Film / seriál

Gangsteři od Times Square

Gangsteři od Times Square
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Bráchové by vždycky měli táhnout za jeden provaz. Zvláště ti irští, které jako ve filmu Stav milosti spojují kromě krve i kšefty a nepřátelé.

Irové to se zbraněmi, whiskey a pánembohem vždycky mysleli vážně. Ale tím nejdůležitějším bylo udržet rodinu pohromadě. Takže než jim začnete lézt do zelí, dvakrát si to rozmyslete, jinak vám tito hoši bez váhání uštědří tvrdou lekci. Stav milosti, vynikající a hvězdně obsazený thriller (Sean Penn, Ed Harris, Gary Oldman) nenechá diváka ani na chvíli vydechnout. Budete se bavit vtipnými dialogy, krev vám rozproudí parádní střílečky, a ještě dostanete chuť na pravou irskou whiskey.

Trojice newyorských gangsterů má své hlavní působiště v oblasti Hell’s Kitchen v New Yorku, západně od Times Square. Děj začíná návratem Terryho (Sean Penn) domů, do města, kde se v potemnělých uličkách vždycky dařilo různým kšeftařům i ostříleným drsňákům. Na jednoho takového při návratu narazí, jmenuje se Jackie (Gary Oldman) a s Terrym byli jedna ruka už jako děti. Zločin v jejich čtvrti ostatně vždy znamenal rodinnou záležitost, a tak ani není překvapený, že hlavou gangu je teď Jackieho starší brácha Frankie (Ed Harris), který se však přestěhoval na předměstí a všechno řídí přes telefon z malebného domečku, daleko od obchodů s drogami, jež mu platí hypotéku.

Frankie se občas chová trochu jako magor, těžko říct, jestli ho tak ničí drogy, nebo drsné prostředí tohoto byznysu. K jeho největším úchylkám patří „žhářské show“, při kterých se nejednou mohl pěkně „spálit“. Terry se nejdřív chová jako pozorovatel a hodný učeň, snaží se pochopit obchodní vztahy i pravidla, ovšem má až příliš dobrou mušku a se zbraní mu to jde jedna báseň. Kdepak se asi všechno naučil? Jeho tajemství se ukáže až v druhé polovině filmu – a vám do sebe najednou zapadnou všechny detaily jako ozubená kolečka v hodinkách. Napětí začíná gradovat a teprve teď se ukáže, zda je irská krev opravdu tak pevné pouto…

Sean Penn je tradičně výborný, jeho hereckému výkonu nelze snad nic vytknout, ale tím, kdo zde opravdu září jako kometa, je Gary Oldman. Jeho Jackie je impulzivní, vždycky jedná jen na základě svých instinktů a přemýšlení moc nedá, takže si umíte představit, co taková horká hlava se zbraní v ruce dokáže udělat. Jeho vnímání světa je jednoduché, vše je motivováno buď zlostí, nebo zradou a nedělá mu problém vystřílet lokál plný italských gangsterů, aniž by se vzdálil od baru. Oldman nebývá často obsazován do charakterních rolí morálních klaďasů – a režiséři asi dobře vědí proč. Po zhlédnutí tohoto filmu jim budete dávat za pravdu, role podivínů i záporáků mu jdou dokonale. A to tak, že zapomenete i na Seana Penna. Hrdinou, jemuž budete nejvíce fandit, se totiž nakonec stane Oldmanův Jackie.

Výbornou gangsterku plnou paradoxů i poctivých přestřelek si určitě užijete.

Stav milosti

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,2 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Phil Joanou

Scénář Dennis McIntyre

Obsazení Sean Penn, Ed Harris, Gary Oldman, Robin Wright, John Turturro, John C. Reilly, Burgess Meredith

Délka 134 min.

Rok 1990

Film+ pondělí 15. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC