeba dcerku naučí jezdit na kole – přímo pod bazilikou Sacré-Cœur, aby to působilo ještě sladčeji. Ve scénách s představitelkou Vivi, Amber Heard, mu jde i sarkastické vtipkování, například když s ní nad hromadou mrtvol řeší rozdíly mezi knírkem, bíbrem a strništěm.

Stejně jako Besson a Costner dovede mezi akcí, romantikou a humorem přepínat i zručný režisér McG. Špičkový vizuál, těžící z pařížských exteriérů (ano, Eiffelovka se ukáže hned několikrát), má na starosti elitní kameraman Thierry Arbogast (Pátý element, Šťastnou cestu). 3 dny na zabití jsou svižnou a vtipnou podívanou, která povědomé scény a zápletky recykluje s nakažlivým gustem.

McG

Režisér reklam a videoklipů pro skupiny jako Korn nebo The Offspring u filmu debutoval špionážní komedií Charlieho andílci. O agentech CIA vyprávěl i v romantickém snímku Tohle je válka!, zvážněl v akční sci-fi Terminator Salvation.

Zajímavosti

Agentka Vivi vozí hlavního hrdinu Ethana v Peugeotu RCZ. Představitelka Vivi Amber Heard si čiperný vůz nesmírně oblíbila.

Ethanova rodina bydlí na Montmartru, na malebném náměstíčku pojmenovaném po popové hvězdě Dalidě. CIA možná platí dobře, ale pravděpodobně ne tak, aby si agent mohl dovolit platit takhle dobrou adresu.

Koukněte i na

96 hodin

Tajný agent ve výslužbě zachraňuje v Paříži dceru, jíž se zmocnili obchodníci s bílým masem. Má na to čtyři dny. Po jejich uplynutí je naděje, že ji uvidí živou, podle statistik mizivá.

Pravdivé lži

Agent Tasker pracuje jako špion tak tajný, že ho i jeho žena má za nudného obchodníka. Dokáže Tasker vedle zachraňování světa zachránit i své manželství?

3 dny na zabití

Film / seriál
Hodnocení FDB 65,4 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie McG

Scénář Adi Hasak, Luc Besson

Obsazení Kevin Costner, Amber Heard, Hailee Steinfeld, Connie Nielsen, Tómas Lemarquis, Richard Sammel, Marc Andréoni

Délka 117 min.

Rok 2014

Film+ neděle 14. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC