Film / seriál

Když hrůza dostane svou tvář

Když hrůza dostane svou tvář
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Dnes je Freddy Krueger hororová legenda, ale když ho poprvé spatřila filmová Nancy, nikdo jí nechtěl věřit, že taková zrůda může být opravdová.

Nancy moc dobře ví, kdo zabil její přátele. Jenže její máma a kamarádi se domnívají, že si Freddyho jen vymyslela. Postupně se však ukazuje, že to, co se jí zjevuje ve snech, a zdá se být naprosto nereálné, se skutečně stalo. Děsivý zabiják udeřil už v minulosti, kdy zavraždil dvacet dětí, ale policie na něho byla vždy krátká. Spravedlnost si nakonec vymohli až sami rodiče, kteří ho upálili zaživa. Bohužel tím však jeho řádění nezastavili – stal se z něj totiž démon, který zabíjí ve snech. A jak se zdá, Nancy taky nikdo nepomůže a po stopách tajemného zohaveného muže se bude muset vydat sama… Osmdesátková hororová klasika je zpět!

Ať děláte cokoli, nesmíte usnout

Získání studia, které by souhlasilo s financováním neobvyklého projektu spisovatele a režiséra Wese Cravena, nebylo nic jednoduchého. V osmdesátých letech ještě stále hlavní proud hororů těžil pouze z postav psychopatů, uječených dívek a potoků krve. Noční můra v Elm Street měla být zcela novým osvěžením, měla žánr posunout na vyšší úroveň. Místo zaběhaných klišé se Craven rozhodl využívat fantazie, snů a mnohem děsivějšího prostředí, než je noční les či hřbitov – lidského podvědomí. Osvícené studio se našlo, a tak mohl vzniknout částečně fantastický, částečně hororový příběh, který se z většiny odehrává mimo běžnou realitu až v surrealistických světech snů, kde je všechno možné a šance na útěk je minimální.

Navzdory tomu, že dnes některé efekty a masky mohou působit směšně, přes třicet let starý hororový snímek neztratil na děsivosti, ani vynalézavosti. Proti odpudivému zabijákovi totiž stojí vynalézavá dívka, která se rozhodne překonat vlastní strach. Postava Nancy Thompsonové má smysl pro spravedlnost, je empatická a zajímá se o ostatní. Upřímně jí fandíte, aby našla způsob, jak se ze své noční můry probudit a porazit Freddyho jednou provždy. Za zmínku také stojí filmový debut, který si v tomto snímku odbyla dnes opravdová hollywoodská star – Johnny Depp. Kdo ví, možná byl právě Freddy předobrazem jeho podivných postav ve Sweeney Toddovi nebo ve Střihorukém Edwardovi. Zahrál si, jak jinak, charismatického přítele Nancy Glena. Deppova smrt s postelí a potoky krve a následným katapultem ke stropu patří dodnes k legendárním hororovým skonům.

V osmdesátých letech nízkorozpočtové filmy zaváněly amatérstvím a nedotažeností. Noční můra v Elm Street však kromě nového směru hororů dokázala, že i filmy s menším rozpočtem se můžou stát kasovními trháky, a hlavně že můžou mít vysokou filmařskou úroveň. A i když se Freddy Krueger objevil ještě v dalších pokračováních, nikdy už nebyl děsivější než v první (a nejlepší) Noční můře.

Noční můra v Elm Street

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,8 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Wes Craven

Scénář Wes Craven

Obsazení Robert Englund, Heather Langenkamp, John Saxon, Ronee Blakley, Amanda Wyss, Jsu Garcia, Johnny Depp

Délka 91 min.

Rok 1984

Film+ neděle 8. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC