Film / seriál

Hurá na to!

Hurá na to!
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Říkají vám něco jména Bobby Farrelly a Peter Farrelly? Pokud ano, už tušíte, že na vás čeká zase pěkná šílenost.

Neděste se, tentokrát vás překvapíme, Hurá na to! je totiž úplně normální film. Jistě, je o puberťákovi, který pod vlivem jistých látek nabourá auto a za trest skončí v internátní škole. Jenže od tohoto okamžiku začíná docela jiný typ filmu, v němž se Tim obyčejně zamiluje, občas s kamarády obyčejně „zapaří“, pak se obyčejně pohádá s otcem a taky úplně obyčejně bojuje se školou.

Zkrátka nic, co by zapadalo do škatulky jménem Farrelly. Možná, že je to vlastně dobře, obzvlášť, když tatínka, který si se synáčkem nebere servítky, hraje Alec Baldwin.

Blbý, blbější… a pak serióznější

Bratři Farrellyovi, Peter a Bobby, zaznamenali se svými komediemi Blbý a blbější (1994) či Něco na té Mary je (1998), obrovský úspěch. Divácké ohlasy byly nadšené, a tak si na přelomu tisíciletí sourozenci mohli vymyslet de facto jakýkoliv projekt a producenti jim padali k nohám. Jejich filmy prostě „prodávaly“. Farrellyovi se ale paradoxně rozhodli, že se nepovezou na stejné vlně a místo toho maličko zvážní (nebojte, úplně vážní být asi ani neumí).

Film o Zapadákově

Vznikla tak příjemná „dobovka“, jejíž děj se odehrává v sedmdesátých letech minulého století v americkém městečku Pawtucket. Hlavní hrdina Tim není žádný svatoušek a jeho kámoši taky ne. Vykutálená partička má s sebou vždy nějaký „dobrý matroš“ na kouření a to se jim nakonec stane osudným – při kouření marihuany je chytí policie. Tim má nakonec víc štěstí než rozumu a vyfasuje za trest pouze pobyt v soukromé škole. Říkáte si, že to musela být pohoda? Ze začátku moc ne. Internát atmosférou připomíná legendární seriál Beverly Hills 90210. Ve škole jsou hlavně děti místních boháčů, takže když se objeví kluk, který tahá své věci v igelitovém pytli, je všem jen pro smích.

Starý Dunphy: „Mít sex je jako jít na čínskou večeři. Není konec, dokud oba nedostanete koláček.“

Tim naštěstí není z cukru, jako mnozí místňáci, a tak si brzy získá respekt, a dokonce sbalí nejhezčí holku na škole. To, co zpočátku vypadalo jako trest, se nakonec proměnilo v celkem příjemnou pohodu.

Víc srandy, lepší tempo

I když jde o poměrně kvalitní film, něco tu maličko drhne. Bohužel tím něčím je scénář. Jako by proslulým bratrům krapet došla šťáva a vážnější polohy jim neseděly. Tam, kde se Tim baví s kamarády, kde paří, provokuje ostatní nebo balí svou vyvolenou, tam je vše v pořádku. Jakmile ale dojde na vážnější polohy, například rodinná dramata s otcem, z bytelného hradu se stává domeček z karet.

Alec Baldwin je sice skvělý herec, takže pupkatý tatík rozvalený v trenkách před telkou mu jde celkem slušně, ovšem jen do chvíle, než má promluvit. Buranský přízvuk je prostě příliš chtěný a divák ho bohužel takto i slyší. A tady máte výhodu, český divák se totiž nemusí trápit s krkolomnou angličtinou a v dabingu všechno vypadá trochu líp. (I když dámy by Baldwina viděly určitě raději v elegantnější poloze).

Film režíroval Michael Corrente, který se také podílel na scénáři inspirovaném románem Petera Farrellyho. Kdo ví, možná si kluci zrovna prostě nesedli a tam, kde si nebyli jisti, to nezachránil ani řemeslně jinak dobře vybavený režisér Corrente. Jako oddechovka pro odpočinkový den a pobavení je však film Hurá na to! úplně v pořádku, jen v něm nehledejte přílišnou hloubku.

Zajímavost

Film vychází ze zkušeností Petera Farrellyho, který chodil na Kent School, kde maturoval v roce 1975.

Hurá na to!

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Michael Corrente

Scénář Bobby Farrelly, Peter Farrelly, Michael Corrente

Obsazení Shawn Hatosy, Tommy Bone, Samantha Lavigne, Jonathan Brandis, Adam Lavorgna, Jon Abrahams, Alec Baldwin

Délka 96 min.

Rok 1999

Film+ pátek 12. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC