Film / seriál

Italský zážitek se spoustou překvapení

Neznámá – mysteriózní thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na skylink Live TV Sledovat

Film, v němž se legendární inspektor Cattani představuje jako brutální zločinec a slavný skladatel Ennio Morricone jej povyšuje na výsostný zážitek.

Pořád ještě vznikají filmy, které přes svou ryze moderní formu dýchají klasickou italskou školou, již si diváci spojují s režisérskými jmény jako Franco Zeffirelli, Federico Fellini, Bernardo Bertolucci a mnohými dalšími. Ti všichni ve svých filmech zhmotnili nezaměnitelnou atmosféru Itálie danou geniem loci jejích měst a vesnic a života jejích obyvatel, a zážitek znásobili svými vypravěčskými dovednostmi. 

Tíživé tajemství

Takovým filmem je i Neznámá. Hlavní postavou příběhu je záhadná Ukrajinka Irena. Sledujeme, jak si v nejmenovaném italském městě pronajme předražený byt, přijme špatně placenou práci uklízečky, a jak ochotně ze svého skrovného výdělku platí výpalné správci domu, v němž bydlí malá holčička Tea. Veškeré Irenino úsilí směřuje k tomu, aby se stala její chůvou. K dosažení svého cíle neváhá odstranit stávající chůvu, která se o Teu láskyplně stará. Znepokojivé indicie vyvolávají otázky po Irenině pravé identitě a jejích skutečných záměrech. Klíče k pochopení jejího jednání leží v minulosti, která se před námi postupně vynořuje prostřednictvím Ireniných reminiscencí. Tragický příběh ženy, zneužité až za mez lidskosti, zbavené důstojnosti, lásky i naděje, dostává brzy jasnější obrysy. Zároveň se k Ireně neúprosně blíží stíny, které chtějí splatit staré dluhy…

Svléknout! Otoč se. Dělej. Díky. Můžeš jít.

Tři ikony italského filmu

Na natáčení Neznámé se sešlo hned několik klasiků italské kinematografie. Scénář napsal Massimo De Rita, spoluautor westernu s Charlesem Bronsonem Valdézovi koně i scenárista několika epizod kultovní mafiánské série Chobotnice. Jeho scénáři se pod režisérskou taktovkou Giuseppea Tornatoreho daří udržovat náskok před divákem, aby v závěrečném finále přichystal působivou pointu ve chvíli, kdy je divák přesvědčen, že už vše podstatné pochopil a Irenině příběhu porozuměl.

DeRita s Tornatorem byli přáteli a letitými spolupracovníky. Ostatně v jejich tandemu vznikl i Tornatoreho režijní debut, kriminální drama Profesor z roku 1986. Čtyři roky po něm dobyli kina rodinným dramatem Všem se daří dobře. Z Tornatoreho filmů je u nás dobře znám Bio Ráj s Philippem Noiretem v hlavní roli, ženské drama Maléna s Monicou Bellucci i rafinovaná Nejvyšší nabídka, v které si jednu z rolí zahrál Geoffrey Rush. Nicméně korunou filmu Neznámá je hudba Ennia Morriconeho, která prýští emocemi, dokáže je násobit, tlumit, vzbuzovat očekávání i udržovat zlověstnou atmosféru až na samu hranici snesitelnosti. 

Cattani i dáma z Orgií

Pokud byla řeč o seriálu Chobotnice, jistě se každému vybaví legendární inspektor Corado Cattani, kterého ztvárnil herec Michele Placido. I tento idol žen dostal ve filmu příležitost. Prošel však přerodem z elegantního hezouna v holohlavého grázla, kterému jsou cizí životy ukradené, život ukrajinské prostitutky dvojnásob. Do role Ireny si režisér Tornatore vybral ruskou hvězdu Ksenii Rappoport, která si před třemi lety zahrála hlavní roli ve filmu Ireny Pavláskové Pražské orgie o skrytém životě pražské nonkonformní společnosti 70. let v tehdejším Československu.   

Ksenia Rappoport (* 25. března 1974)

Narodila se v Leningradě, dnešním Petrohradě, kde také v roce 2000 absolvovala Akademii divadelních umění. Hned po studiích získala angažmá v divadle Maly Drama, zahrála si tam zásadní role v dílech ruských klasiků. Ve filmech a seriálech hraje od roku 1991, kdy získala hlavní roli v komedii Ztraťte se!. Za Dvojitý čas (2009) získala na festivalu v Benátkách cenu pro nejlepší herečku. Čeští diváci se s ní seznámili blíže před třemi lety, kdy si zahrála hlavní roli v Pražských orgiích. A zatímco před Neznámou se prý stihla rychle naučit italsky, ve filmu režisérky Ireny Pavláskové ji nadabovala Dana Černá.

Neznámá

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,3 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Extra

Režie Giuseppe Tornatore

Obsazení Ksenia Rappoport, Michele Placido, Claudia Gerini, Margherita Buy, Pierfrancesco Favino, Nicola Di Pinto, Ángela Molina

Délka 118 min.

Rok 2006

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC