Film / seriál

Závody o život

Formule! – film o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Řítit se po asfaltu rychlostí 380 km/h je pořádný adrenalin. Mít možnost si to v takové rychlosti „rozdat“ s nejlepšími závodníky světa má jen málokdo.

Svou šanci zařadit se k těm nejlepším dostane mladičký a mimořádně talentovaný závodník Jimmy Bly (Kip Pardue) ve snímku Formule!. Jenže ustát pozici favorita a nezklamat je někdy dost těžké. Jimmy má ale štěstí, jelikož se jeho „průvodcem“ světem formule stane už ostřílený veterán Joe Tanto (Sylvester Stallone). Jak už to tak chodí, samozřejmě, že oběma budou cestu k vítězství komplikovat staré spory a postupně se ukáže, že nejen Jimmy, ale i Joe vlastně stále hledá své místo na světě (ideálně na bedně mezi vítězi).   

Pravý americký biják

Všechny motoristické závody jsou o adrenalinu a rychlosti, a to i pro diváky. Stejně to platí i pro akční filmy tohoto typu. Nikdo se nechce dívat na zamotaný příběh, sledovat dramatické oblouky a řešit morální dilemata z ranku ekologie. Chceme sledovat nablýskané bouráky jedoucí neuvěřitelnými rychlostmi, chceme sledovat soupeření a taky pořádně napínavé momenty, kdy jde hrdinům o krk. K tomu samozřejmě patří přitažlivé dámy a špetka dojetí, když dojde na vítězství a usmíření mezi rozkmotřenými parťáky. A nesmíme zapomenout na část plnou tréningu a tvrdé dřiny, aby bylo konečné vítězství zasloužené.

Teď schválně, který hollywoodský scenárista umí napsat přesně takový scénář, aby vám tu a tam ukápla slza dojetí mezi zuřivým fanděním hlavnímu hrdinovi, který se snaží jen splnit si svůj dětský sen? Přeborníkem v oboru není nikdo jiný než Sylvester Stallone. Formule! patří k dalším bijákům, které snad víc americké už být nemůžou. Mladý Jimmy byl talent za volantem už jako kluk a jezdit formuli si vždycky přál. Joe (Stallone) patřil ke špičce, ale kvůli zranění závodění musel nechat. Teď se oba vrací a jako zázrakem překonávají své strachy a obavy, aby nakonec vítězoslavně vyhráli na plné čáře nejen závody, ale i v životě. Spoilujeme, leč jak vše dopadne, by vám stejně bylo jasné po prvních záběrech.

Takže proč se na Formuli! vlastně dívat, když je všechno tak americky jasné? Právě pro ono osvědčené hollywoodské kouzlo. Je to film z prostředí formulí, kde se jezdí neuvěřitelnými rychlostmi? Ano, proto se můžete těšit na akční scény, kdy auta narážejí do stěn, otáčejí se vzhůru kolama, rozpadají se ve vzduchu, přistávají ve vodě, explodují v plamenech, naráží do ostatních aut a rozpadají se na součástky. K tomu všemu samozřejmě patří prostřihy se záběry skutečných závodů, detaily přimhouřených očí závodníků, detaily nohou tlačících plyn na podlahu, záběry na závodní dráhu, černobílé vlajky a cílové čáry.

Herecké výkony už tak slavné nejsou, ovšem o to tady přeci neběží. Formule! je zkrátka film o formuli, kdy chcete zažívat vzrušení a nemuset přemýšlet.

Zajímavost

Původně chtěl Stallone natočit životopisné drama o legendárním brazilském jezdci Ayrtonovi Sennovi, který tragicky zahynul roku 1994, ale nakonec napsal Rockyho ze závodní dráhy.

Formule!

Film / seriál
Hodnocení FDB 59,3 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Renny Harlin

Scénář Sylvester Stallone

Obsazení Sylvester Stallone, Burt Reynolds, Kip Pardue, Stacy Edwards, Til Schweiger, Gina Gershon, Estella Warren

Délka 108 min.

Rok 2001

Film+ pátek 25. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC