Film / seriál

Když vás pravda nezajímá…

Lhář na plný úvazek – francouzská komedie
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Bůh se zlobí. Koncentrace lží překročila únosnou mez a světu hrozí, že skončí v plamenech pekelných…

Když se mnichům z kláštera ztraceného kdesi v horách dostane několika božích znamení, mají jasno. Svět je kousek od propasti. Reputaci lidstva ruinuje někdo, kdo lže tak snadno a tak často, že vyčerpal i božskou trpělivost Nejvyššího. Onen tajemný lhář se kupodivu nenachází v Moskvě, Pekingu či Vatikánu, ale ve francouzském Nice. Má-li mít lidstvo nějakou budoucnost, bude potřeba najít neznámého lháře, který lže, i když spí, a přivést ho k jeho první pravdě.

Když se lži začnou stávat skutečností

Oním notorickým lhářem je Jérome, pětatřicetiletý prodejce jachet v Nice. Lež považuje za součást života. Lže všem o všem, kdekoliv a kdykoliv, jeho lži se nezastaví před ničím! „Promiň, ale dávám bratrovi ledvinu,“ sehraje scénku s číšníkem do telefonu pro svou šéfovou, aniž by bylo potřeba použít takhle těžký kalibr. Lži sype jednu za druhou, snadno, bez zábran a bez důvodu. Rodina je zoufalá, ale Jérome nevidí a neslyší. Až do doby, kdy zasáhne božská kletba a jeho lži se stanou skutečností. A tady začíná ta pravá noční můra, která ale postupně Jéromovi pomůže změnit jeho život.

Na těchto dvou rovinách postavil režisér, scenárista ale i herec Olivier Baroux příběh typicky ztřeštěné francouzské komedie. Ostatně není v tomto žánru žádným nováčkem, natočil zábavné filmy jako Zbohatlíci, Jak se stát francouzským milencem nebo Mezi přáteli. Vyrobit dobrou komedii je evidentně to, co umí a co ho baví. A bavit bude i vás, protože celý film má skvělý rytmus, gag stíhá gag a herecké výkony jsou přesně takové, jaké od tohoto typu komedie očekáváte.

Schůzka byla v devět, to je neprofesionální!
To ta dopravní zácpa…
Nežvaň, unavuješ mě.

Na otázku, proč si vybral do hlavní role Tareka Boudaliho režisér Olivier Baroux odpovídá: „Znám Tareka deset let, celou tu dobu jsem ho pozoroval, jak se vyvíjel jeho filmový život. Když mi přiklepli tento film, navrhnul jsem ho do hlavní role. Společnost Gaumont velmi rychle souhlasila, a tak jsme se během jednoho týdne domluvili.“

Volba to byla správná, protože tento sympatický francouzský herec s velkýma očima původem z Maroka se pro komedii narodil. Jérome je v jeho podání lhář par excellence. Režisér očividně věděl, do čeho s Boudalim jde. Herce můžeme znát z komediálních filmů, jako je Alibi na klíč, Machr na 30 dnů nebo výtečný snímek Super-Blb. V dalších rolích Boudalimu skvěle sekunduje Victor Artus Solaro v roli Jéromova bratra Thibaulta nebo Pauline Clément v roli tlumočnice z ruštiny Chloé.

Neměň to, co funguje

Snímek samotný je remakem úspěšného kanadského filmu Menteur, který v roce 2019 vidělo přes šest milionů diváků. Produkční společnost Gaumont patrně vsadila i na tento fakt, protože jednání o právech, režisérovi a obsazení netrvalo dlouho, jak jinak u filmu bývá. A povedlo se. Pokud máte rádi francouzské komedie, nesáhnete vedle.

Tarek Boudali (* 5. listopadu 1979)

Francouzský herec původem z Maroka. Debutoval v roce 2012 v televizním seriálu En Famille. Zahrál si ve filmech (vesměs komedie) Babysitting, Vezmeš si mě kámo?, Alibi na klíč, Super-Blb nebo Machr na 30 dnů. Je součástí francouzského komediálního souboru La Bande à Fifi.

Lhář na plný úvazek

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Pressdata, Profimedia.cz

Režie Olivier Baroux

Obsazení Tarek Boudali, Victor Artus Solaro, Pauline Clément, Catherine Hosmalin, Karim Belkhadra, Florence Muller, Louise Coldefy

Délka 95 min.

Rok 2022

JOJ Cinema HD sobota 24. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC