Film / seriál

Hrej dokud můžeš!

Hrej dokud můžeš!
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Stolní hry jsou jen nevinnou zábavou pro děti nebo celé rodiny. Je to jen veselá kratochvíle, při které se nikomu nemůže nic stát.

A to je velký omyl! Existují totiž hry, které si nevystačí jen s deskou, pár panáčky a hrací kostkou či kartami. Existují hry, které vás pohltí, a to doslova. Když Alan Parrish objeví podivnou hru Jumanji, netuší, že mu naprosto změní život. Propadne se do světa nebezpečné džungle a jak to tak vypadá, zůstane ve hře uvězněn už navždy. Až po čtvrt století objeví hru noví nájemníci domu a Jumanji opět cítí příležitost pohltit další hráče. Lze z takové hry uniknout? Jedině snad, když ji zkusí dohrát do konce.   

Snímek Jumanji bývá prezentován jako rodinný a dobrodružný, ale nenechte se mýlit barevnými plakáty s Robinem Williamsem v hlavní roli. Jumanji toho v sobě ukrývá mnohem víc, možná většinu z toho ani tvůrci sami nezamýšleli, ale je to film, který obsahuje i „temné stránky“. Nikoho nechceme děsit. Jen nahlas říkáme, že rodinné zázemí hlavního hrdiny a vztahy ve škole nejsou zrovna ideální. Rodiče jsou spíš případ pro sociálku a spolužáci vyžívající se v šikaně taky dvakrát nenadchnou. Není se tedy čemu divit, že hlavní hrdina Alan by dal cokoli za to, aby mohl žít kdekoli jinde.

Celý příběh začíná v roce 1969, když Alan najde na staveništi zaprášenou krabici, otevře ji a v ní objeví na první pohled nevinnou deskovou hru. Neví, že ji tam zakopali tajemní muži s přáním, aby ji už nikdy nikdo nenašel. Stačí hodit kostkami a začnou se dít věci. Nejdřív mu Jumanji „jen“ píše, ale pak ho napadnou netopýři, a to je teprve začátek. Jumanji vás občas vyděsí k smrti, momenty překvapení jsou zde opravdu skvěle načasované. K tomu si přidejte hodně, ale hodně naštvaná divoká zvířata, neprostupnou džungli a kluka, který je v tom všem sám. To je horor za bílého dne. Naštěstí vše má řešení a i pro Alana existuje naděje na záchranu, jen na ni musí čekat celých dvacet pět let. Sám by se z Jumanji nikdy nedostal, ale když se do ní podobnou náhodou dostanou další tři hráči, můžou začít společně hrát a doufat, že když dojdou na konec, tahle noční můra z džungle skončí.

Konec dobrý, všechno dobré

Asi není třeba prozrazovat, jak vše dopadne. Jisté je, že Jumanji byla v devadesátých letech velmi populární. Svým způsobem v sobě měla divoký svět připomínající Jurský park, svými pravidly a živými hráči zase připomínala počítačové hry. A hlavně si zde zahrál Robin Williams, který v sobě měl vždy kus dítěte a postava Alana v jeho podání je naprosto skvělá. Dnes nám už spousta efektů přijde zastaralá, ale na svou dobu to nebylo vůbec marné. Navíc téma dítěte, které se necítí dobře doma ani ve škole, bylo blízké mnohým dalším dětem.

Postupně se ale na Jumanji zapomnělo. A jak už to tak bývá, trvalo téměř čtvrt století (jako v samotné hře) než se film dočkal pokračování. Tentokrát na zcela jiné technické úrovni a také v mnohem odlehčenější formě. Další pokračování z roku 2017 nese název Jumanji: Vítejte v džungli! Hlavního hrdinu si tentokrát zahrál oblíbený svalovec Dwayne Johnson. Snad díky humoru se druhý díl brzy dočkal pokračování, v letošním roce 2019 spatřila světlo světa trojka Jumanji: Další level. Tak uvidíme, jak dlouho se Jumanji udrží ve hře tentokrát.

Zajímavost

Ve filmu si zahrála roli Judy Shepherdové Kirsten Dunst, ale na konkurzu byla také tehdy jedenáctiletá Scarlett Johansson.

Jumanji

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,5 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Joe Johnston

Scénář Jonathan Hensleigh, Greg Taylor

Obsazení Robin Williams, Jonathan Hyde, Kirsten Dunst, Bradley Pierce, Bonnie Hunt, Bebe Neuwirth, David Alan Grier

Délka 104 min.

Rok 1995

AXN sobota 7. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC