Film / seriál

Elita mezi elitou

Elita mezi elitou
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Pokud patříte k fanouškům akčních snímků z vojenského prostředí, máme pro vás tip na podařený seriál.

Dramatický seriál SEAL Team vás zavede mezi vojáky elitní jednotky amerického námořnictva. SEAL, neboli česky „tuleň“, je zároveň zkratkou, znamenající Sea Air Land, tedy Moře Vzduch Země, a charakterizující univerzálnost týmu, který mimo jiné dopadl Usámu bin Ládina. Tito muži působí na těch nejnebezpečnějších a nejutajovanějších misích, velmi často cestují po celém světě a hlavní náplní jejich práce je boj s terorismem.

Některé bitvy nikdy nekončí

Nasazují své krky, aby zachránili rukojmí tam, kde je veškeré vyjednávání marné. Sledují drogové kartely i pašeráky zbraní. A i když mají sebelepší plán, což samozřejmě vždycky mají, jejich mise jsou velmi nejisté a zvrtnout se může kdykoli cokoli. Jsou to však profíci, taková elita mezi elitou. Můžete být sebelepší voják, ale pořád je tu také svět, kde zbraně nehrají prim, svět, v němž děti chodí do školy, doma čekají manželky a manželé, svět, v němž se bojuje na úplně jiných frontách. Tady najednou vidíte všechno jinak. Z drsných chlapů se stávají milující otcové, kteří velmi často nemají slov, aby odpověděli své ženě na jednoduchou otázku: „Kdy se vrátíš?“ Stejně je na tom také Jason Hayes (David Boreanaz). Mezi kolegy je vnímán jako charismatický vůdce týmu Tier One, ale v soukromí takový respekt už nemá. Jeho rodinný život dost utrpěl kvůli jeho profesním povinnostem. Samozřejmě že nejlepšího přítele a parťáka má ve svém týmu, je jím Ray Perry (Neil Brown Jr.). Dále se seznámíte se Sonnym Quinnem (A. J. Buckley), mladým Clayem Spenserem (Max Thieriot), jenž se teprve zaškoluje, analytičkou Mandy Ellis (Jessica Parré) nebo s Lisou Davis (Toni Trucks), zodpovědnou za vybavení a zásobování jednotky. Dohromady tvoří někdy nesourodý tým a vy můžete sledovat, jak válčí na všech frontách, třeba v Sýrii, ale hlavně doma v USA. Seriál SEAL Team je samozřejmě plný akcí, technických vychytávek, stříleček a hlavně khaki zelené barvy. Přidanou devízu ale představuje hlavně svět v pozadí, možnost nahlédnout do soukromí vojáků, pro které je velmi často obtížné žít běžný život. Jednak nejsou příliš sdílní, často o svých úkolech a zážitcích nesmí mluvit, především se však lépe orientují na bojišti než doma v obývacím pokoji. I když to zní pateticky, Američanům se musí nechat, že směs akce a hry na city ovládají dokonale. Zároveň ale není nouze o občasná odlehčení, co by totiž byli vojáci bez smyslu pro humor, často dost černého smyslu pro humor. Hlavní hvězdou a také člověkem, díky němuž je seriál vydařený, je David Boreanaz. Už v předešlém seriálu Sběratelé kostí dokázal, že umí prodat víc než jen svou muskulaturu. Není to herec velkých gest, k jeho nátuře by se něco takového nehodilo, ale není ani pouhý „chlapák s pěknou tvářičkou“. Díky němu máte pocit, že Jason Hayes by mohl být klidně váš soused, zdánlivě obyčejný chlap, který často jezdí na služební cesty. Jde o naprosto uvěřitelnou postavu a takový je i celý seriál. Ano, teroristé a zločinci dostávají výprask, občas si někdo zamoralizuje o držení zbraní, ale jako celek všechno drží možná až překvapivě dobře pohromadě.

Inteligentní seriál mile překvapí i diváky, kteří zrovna dvakrát neholdují vojenské tematice. Můžete se těšit na vyrovnaný mix napětí, akce a osobních peripetií v dobrém hereckém obsazení.

David Boreanaz

David se původně herectvím živit nechtěl. Snil o kariéře profesionálního fotbalisty, jenže kvůli zranění musel svůj sen opustit. Rozhodl se tedy pro herectví. Všimla si ho však producentka seriálu Buffy, přemožitelka upírů a velmi brzy se tak vyšvihl mezi vyhledávané představitele mužných rolí. Pamatovat si ho určitě budete ze seriálu Sběratelé kostí nebo filmového trháku Liga spravedlivých: Nová hranice (2008). Boreanaz se věnuje také režii a produkci.

Zajímavost

Nejen, že tvůrci vše konzultovali s vojenskými veterány, ale rovnou jich 75 najali coby komparz a kaskadéry. V seriálu tak můžete vidět opravdové profíky!

Koukněte i na

Bratrstvo neohrožených

Desetidílná minisérie se vrací k 2. světové válce, kde především po vylodění spojeneckých vojsk v Normandii hrála důležitou roli 101. výsadková divize, která byla u všech rozhodujících operací. Seriál je označován za přelomový nejen fanoušky, ale i samotnou stanicí HBO.

M.A.S.H.

Někdo tento seriál zbožňuje, někdo nesnáší. Jisté ale je, že asi neexistuje slavnější polní nemocnice, kde operují trochu vyšinutí doktoři se svérázným smyslem pro humor. Skvostný scénář a tým Alana Aldy dokázali z M.A.S.H. udělat naprostou televizní klasiku.

Tým SEAL

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,7 % Hodnocení redakce
Foto AXN

Režie Christopher Chulack, Larry Teng, John Dahl, Ian Toynton, J. Michael Muro, Félix Enríquez Alcalá, Melanie Mayron, Michael W. Watkins, David Boreanaz, Holly Dale, Andy Wolk

Scénář John Glenn, Mark Semos…

Obsazení David Boreanaz, Max Thieriot, Jessica Paré, Neil Brown, A. J. Buckley, Toni Trucks, Judd Lormand

Délka 22 × 40–43 min.

Rok 2017

AXN pondělí 25. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC