Film / seriál

Kdo se rád bojí?

Kdo se rád bojí?
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Opravdu dobrých hororů není mnoho. A ještě méně je dobrých krváků. Naštěstí existuje série Saw, která je skvělým mixem obojího.

Tentokrát se pod názvem Jigsaw neskrývá nikdo jiný než dobře známý vrah John Kramer. Jenže je to vůbec možné? Vždyť Kramer už má být dávno mrtvý! Hraje někdo jeho mistrnou vražednou hru jako on? Nebo byla jeho smrt jen zástěrka? Samozřejmě že vám to neprozradíme, to byste si pak film vůbec neužili. Co však můžeme, je vám trochu přiblížit děj opět skvěle namíchaného koktejlu napětí a děsu.

Kdo si hraje, nezlobí

Nejrůznější hry bystří smysly, udržují naši mysl v dobré kondici a také zaměstnávají věčné neposedy. Není tedy nic lepšího, než si ve volných chvílích hrát. Trochu jiný rozměr však dostanou hry, v nichž jde o život. A nemyslíme tím teď virtuální střílečky, u nichž vypnutím obrazovky krev mizí. Myslíme tím hry, ve kterých jde o krk živým lidem. Přesně takové hry má rád Jigsaw a fanoušci hororů s ním. Další díl série udržel „herní“ laťku na vysoké úrovni. Neustále vás budou překvapovat další a další levely Jigsawovy hry. Za každou stěnou jsou nachystaná další a další pekelně ostrá udělátka všeho druhu…

Tam a zase zpět

Dalším plusem filmu je střídání vyprávěcích rovin, které pomáhá stupňovat napětí. Děj snímku se neustále pohybuje mezi dvěma světy – tím, který bychom mohli považovat za reálný, to jest svět kriminalistů, piteven, neustálého pátrání a skládání jednotlivých stop, a tím herním, kde úměrně s přibývajícími uříznutými končetinami ubývá hráčů. Na jedné straně tak sledujete zvrácenou hru, na druhé straně vyšetřovatele, kteří už znají pravidla, ale stále se jim do hry nedaří zapojit.

Teď je hra jednoduchá. Ty nejlepší jsou takové. Chceš slitování? Hraj podle pravidel

Tady můžeme zmínit jeden z mála nedostatků, a to uvěřitelnost uvězněných postav. Sice se postupně dovídáme něco málo z jejich životů, ale jednoznačně jsou to pouhé loutky hrající svou roli ve hře, a tak také jako loutky působí na diváka. Těžko někomu z nich budete fandit, aby mu zůstaly všechny nohy, ruce i hlava a z děsivého vězení se dostal celý, když vás vlastně příliš nezajímá. Opakem je postava detektiva Hallorana (Callum Keith Rennie), který má nesporné charisma. Mohl by se stát rovnocenným partnerem samotného Johna Kramera (Tobin Bell), tedy pokud se opravdu vrátí. Scénář dua Pete Goldfinger a Josh Stolberg drží vše pevně pohromadě, takže film nesklouzává k laciné krvavé frašce. Je pravda, že krve trochu ubylo, zato přibylo mrtvol v márnici, z nichž vám bude běhat mráz po zádech, ale to je přeci to, co chcete.
Výborný horor, který si hraje s diváky i postavami vyprávění, si určitě vaši pozornost zaslouží. Navíc, kdo podlehl dojmu, že Jigsaw už se nemůže vrátit, bude ne/mile překvapen.

Tobin Bell

Tobin Bell se pro role padouchů zřejmě narodil. Jeho uhrančivý pohled mnozí režiséři rádi využívají, a tak si Bella budete pamatovat určitě jako maniakálního Jigsawa, kterého hraje už patnáct let (první Saw běžel v kinech v roce 2004). Pochází z herecké rodiny, ale na filmovém plátně se začal objevovat až v devadesátých letech. Zahrál si ve Scorseseho Mafiánech i Pollackově Firmě.

Zajímavost

Tohle je první Saw, který nevznikl rok po předchozím dílu. Sedmiletá odmlka byla prý způsobena scenáristy, kteří nechtěli psát jen další „vatu“.

Koukněte i na

Mlčení jehňátek

Když už jsme u zvrácených her, tak smysl pro hru měl také Hannibal Lecter. Dnes již legendární hororový thriller se rovněž dočkal několika pokračování, a dokonce i seriálu. Role nejslavnějšího kanibala v dějinách filmu se mistrovsky zhostil Anthony Hopkins.

Psycho

Co by byly horory bez Hitchcocka, takže nelze nezmínit jeho majstrštyk, Psycho. Zápletka sice není nijak složitá a od začátku tušíte, že se vyšetřovatelé ženou do děsivé, ale sofistikované pasti… Přesto vám bude běhat mráz po zádech.

Příchozí

Film / seriál
Hodnocení FDB 68 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Michael Spierig, Peter Spierig

Scénář Pete Goldfinger, Josh Stolberg

Obsazení Laura Vandervoort, Tobin Bell, Callum Keith Rennie, Hannah Emily Anderson, Matt Passmore, Brittany Allen, Mandela Van Peebles

Délka 91 min.

Rok 2017

Film+ čtvrtek 11. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC